Ostravak Ostravski - recenze

21. 10. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Ostravak Ostravski - recenze zdroj: tisková zpráva

Jarek Ostravski (Igor Chmela) je řadový ostravský horník bez ženy, se starší sestrou, mladším synovcem a víceméně normálními rodiči. Jednoho dne zachrání při nehodě v dole (kterou způsobil) několik kolegů, načež je povýšen na kravaťáka a dostane kancelář.

Mezitím se dějí / nedějí různé extrémně nezajímavé věci a zápletka / nezápletka spočívá v tom, že zlý majitel dolu chce horníky propustit a důl zavřít, což je ve vesmíru tohoto filmu špatně, protože jeho hrdinové jsou asi komunisti.

Přiznávám, že mi různé indicie (například trailer) radily, abych na projekci tohoto filmu vůbec nechodil. Ale nakonec jsem šel, protože - uznejte - kdyby vám skutečný Batman napsal, abyste šli na nového filmového Batmana, asi byste taky šli, i kdyby byl od Joela Schumachera.

Ostravak Ostravski - fuka@fuxoft.cz - Fuxoft Mail zdroj: tisková zpráva

Oproti cílovce tohoto filmu mám pravděpodobně nevýhodu v tom, že jsem ten slavný blog nikdy nečetl a "Ostravak Ostravski" v mé mysli splývá s "Rudou z Ostravy" a ostatními vtipnými postavičkami z NiggerMania.net.

Tudíž jsem měl problém pochytit některé sofistikovanější nuance filmu, jako třeba proč se jedné postavě (a pokud jsem si všiml, jen jedné) říká "kurde", i když je běloch.

Další zmatek jsem měl s tím, proč mají hrdinovi kamarádi oční stíny jako stereotypní gayové, ale pak mi došlo, že to má zřejmě být filmové líčení, ztvárňující tu skutečnost, že pracují v dolech.

Úvodních 10-15 minut bylo ještě celkem snesitelných, proběhlo něco jako nastínění základního děje a vypadalo to, že styl humoru je jasný: Dělání idiotů z jednodušších ostravských spoluobčanů pomocí specifického slovníku a dadaistických hlášek, jako například "Čumim jak tibetsky mnich na větrák" (tibetští mniši nevědí, co je to větrák?). To vše prokládáno krátkými animovanými vsuvkami s hrdinovým voiceoverem (pravděpodobně převzatým z jeho blogu). Miniaturní rozpočet a velmi proměnlivé herecké výkony k tomu tak nějak organicky patřily.

Po oněch úvodních 10-15 minutách se ovšem film rozplizl do smrdutého stojatého bahna, ve kterém se nedělo nic. Nejúžasnější mi připadalo dramatické rozhodnutí tvůrců, spočívající v tom, že filmovou adaptaci slavného blogu natočili tak, aby se v ní pokud možno co nejméně mluvilo a když už se mluví, tak nikoliv tím jayzkem, kterým se blog proslavil!

Titulní hrdina totiž většinu filmu mluví dost málo a leckteré miniscénky (nebo jak ty části filmu nazvat) jsou dokonce úplně bez dialogů. Velmi brzy se mi v té strašlivé nudě začalo stýskat po těch animovaných voiceoverech. Ale těch je bohužel ve filmu sotva pět minut celkem.

Následkem toho došlo k zajímavému jevu, kdy jsem vlastně vůbec netušil, co je hlavní hrdina zač, nakolik tu debilitu jen hraje, o co mu v životě jde, jaký má vztah k ženám atd... Zpočátku to vypadá, že je nesmělý nekňuba alkoholik, ale pak najednou začne zcela zničeho nic klátit (verbálně) servírku ve vlaku jako sofistikovaný svůdce. V tu chvíli jsem očekával, že po pár desítkách sekund zjistíme, že se mu celá ta scéna zdála, ale nikoliv - opravdu se to stalo. Podobně divně působí to, jak legrační neschopný hrdina začne najednou být sofistikovaný pletichář a zosnuje plán na zničení zlého ředitele. Ale to je jen vrcholek ledovce.

Totiž, třeba ten ředitel: Teď jsem si vzpomněl, že manželka nejvyššího ředitele shodou okolností (???) pracuje jako Jarkova sekretářka. A jede po něm (nebo to z nějakého důvodu hraje?). A vezme ho na pánskou strip show. A ředitel za to nechá Jarka zmlátit, i když ví, že Jarek neví, že ta žena je jeho manželka. Nebo něco v tom smyslu.

A ještě jsem si vzpomněl na scénku z pohřbu jedné z vedlejších postav: Smuteční síň. Paní z pohřební služby řekne: "Rakev se zesnulým je připravena, pokud se chcete podívat." Rodina se jde podívat. Rakev za sklem je prázdná. Manželka pozůstalého omdlí. Je vzkříšena. Zaměstnankyně pohřební služby se omluví (aniž by vysvětlovala, co se stalo, že ta rakev byla prázdná) a znovu oznámí, že rakev je připravena. Manželka řekne, že tam znovu nepůjde, že by ji trefil šlak. Následuje pohřební obřad. Celá tato scéna trvala strašlivě dlouho a nebylo v ní nc, co bych byl schopen identifikovat jako humor.

A to bohužel platí pro většinu věcí, které ve filmu uvidíme. Jarek se vždycky dostane do nějaké situace (která často ani není ničím výjimečná), chvíli se v ní chová tak, jak by se asi choval průměrný maloměstský buran (s občasnými výstřelky, viz výše), pak scéna končí a začne jiná podobná. Ty scénky jsou nudné, nenápadité a - znovu opakuji - neobsahují ani tu typickou mluvu, které je plný Ostravakův blog!

Což je taková červená niť, která se jako červená černá ostravská niť táhne celým tímto prapodivným filmem.

Prostě jde o druhý nejhorší ostravský film.

Hodnocení: 20%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.