New York 3D

28. 5. 2007 - 12:12 | Téma | red

New York 3D zdroj: tisková zpráva

Co si budeme povídat: ať už se na dokonale ozvučené IMAXové monstrplátno pustí cokoliv, vypadá to zatraceně dobře – tím spíš, když to vypadá i trojrozměrně

Co si budeme povídat: ať už se na dokonale ozvučené IMAXové monstrplátno pustí cokoliv, vypadá to zatraceně dobře – tím spíš, když to vypadá i trojrozměrně. Tak oslňující balení může u člověka snadno vyvolat dojem, že snímek, na nějž se dívá, je stejně hluboký, jako je jeho forma efektní. Některé z IMAX 3D filmů nezastírají, že jejich primárním a jediným účelem je vytřískat z dostupné technologie maximum. To je v pořádku; problém nastává, když takový film své nadvlády nad divákem zneužije a začne hrát na city. Takhle na to jde i New York 3D.

Impulsem k jeho natočení se staly starožitné stereoskopické fotografie New Yorku z přelomu 19. a 20. století, na něž režisér a producent Stephen Low narazil v muzeu Kalifornské university. Od toho byl jistě jen krok k nápadu natočit jakýsi dvojportrét města, v němž by se sto let stará minulost prolínala s přítomností. Tenhle jednoduchý, ale silný nápad – vidět dávno zmizelé lidi na místech, která vypadají pořád stejně! nebo naopak spatřit domy, jež dávno ustoupily času! – se dal zrealizovat mnoha způsoby. Low zvolil ten nejmelodramatičtější.

New York 3D U břehů New Yorku se tak po dlouhé plavbě ocitá ruský klučina Tomas Minton. Jako správný černý pasažér skočí před přistáním do vody a doplave k městu, ve kterém hodlá najít rodinu svého předka Leopolda. Ten v roce 1904 emigroval do Ameriky, kde si našel práci fotografa tehdy oblíbených stereosnímků. Ukázky své práce zaslal spolu s přístrojem na jejich prohlížení rodině do Ruska – a právě s touhle výbavou teď do USA přijíždí Tomas. Děj je tedy nasnadě: Tomas chodí cizím městem, srovnává "tehdy a teď" míst jako Central Park, Coney Island či Broadway, ale i obyčejných, všedních ulic, a potkává jejich obyvatele. Exteriéry jsou to impozantní, prastaré fotografie mají své kouzlo a až neuvěřitelnou technickou kvalitu a 3D efekt opravdu působí dojmem "jsem tam" – ale všechno tohle trestuhodně přebíjí ta sentimentální historka. Opravdu tím městem musel procházet roztomilý klučina bez znalosti angličtiny, který nemá kde spát? Opravdu musí půl filmu znít pateticky deklamovaný komentář mimo obraz, sestavený z Leopoldových dopisů do staré vlasti? Opravdu musí věčně bublat vstřícná hudba "na jistotu" rutinéra Johna Barryho? Musí; a co teprve povinný happyend.

New York 3D New York 3D zprostředkovává genia loci světové metropole a obsahuje některé skutečně úchvatné záběry (vedou hlavně mrakodrapy, přičemž rok výroby 1995 na plátno na chvilku vrátí i World Trade Center), ale přináší je zabalené jako video pro zpestření výuky na základních školách. Pokud chcete vyzkoušet, jak s vámi může IMAX 3D zamávat, zkuste radši Vesmírnou stanici 3D, nebo některý z přírodovědných dokumentů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.