Nejslavnější katastrofické filmy, které vám nesmí uniknout

4. 8. 2014 - 20:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Nejslavnější katastrofické filmy, které vám nesmí uniknout zdroj: tisková zpráva

Příští týden se v kinech po delší odmlce objeví zbrusu nový katastrofický snímek V oku tornáda. S trochou nadsázky lze říci, že pro Hollywood nezevšední žádná katastrofa, kterou by nedokázal po letech znovu oprášit a nabídnout ji divákům pro pobavení. Nabízíme vám přehled těch nejslavnějších katastrofických filmů, v nichž hlavní roli hraje příroda, které musíte vidět.

Katastrofické filmy jsou velmi rozvětvený a oblíbený žánr, který navíc proniká do dalších filmových podžánrů. Jednou velkoměsto zlikviduje sopka, jindy naopak mimozemská civilizace. My jsme se v souvislosti s blížící se premiérou filmu V oku tornáda zamysleli nad trháky, kde hybnou sílou byla přírodní katastrofa, nebo nějaký ten vypečený živel. V naší přehlídce tak nehledejte zlotřilé emzáky, či kymácející se zombie. Do přehledu jsme také nezařadili snímek 2012. Ten sice nabízí opravdu vypečenou globální katastrofu, ale spíš z kategorie snů a nesmyslů.

Vítr a déšť: Twister

zdroj: YouTube.com


Pamatujete si na jeden z prvních filmů o tornádu? V roce 1996 natočil Jan de Bont akční trhák s Helen Hunt a Billem Paxtonem, kde si hlavní roli zahrál pořádně silný vítr. Film už tehdy nebyl nic moc, ale efekty vypadaly hodně slibně. Příběh se motal kolem výzkumu tornád a dvojici vědců, kteří se chtějí dostat do nitra silného vichru.

Oheň, kouř a střepy: Skleněné peklo

zdroj: YouTube.com

Klasika, která funguje i tolik let od premiéry. V roli hlavních hrdinů navíc stále fungují Paul Newman a Steve McQueen, kteří bojují s ohněm ve vysokém mrakodrapu. I když snímek vznikl v roce 1974 a vlastně rozjel tehdejší módní vlnu katastrofických filmů, je nepřekonaným dílem. 

Oheň a láva: Sopka

zdroj: YouTube.com

Zápletka snímku z roku 1997 s Tommy Lee Jonesem a Anne Hecheovou je zoufale tragická. Hluboko pod os Angeles vznikne sopka, která se začne drát na zemský povrch. Triková láva se tak začne valit na ulicích a kanálech a jediný, kdo přijde na to, jak zabránit ještě větší katastrofě, je jeden záchranář a vědkyně.

Meteorit: Drtivý dopad

zdroj: YouTube.com

Drtivý dopad nabízí vskutku globální katastrofu, která navíc nabízí celkem realistický pohled, jak by to celé asi vypadalo i po komunikační stránce. Oproti Armagedonu, kde svět zachrání ropní těžaři, co navrtají kometu, zde tvůrci přemýšleli i po stránce fyzikální. Mimi Leder natočila vizuálně parádní jízdu.

Oheň a láva: Rozpoutané peklo

zdroj: YouTube.com

Sopečných filmů byla celá řada a toto je další, který sice není tak dobrý, ale neměl by vám uniknout. Tedy pokud se rochníte v apokalyptických filmech. Dante´s Peak leží na úpatí stejnojmenné sopky a žije si poklidným životem ospalého maloměsta. Probouzející se aktivitu sopky nebere samozřejmě nikdo vážně, takže apokalypsa je vykreslena opravdu krásně. V roli vědce Harryho Daltona se objevil Pierce Brosnan.

Voda: Potopa

zdroj: YouTube.com

Snímek Potopa je strašlivě prázdný, hloupý a divný. Trikové záběry dnes zvládne asi úplně každý, což i vypovídá o kvalitě vizuálních efektů. Ač je důvod, proč je zaplavený Londýn oceánem dost zmatený, hezky to celé vypadá. Tato televizní šaráda se navíc snaží ukázat, jak by fungovalo řízení států, kdyby došlo ke globální katastrofě. Pokud vyloženě chcete vidět jakýkoliv katastrofický film, klidně si to pusťte.

Vlny, vichr a déšť: Dokonalá bouře

zdroj: YouTube.com

Dokonalá bouře je vynikajícím filmem, který kromě katastrofy nabízí i realistický pohled na osud posádky jedné malé rybářské lodi. Wolfgang Petersen natočil snímek, který proslavil George Cloney a také velmi věrohodně nasnímané vizuální efekty rozbouřeného Atlantiku.

Bacil: Smrtící epidemie

zdroj: YouTube.com

I když je Smrtící epidemie hlavně příběhem o nakažlivé nemoci, která se dostane do USA, jde vlastně také o katastrofu, kterou způsobila příroda. Režie se i tady ujal Petersen a tentokrát natočil velmi věrohodné drama, které však shodil tím, že chtěl použít na území USA atomovou pumu. I tak však film vřele doporučujeme.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.