Nezvěstné (The Missing)

25. 3. 2004 - 5:38 | Téma | red

Nezvěstné (The Missing) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Cate Blanchett a Tommy Lee Jones v hlavních rolích šamanského westernu o stopování indiánských obchodníků s bílým masem od Rona Howarda (Čistá duše). Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. The Missing Rona Howarda ( Čistá duše, Apollo 13, Edtv) je přesně tím typem snímku, který žije šest týdnů

NezvThe Missing Rona Howarda (Čistá duše, Apollo 13, Edtv) je přesně tím typem snímku, který žije šest týdnů. Natočil ho slavný režisér, hrají v něm slavní herci. Kvůli slabému příběhu a nejasné koncepci na něj však jen masivní reklamní podpora přitáhne dostatečný počet diváků.

The Missing to je především Cate Blanchett. A teď nejde o to, jestli je ze všech na plátně nejkrásnější. Je. Její figura, Maggie Gilkeson, má brilantní entrée.
NezvMaggie žije se svým přítelem a dětmi na farmě uprostřed oceánů luk Nového Mexika. Maggie je lidová léčitelka. Právě dorazila stará hispánka. Bolí jí zub, poslední, který má. Maggie bere kleště. Mexikánka se vzpírá, padají ostré nadávky, ale zub jde ven. Maggie je tedy drsná žena, která se umí s životem sama popasovat. On se k ní také její otec nikdy nechoval nijak pěkně. Maggie ho víceméně nenávidí. A to už ho tu máme, starého Jonese (Tommy Lee Jones). Přijíždí na koni vznešeně jako Indián z románu. Napůl vyhnanec vlastního srdce, napůl tulák. Jones svým způsobem hraje podobný charakter, jako Clint Eastwood v Nesmiřitelných. Zatímco ale Eastwooda má očistit děvka, Jonese vlastní dcera. Zatímco u cizí děvky si jeden jistý být nemůže, u dcery ano. Předem.
Když otec tedy přijede, Maggie ho pěkně zčerstva vyprovodí ke brance. Její přítel s dětmi jedou zatím do města. Kolona je ale přepadena. Přítel je rozvěšený po stromech, přežila jen mladší dcera Dot (Jenna Boyd). Ta starší, Lily (Evan Rachel Wood), je nezvěstná. Ukáže se, že šlo o útok indiánských obchodníků s lidským masem a jediný, kdo může zoufalé Maggie pomoct bude pochopitelně starý Jones.

NezvRozvine se tedy klasická honička, kterou režisér sleduje z obou táborů. Novum spočívá v tom, že arcizlosynem je „brujo“, indiánský čaroděj, který zvládá černou magii. Namaskovaný je minimálně stejně dobře, jako Charlize Theron ve Zrůdě - křivé zuby, pleť poleptaná kyselinou, mrtvičný škleb. Černé pařáty. Umaštěné vlasy. Klátivá chůze. Milión korálků a zaklínacích pomůcek. Fotografické medialónky. Jednoduše si představte Johnnyho Deppa z Pirátů jako zlosyna.
Obě partičky se brzy dostanou na dostřel, a tady je místo pro kouzelnický souboj, kdy na jedné straně kopce brujo úspěšně zaříká Maggie, zatímco nad ní sedí Jones a přítel z prérie a brujova kouzla odvrací svým zaříkáváním. Zvýšený zájem o kouzelnictví odstartoval možná Pán prstenů, šamanství se nyní ve westernech rozhodně vyskytuje velmi často. Vrcholem je psychedelický western Jana Kounena Mike Blueberry.

NezvThe Missing je předně hollywoodský průmysl. Vztahy a konflikty jsou průhledné, postavy schematické.
Scénárista Ken Kaufman zahlcuje plátno vedlejšími figurami, místo aby se věnoval rozboru charakterů pod tlakem. Kaufmanovi, autorovi Vesmírných kovbojů možná lépe svědčí žánr komedie. I do The Missing se podařilo dostat pár povedených vtipů a odlehčení, které oživují zájem o jinak studené vyprávění.
Překvapí i kritický (=realistický) pohled na vlastní, tedy americkou armádu, kterou představuje rabující jednotka.

NezvBlanchett i Jones jsou výrazní díky svému přirozenému charismatu. Blanchett se snaží do Maggie protlačit ženskou mateřskou zoufalost, Jonesův Jones je zase příjemně smířený se všemi osudy světa.
Je škoda, že autoři hráčům neposkytli hlubší figury a originálnější příběh. The Missing jako takový má velmi blízko starému snímku Johna Forda Pátrači/ Stopaři (The Searchers). Mnoho scén je zbytečných a působí jen jako jednoduchá pastva pro oči – záplavy.
Přitom obrazově je The Missing velkolepý biják. Křišťálová světla, hra stínů, scenérie… Salvatore Totino odvedl dobrou práci. Hornerova hudba je možná až příliš svalnatá, což charakterizuje komerční základy Howardova westernu.
Příliš mnoho odvolávek, příliš mnoho vedlejších atrakcí. Přitom ve srovnání s takovým Návratem do Cold Mountain je The Missing vlastně velká zábava.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.