O tvůrcích filmů Kill Bill a Kill Bill 2

19. 4. 2004 - 12:23 | Téma | red

O tvůrcích filmů Kill Bill a Kill Bill 2 zdroj: tisková zpráva

O to, aby Kill Bill na plátně naplnil představy Quentina Tarantina o velkolepé podívané, se postaral rozměrný štáb profesionálů

O to, aby Kill Bill na plátně naplnil představy Quentina Tarantina o velkolepé podívané, se postaral rozměrný štáb profesionálů. Vizuální stránku, v níž hraje důležitou roli nejen dokonalé nasnímání akčních scén, ale i stylová proměnlivost, měl na starosti kameraman Robert Richardson, jehož práci jsme naposled mohli obdivovat v kostýmním dobrodružství Čtyři pírka – zkouška cti (The Four Feathers, 2002). Oblíbený spolupracovník režiséra Olivera Stonea (Četa – Platoon, 1986, Wall Street – 1987, Narozen 4. července – Born on the Fourth of July - 1989, The Doors – 1991, Nebe a země – Heaven & Earth, 1993, Nixon – 1995) má na svém kontě vedle Stoneova dramatu JFK, za něž získal Oscara, i jeho Takové normální zabijáky (Natural Born Killers), kteří vznikli v roce 1994 podle Tarantinova scénáře. Richardsonova filmografie však naznačuje, že tento tvárný umělec, který získal oscarové nominace za filmy Četa, Narozen 4. července a Sníh padá na cedry (Snow Falling on Cedars, 1999), vyhovuje i originální obraznosti Martina Scorseseho (Casino – 1995, Počítání mrtvých – Bringing Out the Dead, 1999) či baladickému stylu Roberta Redforda (Zaříkávač koní – The Horse Whisperer, 1998).

Výprava filmu je dílem tandemu David Wasco - Yohei Taneda, přičemž Wasco patří k Tarantinovým spolupracovníkům už od roku 1992, kdy se podílel na jeho debutu Gauneři. Podepsán je i pod filmem Pulp fiction – historky z podsvětí a pod Jackií Brownovou. Na svém kontě má však i katastrofický thriller Twister (1990), snímek Tarantinova přítele a kolegy Rogera Avaryho Zabít Zoe (Killing Zoe, 1994), romantickou komedii Nahoru, dolů (Bounce, 2000) či thriller Poslední loupež (Heist, 2001).

Hulk Nováčky v tarantinovském týmu jsou naopak kostýmní výtvarnice Catherine Marie Thomas a Kumiko Ogawa, které našly oporu v autorovi výpravy Danielu Bradfordovi, který se podílel už na Pulp fiction – historkách z podsvětí a Jackii Brownové. Masky jsou dílem Jakea Garbera, jednoho z nejzkušenějších „comicsových“ profesionálů (mj. televizní seriály Povídky z krypty, Akta X, Star Trek: Hluboký vesmír 9, filmy Super Mario Bros. – 1993, Hulk – 2003, Hellboy – 2004). Garber se podílel i na válečném spektáklu Michaela Baye Pearl Harbor (2001) nebo na Spielbergově sci-fi Minority Report (2002). Umělecké maskérské detaily ve filmu jsou ovšem dílem Heby Thorisdottirové, která utvářela v televizním seriálu i ve filmu Twin Peaks mystickou atmosféru á la David Lynch.

Náročného úkolu utřídit spolu s režisérem natočený materiál a dát mu definitivní podobu se ujala zkušená střihačka Sally Menke, která pracovala už na Gaunerech, Pulp fiction – historkách z podsvětí (za něž získala nominaci na Oscara a cenu BAFTA), Jackie Brownové a Tarantinově povídce z filmu Čtyři pokoje. Na svém kontě má tato profesionálka s mimořádným smyslem pro rytmickou zkratku i drama Nebe a země (1993) Olivera Stonea, na němž spolupracoval i kameraman Robert Richardson.

Diskuzní fórum: Jaký je podle vás Kill Bill (1, 2)?

SPECIÁL k filmu Kill Bill

SPECIÁL k filmu Kill Bill 2

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.