Pět filmů, kterými si musíte doplnit Nolanův Interstellar

7. 11. 2014 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Pět filmů, kterými si musíte doplnit Nolanův Interstellar zdroj: tisková zpráva

Už jste viděli Interstellar? Dlouho očekávaný sci-fi snímek režiséra Christophera Nolana konečně dorazil do našich kin a spolu s ním se vrací i delší dobu neviděné téma seriózně zpracovaných letů k jiným planetám. Ačkoliv se zábavná sci-fi často do kosmu vydává velmi často, jenom letos třebas se Strážci galaxie, vážnější pojednání o nástrahách vesmírných kolumbiád se pohříchu omezuje na velmi málo snímků. Krom hororu Vetřelec, který protentokrát vynecháme, jsme mrkli na ty nejlepší nebo nejvýznamnější z nich. Přinášíme vám pět filmů, které musíte vidět - tedy pokud se vám Interstellar líbí.

2001: Vesmírná odysea

Začít samozřejmě můžeme být čím jiným než vrcholem žánru z dílny režiséra Stanleyho Kubricka. 2001: Vesmírná odysea (1968) má u mnoha diváků pověst nekonečné nudy, u jiných naopak jednoho z nejlepších filmů historie. Nikdo ji však nemůže opřít unikátní status filmu, který sci-fi povýšil z úrovně nízkorozportových béčkovin do vrcholové ligy.

zdroj: Archiv

Nebýt 2001: Vesmírné odysey, neměl by se kde inspirovat ani George Lucas s Hvězdnými válkami, ani Ridley Scott s Vetřelcem. Rádi za ní tak mohou být i škarohlídi. A těm ostatním přejeme příjemnou připomínku poletování za Straussových tónů.

Ikarie XB 1

Co bychom to byli za vlastence, kdybychom nezmínili tuzemský zářez Ikarie XB 1 (1963). Od jeho první projekce uplynulo už více než půl století, o to více než bychom však měli tohle pojednání o letu enormního korábu k cizí hvězdě, které částečně inspirovalo i pozdější výše zmíněný Kubrickův opus, na domácí scéně hýčkat.

zdroj: YouTube.com



Apollo 13

Ačkoliv se Apollo 13 (skutečný let 1970, film 1995) vydávalo jenom na naši nejbližší oběžnici, jeho příběh je dodnes možná nejvíce dechberoucím kosmickým dobrodružstvím zapsaných v učebnicích historie. Není proto divu, že jeho „úspěšné selhání“, jak se misi často přezdívá, dalo vzniknout i jednomu z nejzajímavějších filmů o letech do kosmu.

zdroj: YouTube.com

Režie Rona Howarda je možná řemeslně konzervativní, Apollo 13 však ve snaze naservírovat pocit z vesmírného prostoru šlo tak daleko, jako nikdo jiný. Filmaři věrně vytvořili nulovou gravitaci na palubě klesajícího letadla, oproti digitálním trikům z Gravitace tak skutečně na plátně můžeme vidět její dokonale autentické fungování. Jedním z podstatných detailů je i navození pocitu z chladu na palubě rozbité kosmické lodi, tedy stavu, kterému se (vzdor realitě) vesmírné filmy často vyhýbají.

Europa Report

V roce, kdy kiny prošla Gravitace (přes její kontroverzi si snímek zaslouží za poplácání po zádech na upozornění před reálnou možností nevratného zasvinění oběžné dráhy), se rovněž vyloupl mnohem nenápadnější film Europa Report (2013). Tento found footage horor si bere na paškál hypotetickou pilotovanou misi na Jupiterův měsíc Europa s cílem ověřit, není-li zde život. Ačkoliv je znatelně levnějším počinem, zaslouží si minimálně stejnou pozornost jako jeho velkolepější konkurenti (vzpomenout můžeme i na Moon).

zdroj: YouTube.com

Vzdor katastrofickému průběhu filmové mise totiž Europa Report zůstává věrná optimistickému vykreslení letů do kosmu, čímž paradoxně o světelné roky překonává právě Gravitaci, v níž se nonšalantně demolují produkty posledního půlstoletí letů do vesmíru a veškeré jeho praktické dopady jsou naopak komicky shazovány (viz Clooneyho „Polovina Severní Ameriky právě přišla o Facebook“ jako reakce na zničení komunikačních satelitů).

The Right Stuff

Po vzoru Apolla 13 se však nakonec vraťme ještě jednou k popisu skutečných letů. Snímek The Right Stuff (1983) popisuje závod o dostání prvního amerického astronauta na oběžnou dráhu během 50. a 60. let. Tříhodinový epos je prakticky neznámý, vzdor velmi ironickému tónu i filmovému významu (jedna z prvních rolí již zde plešatého Eda Harrise, zisk čtyř Oscarů, citování několika scén v Armageddonu).

zdroj: YouTube.com

Milovník letů do vesmíru však stěží najde snímek, který dovede tak procítěně naservírovat z dnešního hlediska banální výpravu za hranice atmosféry. Interstellar se bude muset činit, aby jeho vykreslení letů přes celou galaxii mohlo konkurovat scénám z orbitální mise Johna Glenna v The Right Stuff (česky nepřeložitelný, dohádatelný jako „Správná posádka“ nebo „Správní hoši“). Jak se mu to podaří, a srovnat oba filmy, však budete už muset sami.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.