Pět nejlepších klasických filmů Woodyho Allena

9. 8. 2014 - 23:00 | Téma | Ladislav Loukota

Pět nejlepších klasických filmů Woodyho Allena zdroj: tisková zpráva

Co rok, to film. To jest pravidlo, kterým se Woody Allen pilně řídí i ve svých 78 letech – zatímco loni příjemně překvapil snímkem Jasmíniny slzy, letos v srpnu se pokusí úspěch zopakovat Kouzlem měsíčního svitu, v hlavní roli s Emmou Stone a Colinem Firthem. Ještě než však Woody přešel na stranu sic netradičních, přesto však primárně romantických komedií, proslavil se svými ranými filmy, jejichž poetika byla jeho nynější tvorbě na světelné roky vzdálená. Znáte největší pecky jeho bizarních začátků?

Do kin dorazil zbrusu nový Allenův film Kouzlo měsíčního svitu. Nabízíme vám tedy malé ohlédnutí za nejslavnějšími snímky populárního režiséra.

Spáč

zdroj: YouTube.com

Doslova ztělesněním "raného Allena" byl snímek Spáč, který s uvolněností vlastní dozvukům 60. let v roce 1973 představil křížence levné sci-fi, košilatých historek a znovuzrozené grotesky, jehož komediálnost výborně funguje i dnes. Více než dnešní romantické záležitosti je Spáč jakýmsi "Boratem v roce 1973", jenom namísto burana v Americe ke kritice & vtipu používal postavu newyorčana probuzeného do pro něj obskurního 22. století. Totiž do budoucnosti, v níž společnost došla tak daleko, že se dávají z orálního sexu dávají i doktoráty.

zdroj: YouTube.com


 

Pozitivní nálada byla v původních allenovkách zhruba tak častá jako šafrán, Hanna a její sestry však svého času platily právě za výjimku z pravidla. V "Hanně" sice už najíždí na své pozdější nekonečné pitvání mezilidských vztahů, prozatím tak ovšem realizuje neokoukaně a s košatým ansámbnlem včetně Miachela Cainea, Carrie Fisher (princezna Leia ) nebo mladého Johna Torturra. A ničemu nevadí, že dozvuky našeho 3. a 1. filmu jsou zde více než patrné, a začíná jimi Woodyho přerod do opakujícího se schématu romantických zápletek.

Manhattan

zdroj: YouTube.com

Půjdeme-li dále proti proudu času, kořeny Hanny jsou viditelné i v Manhattanu z roku 1979. Woody Allen si zde opět jako režisér Issac zahraje variaci sebe sama, tenroktá však kanonáda vtipů ustoupí do pozadí kamerovým prostocvikům. Manhattan, dost možná Allenův vizuálně nejzajímavější film, umí o vztazích vyprávět bez nadbytečné komedie, nahrazuje ji totiž atmosférou. Největší láskou zde nejsou Allenovy ženy, ale město samotné.

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)

allen zdroj: tisková zpráva

Posun v Manhattanu je o to výraznější, že jenom o sedm let dříve Allen natočil jeden ze svých (svého času) nejznámějších snímků. V povídkovém "Všechno..." podobně jako ve Spáči rozjíždí podobnou salvu nenáročného, situačního humoru využívajícího absurdit, který zaujme každého, komu Allenovky z konce 70. let přijdou příliš ukecané a sladkobolné. Film, v němž si Allen zahraje spermii, zkrátka nemůže být špatný!

Annie Hall

zdroj: YouTube.com


Jestli se ale při srovnávání s pozdějšími vztahovými sladkobolnými allenovkami skloňuje jediné jméno, je jím nejčastěji právě Annie Hall. Film, který z Woodyho Allena definitivně učinil kult každého zamilovaného neurotika a výstavní skříň vlastním intelektem drceného newyorčana jednoduše předvedl zcela nové pojetí vztahového dramatu. Promluvy k publiku a epizodní vsuvky tu jsou stejně originální jako dnes. V době premiéry se přitom psal rok 1977, tedy počátek Hvězdných válek a konec nezávislého amerického filmu.

Ačkoliv se to dnes už nezdá, dobová americká kinematografie po pádu z počátku 60. let stále ještě ve své „indie“ éře, ukončené právě kasovním úspěchem Lucase a Spielberga, ale i Allena. Právě odtud pramenila subverzivita Allenových filmů, snaha natočit něco jiného a nového, trochu drzého, vtipného i chytrého. A možná právě to chybí dnešní Allenově tvorbě – pocit upřímné výpovědi natočené tak trochu (byť rovněž trochu předstíraně) na koleni, a z nutnosti vykecat se ze svých problémů. Protože právě pro tyhle filmy si většina lidí Woodyho Allena zamilovala. 

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.