Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

16. 6. 2014 - 7:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka zdroj: tisková zpráva

Tento týden do kin dorazí zbrusu nový animovaný příběh pro děti i jejich rodiče. Druhý díl drakobijeckého příběhu Jak vycvičit draka je téměř sázkou na jistotu. Rodiče si zcela jistě oblíbí několik dospěláckých hlášek, jejich ratolesti pak dobrodružný příběh hlavních hrdinů a nějaké to pitvoření k tomu. Dostat do kina dospělé a děti současně umí  studia jako Dreamworks, Pixar, nebo 20th Century Fox na výbornou. Zkusili jsme vybrat nejznámější a podle nás i nejlepší animované filmy, které stojí za to vidět i několik let od premiéry. Schválně, zda s námi budete souhlasit.

 Naším původním záměrem bylo sestavit klasický žebříček popularity s tolik oblíbeným číslováním a říci, že vám nabízíme Top 10 nejslavnějších animovaných hitů. Ukázalo se však, že na prvním místě by skončilo hned deset i více animáků. Jak z toho ven? Připravili jsme tedy přehlídku desítky kreslených filmů, které musíte vidět i jako dospělí diváci. Podle nás patří k dobrému tónu, všechny vyjmenované snímky znát. Tak schválně, souhlasíte s námi?

Trio z Belleville (2003)

zdroj: YouTube.com


Francouzský film vzbudil v době svého vzniku velmi kladné ohlasy kritiků i filmových diváků. Kreslený příběh o závodu Tour de France není úplně určený nejmenším, ale i starší děti si z tohoto snímku mohou odnést parádní zážitek. Příběh o babičce Souze a jejím vnukovi nabízí pořádnou dávku dobrodružství i citů. Chlapec najde zálibu v kole a psovi Brunovi. Díky tréninku s babičkou se stane velkým závodníkem, ale je v průběhu šampionátu unesen mafií. Babička neváhá a vyrazí svého vnuka zachránit. Film se může opřít o velmi netradiční vizuální stránku, která jde proti proudu současné americké produkce.

Wall-E (2008)

zdroj: YouTube.com


Pixar se v našem přehledu objeví hned několikrát a máme proto svoje důvody. I když dnes slavné studio patří pod křídla Walta Disneyho, některé filmy mají stále punc originality. Wall-E je malý robůtek, který měl za úkol uklízet nepořádek po lidech. Jenže lidé Zemi totálně zničili a postupně planetu opustili ve vesmírných korábech. Zůstal jen Wall-E a malý šváb. Jednoho dne do apokalyptické krajiny přistane raketa, z níž vyjede na průzkum robot, který Wall-Eho úplně uchvátí. EVA je krásná a navíc najde v totálně vyprahlé krajině živou rostlinu. Příběh je samozřejmě velmi velmi ekologický a snaží nás přimět k trochu jinému myšlení nad naším vlastních chováním a tvůrcům to jde docela dobře. 

Princezna Mononoke (1997)

zdroj: YouTube.com


V dávných dobách bylo Japonsko úplně jiné. V temných hvozdech vládla zvířecí božstva, ale postupně rozrůstající se svět lidí naznačoval, že velmi brzy dojde k zásadnímu střetu. Příběh vlčí bohyně princezny Mononoke je úžasným epickým dobrodružným příběhem a rozhodně jej nesmíte vynechat. Uchvátí vás vizuální podoba filmu, naprosto úžasný scénář a v neposlední řadě také hudba, jejímž autorem je Joe Hisaishi, který patří mezi přední japonské skladatele soudobé klasické hudby. Princeznu Mononoke zařazujeme do našeho výběru rozhodně právem.

Toy Story (1995)

zdroj: YouTube.com


I když příběh o hračkách, které v okamžiku, kdy se lidé nedívají, žijí a mluví, není úplně nejlepším animákem všech dob, musíme jej sem zařadit. Toy Story je prvním digitálním filmem, který sklidil globální úspěch a definitivně studiu Pixar zajistil nehynoucí slávu. Příběh kovboje Woodyho změnil animovaný svět k nepoznání. Právě popularita tohoto filmu dala zelenou všem dalším k tomu, aby se pustili do digitální animace. Navíc i bez této technologické revoluce lze Toy Story považovat za vydařený snímek, u něhož se najdou dospěláci společně se svými ratolestmi. Všichni jsme si přeci takhle nějak hráli.

Lví král (1994)

zdroj: YouTube.com


Chtělo by se říci, že Lví král je posledním klasicky vyrobeným animovaným filmem, který slavil tak velký celosvětový úspěch. Není to samozřejmě pravda, ale masová populace to tak nějak vnímat může. Lví král ještě dnes oslní parádním příběhem, úžasnou hudbou Hanse Zimmera a velkými hity Eltona Johna. Pro studio Walta Disneyho šlo o velký úspěch. Vždyť film přišel tehdy na 45 miliónů dolarů, ale vydělal jich více než miliardu.

Cesta do fantazie (2001)

zdroj: YouTube.com

Desetiletá Chihiro se s rodiči vydává do nového bydliště. Moc se jí nechce a je smutná. Cestou však tatínek zabloudí a sjede ze silnice. Objeví se u velkého domu, do jehož útrob vede tunel. Za ním se skrývá zvláštní lunapark. Rodiče neodolají a dají si nějakou z dobrot a promění se ve vepře. Malá dívka potkává chlapce a ten jí pomůže najít práci u čarodějnice, která v tomto zvláštním světě také přebývá. Animace vám možná z dnešního pohledu budou připadat obstarožní, ale nenechte se mýlit. Cesta do fantazie je stále vynikajícím filmem, u něhož nezůstane jediné oko suché.

Úžasňákovi (2004)

zdroj: YouTube.com


Příběh rodiny Úžasňákových je dokonalou pixarovskou poctou všem komiksovým hrdinům, kteří kdy spatřili světlo světa. jenže svět už hrdiny nechce a raději je zakope do ilegality. Táta Úžasňák tak pracuje v nějaké šílené pojišťovně a na svoje kousky vzpomíná jen po nocích s kámošem. Když se objeví nabídka k novým hrdinským kouskům, neváhá ani minutu. Netuší však, že právě tím vykopal jeden nevyřešený problém ze své minulosti. Všem milovníkům komiksů doporučujeme, jde o jeden z nejlepších kousků studia Pixar.

Bambi (1942)

zdroj: YouTube.com


Bambi je asi nejinfantilnější animovaný film všech dob, ale příběh malého srnečka a jeho kamaráda zajíčka Dupíka dojímá každou generaci malých diváků a ti svůj krásný zážitek budou pamatovat za nějakých třicet let let jej znovu pustí svým dětem. Co více dodat k jednomu z nejúspěšnějších filmů čtyřicátých let...

Persepolis (2007)

zdroj: YouTube.com


Buďme nyní trochu vážnější. Marjane Satrapi je Íránka, která nakreslila komiks o dívce, která žije v této zemi v době islámské revoluce. Kdyby byl takový příběh natočený se skutečnými herci, vůbec by to nevadilo, protože jde napínavou knihu plnou neotřelého humoru. Jenže se tak nestalo a vznikl animovaný snímek, který však ctí ducha předlohy. Budete se bavit, budete napnutí a budete i přemýšlet. A tak nějak to asi i tvůrci chtěli.

Fantastický pan Lišák (2009)

zdroj: YouTube.com


Snímek Wese Andersona Fantastický pan Lišák vznikl na motivy slavné knihy Roalda Dahla. Snímek přichází s neotřelým humorem, který v sobě nese poselství z knihy autora, ale také tolik typický styl vyprávění pro Wese Andersona. Vřele doporučujeme sehnat si kopii s originálním zněním, kde excelují herci jako George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray a další.

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

Úžasňákovi 2 - scénář je hotov!

Úžasňákovi 2 - scénář je hotov!

15. 9. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Není tomu tak dávno, kdy studio Disney oficiálně potvrdilo, že chce v Pixaru nechat natočit druhý díl populárního animovaného filmu Úžasňákovi. Režisér Brad Bird nyní potvrdil, že scénář ke dvojce je konečně hotov.
Star Wars: Rogue One - Disney odhalil na D23 obsazení očekávaného hitu

Star Wars: Rogue One - Disney odhalil na D23 obsazení očekávaného hitu

17. 8. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Fanclub Walta Disneyho D23 uspořádal v Kalifornii v pořadí čtvrté setkání příznivců studia Walta Disneyho a opět to bylo hlavně nových filmech a očekávaných premiérách. V současné době se už pod tímto názvem skrývá celá řada žánrů i studií. Takže se dočkali nejen milovníci pohádek, ale také komiksových filmů a bylo zde oznámeno rozšíření Disneylandu o atrakce ze světa Hvězdných válek.
Úžasňákovi 2 - režie se ujal opět Brad Bird

Úžasňákovi 2 - režie se ujal opět Brad Bird

11. 5. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

O chystaném pokračování výborného animovaného filmu Úžasňákovi se ví už delší dobu. Nejnovější zprávou je, že režie se ujal Brad Bird, který ve studiu Pixar patří k nejdůležitějším tvářím.
Úžasňákovi 2 - co víme o chystaném pokračování

Úžasňákovi 2 - co víme o chystaném pokračování

27. 3. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

O pokračování populárního animovaného filmu Úžasňákovi se mluví už hodně dlouho. Fanoušci si film přejí, ale zřetelnější obrysy dostal snímek až nyní. O dvojce se zmínil šéf studia Disney na začátku března a od té doby všichni čekají na další informace. Co tedy víme?
Kinům vládnou Letadla: připomeňte si ty nejlepší filmy Pixaru

Kinům vládnou Letadla: připomeňte si ty nejlepší filmy Pixaru

27. 8. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Počínaje tímto čtvrtkem můžete své nejmenší vzít na animovaný snímek Letadla, jenž se odehrává ve světě Aut, dřívějším animáku studia Pixar. Jejich hlavním hrdinou je odvážný letoun Prášek, který se navzdory své prosté konstrukci dostane do velkolepého světového závodu rovnou mezi drsné konkurenty s proudovými motory. Letadla však ve skutečnosti pocházejí z produkce studia DisneyToon a nikoliv Pixaru, přesto se sluší při této příležitosti vzpomenout na skoro dvacetiletou tradici pixarovských animáků.
Úžasňákovi - trend současného filmu?

Úžasňákovi - trend současného filmu?

28. 1. 2008 | Recenze | red

Dokonalé digitální triky, špičková 3D animace, závratné rozpočty, velká studia a bezduchý nebo přinejlepším kompilativní obsah na jedné straně
Michael Giacchino:The Incredibles – soundtrack

Michael Giacchino:The Incredibles – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Když jsem poprvé v ruce držel soundtrack z Úžasňákových, hlavou se mi honila vesměs jediná otázka: Kdo je to vlastně ten Michael Giacchino? Odpověď byla nasnadě: No přeci autor hudby k herní verzi bondovky Tommorow Never Dies! (mj
Madagaskar

Madagaskar

17. 6. 2005 | Téma | red

Dosavadní produkce studií Pixar a DreamWorks se vyznačovala vysokou a téměř nekolísající kvalitou
Úžasňákovi - film pro celou rodinu

Úžasňákovi - film pro celou rodinu

28. 2. 2005 | Téma | red

Film získal Oscara za rok 2004 v kategoriích Nejlepší animovaný film a nejlepší střih zvukových efektů (Michael Silvers, Randy Thom)
Úžasňákovi

Úžasňákovi

30. 11. 2004 | Recenze | red

Ukryti pod maskou vrhají se superhrdinové do odvážných záchranářských akcí, ať už je v ohrožení polovina města, nebo pouze drobné koťátko

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.