Ohnivý oceán (Hidalgo)

3. 5. 2004 - 3:52 | Téma | red

Ohnivý oceán (Hidalgo) zdroj: tisková zpráva

Paříž-Dakar na koních, aneb Viggo Mortensen a jeho obdivuhodný mustang Hidalgo v pouštním závodě, během kterého se pokusí nakopat zadky nejen všem zlým Arabům. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Ohnivý oceán Joea Johnstona a studia Disney je pokusem nabídnout rodinnému publiku porci dobrodružství, přátelství, lásky i exotiky

Ohnivý oceán Joea Johnstona a studia Disney je pokusem nabídnout rodinnému publiku porci dobrodružství, přátelství, lásky i exotiky. Bohužel si nedokáže vybrat, jestli bude sledovat dramtičtější linku „dle pravdivých událostí“, nebo zda bude odlehčenou verzi Indiany Jonese. Je nasnadě, že taková nevyrovnanost může vést ke zjednodušování kultury, v jejímž prostředí se biják odehrává, ale i k úniku do patosu a vyprávěcích klišé.

Hlavní hrdina Frank Hopkins (Mortensen) je představen téměř stejným způsobem, jak tomu bylo u milostného historického dramatu Poslední samuraj. Je sice zajímavé sledovat, jak stejný stavební kámen může sloužit jinému účelu, na druhou stranu jde v případě Ohnivého oceánu o laciný vstup do děje, neb si říká o stejné pseudofilozofické finále, jako v případě Zwickova trháku: Frank je veterán z válek s Indiány, navíc sám napůl rudoch. Nedokáže se vyrovnat se svými zážitky, a tak končí jako výpitka v show Buffalo Billa.
Tam také Franka i jeho mustanga Hidalga natrefí vyslanci slavného šejka. Nabídnou hrdinovi, aby závodil v jejich slavném pouštním závodě. Po jistých rozpacích Frank souhlasí, aby se popasoval se svou budoucností i minulostí.

Ohnivý oceán Soutěž domorodců má striktní pravidla. Tím, že se jim západní hrdina nehodlá podřídit a narušuje je svou všeobjímající lidskostí, si koleduje o nepříjemnosti. Nelibost místních mužů vyvolává i náchylnost šejkovy dcery k západnímu volnomyšlenkářství.
Výsledkem těchto pnutí jsou dobrodružství jednak očekávatelná – souboje s protivníky, tak i přímo pohádková (záchrana šejkovy dcery). Nechybí ani konfrontace s divokou přírodou.
Ačkoli se snímek odehrává během závodu, tvůrci jej nedokáží vykreslit nijak dramaticky, či alespoň poutavě. Veškeré atrakce působí jako časová vycpávka. Střih nedokáže vystavět napětí (ostudně ploché finále závodu, písečná bouře).

Ohnivý oceán Jediným rozumným důvodem k návštěvě snímku může být přítomnost Vigga Mortensena (Pán prstenů) v hlavní roli. Jeho Frank Hopkins se sice uvolněnými žvýkacími svaly stylizuje do Jonesovského hrdiny, bere se však příliš vážně. A také mu chybí jonesovská touha po hmotných statcích, která Fordova hrdinu příjemně cuchala. Hopkins působí poněkud zastřeným dojmem, jako kdyby (dle názvu snímku po právu) ustupoval koni Hidalgovi, kterého po natáčení Mortensen koupil. Omar Sharif v roli šejka zdařile vykrývá prostor svěřené figury, ale to by snad měl zvládnout každý profesionální herec.

Smutné je i to, že Ohnivý oceán nedokázal lépe využít hrdinova outsiderství, a naopak vyznává tradiční pozice nahlížení na cizí kultury a na vlastní nadřazenost.
Nekoná se žádný vhled do figur arabských koňáků, nedojdeme vysvětlení, proč by své těžce vypěstované koně měli posílat na jistou smrt. Proč jejich obvyklou pohostinnost nahrazuje malost záště a strachu z cizince? Není tohle náhodou postoj, který v současnosti vyznává západní mocnost?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.