Oliver Twist - preview

27. 8. 2008 - 11:24 | Téma | red

Oliver Twist - preview zdroj: tisková zpráva

Tři roky po oscarovém úspěchu protiválečného dramatu Pianista) dokončuje Roman Polanski (Rosemary má děťátko) adaptaci klasického románu Charlese Dickense Oliver Twist

Tři roky po oscarovém úspěchu protiválečného dramatu Pianista) dokončuje Roman Polanski (Rosemary má děťátko) adaptaci klasického románu Charlese Dickense Oliver Twist. Film se natáčel loni na různých lokalitách v ČR.

Malý Oliver (Barney Clark) okouní před výlohou. Před výlohou stojí i důstojný pán. Oliver pánovi nepozorovaně probere kapsy a lup ve stylu americké štafety okamžitě elegantně předá dál. Vzápětí si ho však všimne prodavač a Oliver se dá na ústup. Utíká rušnou ulicí, pánové se pustí za ním a nakonec Olivera dostihnou… Přesto, že pro malého Barneyho Clarka je Oliver Twist první velkou filmovou příležitostí, vypadá to na talent od Pánaboha. Bohaté dekorace a kulisy jsou hodné rozpočtu 50 miliónů €. Obraz tónovaný do teplé červenohnědé stříhá Polanski s jistotou mistra.

Oliver Twist Příběh Olivera Twista se odehrává v Anglii 19.století, ve věku průmyslové revoluce, v metropoli nad Temží. Oliver je malý sirotek a vyrůstá v chudobinci, kde čelí neustálému útlaku pana Bumblea (Jeremy Swift). Po nějakém čase se odtud hrdinovi podaří utéct do Londýna. Oliver se protlouká ulicí a pomalu se stává členem dětského gangu kapsářů, který vede starý Fagin (Ben Kingsley). Oliverovými nejbližšími jsou Ferina Lišák (Harry Eden), který jej učí zlodějským fíglům a Bill Sykes (James Foreman) se svou přítelkyní Nancy (Leanne Rowe). Oliver se sice snaží zločinu vyhýbat, je ale smolně obviněn z loupeže, kterou neprovedl. Od soudu jej sice zachrání přízeň pana Brownlowa (Edward Hardwicke), ale ani on nedokáže Olivera uchránit od dalšího vlivu Faginova gangu.

Oliver Twist Matador Ben Kingsley (Sexy bestie), plakátová tvář inteligentního zlosyna, Polanskimu před jedenácti lety hrál hlavní roli v psychologickém thrilleru Smrt a dívka. Jamie Foreman je aktuálně k vidění v Po krk v extáz.

Námětem stojí Oliver Twist blízko Řady nešťastných příhod, i když podle historické posloupnosti je to samozřejmě Snicket, kdo historkou o trampotách nalezenců Twista následuje. Polanski nechce ve své verzi Olivera Twista příliš řešit sociální aspekty látky a naopak proklamuje, že se hodlá soustředit na humornou stránku příběhu a na jeho překvapivé zvraty. Román pro plátno adaptuje Ronald Harwood, mezi jehož scénáře patří jak Pianista, tak Szabóova dramata Božská Julie a Na miskách vah. Vítěznou sestavu z Pianisty Polanski nemění ani na dalších pozicích: kameramanem je Pawel Edelmanem (Ray), výpravu měl na starosti Allan Starski a střihačem je Polanskiho dávný spolupracovník Hervé de Luze.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.