Ohňostroj (Hana-bi)

8. 4. 2004 - 5:03 | Téma | red

Ohňostroj (Hana-bi) zdroj: tisková zpráva

Fokus Japonsko: U příležitosti premiéry Kitanova SAMURAJE (ZATOICHI) přinášíme recenze na několik zajímavých současných japonských filmů. Nejslavnější film Takeshiho Kitana, podmanivý mix brutality a minimalistického dramatu. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Cesta Takeshi Kitana k Hana-bi byla plná náhod. Kitano původně studoval na inženýra, ale vyhodili ho

Hana-bi Cesta Takeshi Kitana k Hana-bi byla plná náhod. Kitano původně studoval na inženýra, ale vyhodili ho. U komika Senzabura Fukamiho se naučil komedii a tanci. Šanci vystupovat ale dostal, až když pracoval jako liftboy v nightclubu a místní komik náhle onemocněl. Pak se stal, pod jménem Beat Takeshi, slavným komikem v duu „The Two Beat“. S režií to bylo stejné. Psal se rok 1989 a Kitano hrál ve filmu Sono otoko, kyobo ni tsuki (Violent Cop). Jenže původní režisér onemocněl, a tak ho Kitano nahradil a tím odstartovala jeho kariéra režiséra. Poté, co v roce 1994 dokončil Minna yatteruka (Getting Any?), stal se účastníkem těžké automobilové nehody, kterou sotva přežil. Bouračka změnila jeho tvář i život. Kitano začal malovat a v jeho filmech se začíná objevovat nevídaný cit pro estetiku. Pozdní díla jako Loutky (Dolls), či Samuraj (Zatôichi) jsou jasnými důkazy této změny.

Hana-bi Nejslavnějším Kitanovým bijákem je však Hana-bi (1997), za které režisér fasoval Zlatého lva v Benátkách. Hana-bi se překládá jako „Fireworks“, čili „Ohňostroj“. Japonský výraz je však mnohem poetičtější složeninou slov „oheň“ a květina“. K pochopení nálady Hana-bi je třeba i Lorcou proslaveného termínu „duende“, jenž vnímám jako niterný stesk.

Hana-bi Kitano hraje Yoshitaku Nishiho, „tvrdého poldu“ (viz Violent Cop). Síla figury tkví v Kitanově projevu. Ten chlapík vypadá trochu jak Harvey Kietel. Ve tváři mu neustále hraje potutelný úsměv, a divák se ptá proč? Dcera zemřela. Žena trpí nevyléčitelnou nemocí a její dny jsou sečteny. Nishi se může dotknout její krásy, ale ví, že ona odchází, že tu nebude. A tak mu víceméně nezbývá, než se usmívat. Kdo by ten pocit neznal. Denně.
Kromě toho má Nishi na hrbu výčitky z práce. Jednou nechal svou jednotku hlídat dům menšího zločince a sám jel do nemocnice navštívit ženu. Zločinec se objevil a postřelil Nishiho přítele Horibeho (Ren Osugi), tak nešťastně, že policista skončí na kolečkovém křesle.
Hana-bi A potom přišla přestřelka. A s ní smrt jiného Nishiho kolegy, kvůli hrdinově neschopnosti. Po kolegovi zbyla mladá vdova a po Nishim prázdná židle u policie.
Nishi si půjčí u yakuzy, aby zajistil vdovu i Horibeho. Potom nonšalantně přepadne banku a vezme ženu na poslední výlet k hoře Fuji. A yakuza je mu ve stopách.

Hana-bi Kitano vrhá obecenstvo do děje jak plavčík děcko do vody. Bez ptaní. Bez vysvětlování. K plnému pochopení je pak Hana-bi potřeba vidět několikrát, avšak i na poprvé jde o neuvěřitelný zážitek.
Hana-bi je především koncert Kitanova minimalistického, na gesta i slovo úsporného herectví, avšak ani ostatní, opět tradiční, Kitanovi herci nezklamou. Veškeré situace těží z nehorázně napadnuté střihové skladby. Stříhal sám Kitano. Tragickou přestřelku rozvíjí tak, jako slunce poupě květiny v květ. Ve scéně s prodavačem ojetin zase s pohledem na houkající policejní fáro přichází ke slovu akrobacie mezi retrospektivou a budoucností. A moment, kdy Nishi hádá karty, prostě nezapomenete.
Brilantní kamera Hidei Yamamota dává scénám přesný směr. V tradici Ozuových, či Kurosawových děl nechává Kitano figury dlouho v záběru. Skvěle působí segment s vyloupením banky. Základní neutrální záběr z průmyslové kamery dramatizují prostřihy na Nishiho, pokladní, úředníky, kteří nic netuší a na zákazníka, který naopak tuší moc dobře. Hudba Kitanova dlouholetého spolupracovníka Joeho Hisaishiho je až evropsky jímavá a scénu zavlažuje takovým nádherným smutkem, jaký mnohdy neposkytuje ani pohled na čerstvý úplněk, či Kitanovu oblíbenou mořskou hladinu.

Samostatnou kapitolou je u Kitana využití násilí. Režisér je na plátno vpravuje přímo pomocí injekční stříkačky: jsou to náhlé, rychlé a explicitní sekvence, jejichž kompozice i umístění v sestřihu jsou přesně promyšlené. Násilí u Kitana připomíná slavné Buńuelovo řezání oka. Bolí to.

V Hana-bi má však velký prostor i Kitanův specifický humor, někdy suchý (baseball) a někdy rozpustilý (návštěva chrámu).

Kitano byl při práci na Hana-bi zastižen ve vrcholné formě a bouřlivý ohlas, který snímek vyvolal, je víc, než zasloužený. Jediná výtka se snad týká Nishiho ženy. Přes svůj význam pro činy hlavního hrdiny zůstává trestuhodně nerozvinutá (zásadně nemluví a kromě její nemoci o ní nic nevíme), a to i přes to, že lze namítnout, že stojí zcela mimo svět yakuzy a Nishiho nebezpečné práce, a je tak jakýmsi andělem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.