Nikita Michalkov, významný ruský režisér, slaví 65. narozeniny

21. 10. 2010 - 17:40 | Téma | red

Nikita Michalkov, významný ruský režisér, slaví 65. narozeniny zdroj: tisková zpráva

Ve čtvrtek se pětašedesáti let dožívá světoznámý ruský režisér Nikita Michalkov, jenž se pyšní řadou prestižních filmových cen včetně amerického Oscara. Patrně nejslavnější ruský filmař se prostřednictvím svých filmů, jichž za více než 30 let natočil na dvě desítky, snažil divákům přiblížit ruskou povahu - "širokou" ruskou duši, jak často říká.

Jako režisér debutoval Michalkov před téměř 40 lety, prvního mezinárodního ohlasu se dočkal v roce 1976 s filmem Otrokyně lásky. V roce 1995 mu psychologické drama z období stalinistických čistek Unaveni sluncem vyneslo Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Pokračování úspěšného snímku, který se odehrává během druhé světové války, představil slavný režisér letos na jaře. Film si ale v Rusku nevedl příliš dobře v návštěvnosti, na paškál si ho navíc vzali váleční veteráni, kterým ve filmu vadily historické nepřesnosti.

Předtím než se Michalkov vrhl na režii, věnoval se herectví. V divadle debutoval jako čtrnáctiletý, o rok později se představil před filmovou kamerou. Poprvé na sebe upozornil postavou mladého dělníka Kolji ve filmu Chodím po Moskvě (1963) a záhy se stal jedním z nejpopulárnějších herců své generace.

Moskevský rodák pochází ze známé umělecké rodiny. Je synem slavného básníka, Sergeje Michalkova a spisovatelky a básnířky Natalji Končalovské. Úspěšným režisérem je i jeho starší bratr Andrej Končalovský.

Letos byl Michalkov hostem karlovarského festivalu, kde získal Křišťálový glóbus.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.