Norbit

6. 4. 2007 - 21:08 | Téma | red

Norbit zdroj: tisková zpráva

Eddie Murphy je oblíbený showman, který trpí neduhem typickým pro mnoho komiků: nepozná, kde končí všechna legrace a začíná trapas

Eddie Murphy je oblíbený showman, který trpí neduhem typickým pro mnoho komiků: nepozná, kde končí všechna legrace a začíná trapas. Charles Murphy je Eddieho starší bratr, který se rád, zato nepříliš úspěšně věnuje scenáristice. Tihle dva se dali po deseti letech znovu dohromady, aby spáchali další zločin na americké filmové komedii: po Upíru z Brooklynu divákům přichystali taškařici o nikterak chytrém, slabošském účetním Norbitovi. Inspirací se prý oběma bratrům měl stát článek o chlapíkovi, kterému na veřejnosti nabančila jeho korpulentní žena. Toto téma se jim podařilo vyždímat vskutku bezezbytku. Ale už neměli k ruce nikoho, kdo by jim pověděl, že podobný nápad na celovečerní veselohru nestačí.

A přitom expozé v podobě Norbitových vzpomínek na dětství nevyznívá vůbec špatně. Hrdinův nostalgicky nadšený komentář kontrastující s krutou realitou sirotčince pana Wonga nabízí pár vtipných momentů a dětskou lásku ke kamarádce Kate lze Norbitovi jenom přát. V devíti se ale Norbitovi zhroutí svět – a divákovi po deseti minutách končí sen o komedii, která bude vtipná. To se totiž Kate stěhuje ke svým adoptivním rodičům a na scéně se objevuje nová dívka. Rasputia. A tahle dívka silné… osobnosti už odmala ví, že členům její rodiny se neodmlouvá. Její tři velcí bratři vedou úspěšnou živnost vymahačů výpalného a sama Rasputia dostane vše, co si zamane. I kdyby to měl být třeba Norbit. Od okamžiku, kdy pan Wong (Eddie Murphy) nazve ve svém proslovu ke svatebčanům Norbitovu (Eddie Murphy) novomanželku Rasputiu (Eddie Murphy) hned třikrát gorilou, začne vtipu lačnému publiku mrznout úsměv na rtech. A nerozmrazí ho ani návrat křehké Kate (Thandie Newtonová), která přichází do městečka svého dětství, aby převzala Wongův sirotčinec a v dobrosrdečném Norbitovi probudila zašlý cit…

Že nás svými komickými výkony týrají dva Edíci, na to už jsme si bohužel zvykli. Eddiemu Murphymu to pod maskou nikdy moc nešlo – jako by si dosud nevšiml, že čím méně se pitvoří, tím lépe a vkusněji jeho snímky dopadají. A obliba černošského pseudokomika Eddieho Griffina (v Norbitovi moralizující pasák Pope Sweet Jesus) zůstane pro Evropana asi navždy záhadou. Ale proč se jenom musí obdobným směrem vydávat i herec kvalit Cuby Goodinga Jr.? Jeho uboze klišovitá rolička ani nemohla skončit jinak než trapasem – Gooding zde dostává k dispozici čtyři scény, během nichž má setřást slupku žádoucího frajera a projevit pravou tvář úlisného podvodníčka. Jenom tím dokazuje, že svou oscarovou slávu nezvládl a utopil ji v tragických pokusech o bláznivou komedii typu Plnou parou vzad! anebo Sněžní psi. Ke „komickým“ obličejům se naopak nenechala strhnout Thandie Newtonová v typické úloze dokonalé krásky, jež má pro podivínského hrdinu nečekanou slabost – zkrátka model, jaký tak rádi ve svých filmech využívají bratři Farrellyové. Stačí vzpomenout snímky jako Něco na té Mary je, Já, mé druhé já a Irena nebo Bratři jak se patří.

„Úroveň“ Norbita snese srovnání snad jen s jinou Murphyho minelou, oběma díly Zamilovaného profesora. Anebo s Agentem v sukni, v němž se představil jiný „klasik“ černošského humoru Martin Lawrence. Operuje se se zápletkou kvalit Děsnejch bijáků, jenže tentokrát se dostavují obavy, že to autoři vlastně myslí jako v podstatě seriozní příspěvek do žánru romantické komedie. Zaujme snad jen pár scének v duchu slapstick grotesek (aneb co se asi přihodí, když stopadesátikilová Rasputia pokouší osud jízdou na tobogánu). Jinak se obecenstvo může těšit na stominutové taškaření kolem tělnatosti, sexu, násilí a především hrdinovy bačkoróznosti. Pokud snad něco pochválit lze, pak masky, jež od časů Zamilovaných profesorů dosáhly nápadného posunu v realističnosti.

Závěrem však dejme slovo obhajobě. Pohled na tržby u obdobných titulů hovoří jednoznačně – v kinech, která promítají tyto komediální skvosty, se dveře netrhnou; stamilionové tržby nejsou žádnou výjimkou. Norbit si za měsíc a něco uvádění ve Spojených státech už přišel na bezmála devítimístnou sumičku, čímž si vydobyl své právo na existenci. A tak není otázkou zda, ale kdy se dočkáme dalšího podobného příspěvku světové kinematografii…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.