Oscary 2014 vyhrálo drama 12 let v řetězech

3. 3. 2014 - 9:41 | Téma | Vojtěch Karlík

Oscary 2014  vyhrálo drama 12 let v řetězech zdroj: tisková zpráva

Oscary 2014 jsou rozdány. A bez ohledu na výsledek a radost oceněných lze konstatovat, že letošní ročník prestižních cen byl předvídatelný. Příběh o otroctví 12 let v řetězech se stal filmem roku, Vlk z Wall Streetu Martina Scorseseho pohořel a vizuálně nádherná Gravitace posbírala sedm sošek, ale především těch takzvaně technických.

Vítězem se stal snímek v Británii narozeného režiséra Steva McQueena 12 let v řetězech, který vypráví příběh podle skutečnosti o mladém svobodném černochovi, který je unesen a stráví více než dekádu v otroctví. Více už akademici být korektní nemohli, protože v seznamu nominovaných najdeme hned několik opravdových lahůdek jako Vlk z Wall Streetu, nebo Klub poslední naděje.

Vlk z Wall Street zdroj: tisková zpráva

Martin Scorsese s příběhem protřelého makléře úplně pohořel.

Na druhou stranu byť se oceněný snímek odehrává v téměř na malých scenériích, jde o historický velkofilm, který příběhem uneseného Solomona Northupa (Chiwetel Ejifor) diváky zaujme. Pro tohoto herce paradoxně soška nevyšla a odnesl si jí Matthew McConaughey za postavu Rona Woodroofa, elektrikáře a jezdce rodea nakaženého AIDS, který se rozhodne z Mexika pašovat léky. Společně s ním ve snímku exceloval i Jared Leto, který si bravurně střihnul postavu transsexuála Rayona. Herecké výkony obou protagonistů za to opravdu stály a cena jim po právu patří. O tom není pochybností.

Klub poslední naděje zdroj: tisková zpráva

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si paradoxně neodnesla ve vzduchoprázdnu rotující Sandra Bullock, ale ani Meryl Streep za nepříjemnou matku v Blízko od sebe, dokonce ani Amy Adams ze Špinavého triku, ale Cate Blanchett za roli Jasmine ve snímku Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Lupita Nyong´o získala Oscara za herecký výkon ve vedlejší roli. Ve filmu 12 let v řetězech ztvárnila otrokyni. Favorizovaná Julia Roberts, která podala životní výkon ve filmu Blízko od sebe, odešla s prázdnou.

Blue-Jasmine zdroj: tisková zpráva

Roztříštěnost letošního oscarového klání, které působí dojmem jako snaha vyhovět všem, dokládá cena za režii. Tu si odnesl Alfonso Cuarón za sci-fi Gravitace.

Gravitace zdroj: tisková zpráva

Za scénář k podle předlohy získal sošku John Ridley za 12 let v řetězech a Spike Jonze za původní scénář k filmu Her.

Nejlepším animovaným filmem roku se stalo podle předpokladu Ledové království, které vyhrálo i sošku za nejlepší filmovou píseň.

Celkovým vítězem se stala Gravitace, která si sošek odnesla celkem sedm.

ellen.jpg-large zdroj: tisková zpráva

Na post moderátorky se letos vrátila v USA velmi populární Ellen DeGeneres, která zabodovala i tím, že se během večera vyfotila s herci a fotka se na jejím twitterovém účtu stala nejvíce sdíleným obrázkem. Vtipné je, že tato událost dle ohlasu v zámořských médiích zastínila vlastní udílení cen. Samozřejmě to berte s nadsázkou.

Celkový přehled:

Nejlepší film: 12 let v řetězech

Režie: Alfonso Cuaron - Gravitace

Herec v hlavní roli: Matthew McConaughey - Klub poslední naděje

Herec ve vedlejší roli: Jared Leto - Klub poslední naděje

Herečka v hlavní roli: Cate Blanchettová - Jasmíniny slzy

Herečka ve vedlejší roli: Lupita Nyong’o - 12 let v řetězech

Scénář podle předlohy: John Ridley - 12 let v řetězech

Původní scénář: Spike Jonze - Ona

Kostýmy: Velký Gatsby - Catherine Martinová

Masky: Klub poslední naděje - Adruitha Lee a Robin Mathewsová

Krátký animovaný film: Mr. Hublot

Animovaný film: Ledové království

Vizuální efekty: Gravitace - Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk a Neil Corbould

Krátký hraný film: Helium

Krátký dokument: The Lady in Number 6: Music Saved My Life

Dokumentární film: 20 Feet From Stardom

Zahraniční film: Velká nádhera

Kamera: Gravitace - Emmanuel Lubezki

Zvukový střih: Gravitace - Glenn Freemantle

Střih: Gravitace - Alfonso Cuarón a Mark Sanger

Výprava: Velký Gatsby - Catherine Martinová (výprava) a Beverley Dunnová (dekorace)

Zvuk: Gravitace - Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead a Chris Munro

Hudba: Gravitace - Steven Price

Píseň: Let It Go 

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

29. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Zřejmě první běžec oscarového nekonečného maratonu už dorazil pro letošní rok do kin. Jmenuje se Bojovník a ukáže nám někdejšího melancholického teenagera Jakea Gyllenhaala jako namakaného boxera. I když Gyllenhaal ani předtím dlouho nebyl taková sušinka jako v Donnie Darko - největší změnou si prošel zřejmě pro Mariňáka (2006) - přesto první obrázky z filmu vyvolaly určité překvapení z toho, jak mocně se najednou vypracoval. Není ovšem rozhodně sám, kdo pro film podstoupili změny, vedle nichž nějaká kosmetická proměna jen bledne závistí. Praktice, která se dotýká i kontroverzního metodického herectví, se ostatně Hollywood věnuje už pár desetiletí a zdá se, že je na vzestupu. Ne vždy však musí přinést radikálně lepší filmový výsledek. 
Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

20. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Vynikající Dallas Buyers Club (Klub poslední naděje) nás přiměl zamyslet se nad tím, jak problematika AIDS prostoupila do světa filmu. Nabízíme vám proto přehled těch nejzajímavějších snímků, z nichž některé určitě znáte, u jiných se naopak zarazíte. Budete asi překvapeni, ale není jich mnoho.
Klub poslední naděje - recenze

Klub poslední naděje - recenze

20. 1. 2014 | Recenze | Karel Drda

Snímek Klub poslední naděje má všechny rysy klasického lepšího televizního filmu. Patří však do kin. Ne kvůli vážnému tématu, jakým bezesporu AIDS je. A už vůbec ne proto, že je to příběh jednoho napraveného chlápka, který začal páchat dobré skutky. Tím nejsilnějším zaklínadlem jsou jména Matthew McConaughey a Jared Leto.
Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

13. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Zlaté glóby jsou rozdány a novináři mohou začít spekulovat nad tím, jak moc se rozhodování amerických kritiků odrazí na březnových Oscarech. Překvapení se letos žádné nekonalo. Snad jen zamrzí, že Martin Scorsese neproměnil ve více kategoriích s Vlkem z Wall Streetu a výhra 12 let v řetězech pak jen naznačuje, co točit, když chcete zaujmout alespoň porotce.
Lednové herečky: Keira Knightley i česká vysokoškolačka

Lednové herečky: Keira Knightley i česká vysokoškolačka

9. 1. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

První měsíc nového roku značí návrat palby filmů, mnohdy i s oscarovými ambicemi. V bohatém přehledu nej hereček na leden si tak připomeneme jak několik známých ksichtíků, tak i množinu čerstvé krve (a mlíka). Pro změnu však začneme jednou nedoceněno dámou…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.