Nejlepší a nejhorší filmy hrdinů ze série Expendables

14. 8. 2014 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Nejlepší a nejhorší filmy hrdinů ze série Expendables zdroj: tisková zpráva

Údajně poslední díl značky Expendables postavené na znovu ukazování někdejších velkých jmen akčních filmů se blíží do kin, vypíchli jsme proto ke zvláštní příležitosti vrcholy i pády jeho největších jmen. 

Sylvester Stallone

Nejlepší: Rocky

zdroj: YouTube.com


Byť je možná Sylvester Stallone známější jako Rambo, jeho prvním hitem byl právě boxerský self-made man Rocky, oceněný hned trojicí Oscarů. Famózní na Rockym však nebyla jenom jeho samotná struktura a atmosféra, ale i skutečnost, že stejně jako titulnímu hrdinovi nastartovala Stalloneho kariéru. Protože jenom o pár let předtím natočil film jménem.

Nejhorší: Italský hřebec

zdroj: YouTube.com


Stalloneho kariéře se od Rockyho daří už skoro čtyřicet let – a je to o to překvapivější, že jeho první film Italský hřebec je dost možná jedním z nejhorších počinů, které lze sledovat. Mix amatérského porna a záběrů na sportovní kreace z roku 1970 může na první pohled působit jako něco, co musí fanoušek Slye vidět. Ve skutečnosti se však konce dočká jenom ten nejostřejší narkoleptik.

Jason Statham

Nejlepší: Kurýr

zdroj: YouTube.com


První Kurýr byl takovým bleskem z čistého nebe, že Statham jeho principy zopakoval hned čtyřikrát – dvakrát v pokračování Kurýra, dvakrát v sérii Crank. Film sám o sobě sice Kurýr nedával mnoho smyslu, vyznačoval se ale nezvyklou kombinací vrchovatě originálních akčních scén (bitka v kolomazu!) a zároveň i feel-good atmosféry francouzské riviéry. Něco podobného tu chybí dodnes!

Nejhorší: Ve jménu krále

zdroj: YouTube.com


Statham má tu smůlu, že éra akčních filmů 80. let je ta tam, v jeho filmografii totiž vzácně chybí totální provary, rovněž však i vícero hitů. Za antikvalitu přesto však můžeme korunovat snímek Ve jménu krále "režiséra" Uwe Bolla, slavného to likvidátora videoherních námětů převáděných do filmové produkce.

Wesley Snipes

Nejlepší: Blade

zdroj: YouTube.com


Málokdo si dnes Wesleyho Snipese představí jako kohokoliv jiného než upírobijce Bladea. Pokračování jeho akčního opus magnum navíc sbírá kladné body i za zasazení do Prahy. Od té doby ostatně na kvalitnější výskyt již bohužel nedosáhl, nejzajímavější se v poslední době v médiích objevoval jenom jako aktér svého uvěznění za daňové úniky.

Nejhorší: 7 vteřin

zdroj: YouTube.com


O stavu Snipesovy pozdní kariéry svědčí například podprůměrný videofilm Nukleární cíl (The Marksman), o kterém jste pravděpodobně nikdy neslyšeli, a pokud ano, tak zřejmě jenom díky náhodnému zhlédnutí v půlnočním vysílání některé z našich televizí. Obdobně je tomu ovšem u většiny Snipesových filmů od premiéry druhého Bladea.

Antonio Banderas

Nejlepší: Desperado

zdroj: YouTube.com


Ačkoliv se Antonia Banderas později začal objevovat především v romantických komediích, byl to právě moderní western Desperado, díky němuž jsme si ho všimli a naučili se ho milovat. Filmu přitom ostře konkurovali i Nájemní vrazi, kteří vyšli ve stejném roce (!) a navíc v nich hrál Sylvester Stallone. Uvidíme, na které z obou děl budou Expendables 3 dělat více narážek.

Nejhorší: Spy Kids 3D

zdroj: YouTube.com


Jenže co Robert Rodriguez dává, může i vzít, dokazuje svou sérii Spy Kids, v níž už po čtyři díly kazí pověst svou i všech s filmy spojených. Ačkoliv měli Spy Kids zpočátku svěží nápad na film natočený dle infantilních nápadů, s každý přibývajícím dílem jejich kvalita strmě klesala.

Dolph Lundgren

Nejlepší: Rudý škorpion

zdroj: YouTube.com


Ten nejchytřejší z původních osmdesátkových akčních hrdinů (je magistr přírodních věd ovládající chemii, fyziku a matematiku), navíc s nejbizarnějším důvodem pro zahraniční filmovou kariéru (jako vyhazovač se dal dohromady s Grace Jones a odešel kvůli ní do Ameriky), má na kontě řadu filmů, beze zbytku všechny však vyloženě béčkového, až céčkového charakteru. Částečnou výjimkou z pravidla je Rudý škorpion z roku 1987, originální i pro skutečnost, že je jeho hlavní hrdina sovětským agentem.

Nejhorší: Ve jménu krále 2

zdroj: YouTube.com


Prakticky celý zbytek Lundgrenovy kariéry se však nesl v duchu videofilmů nebo přicmrndávání úspěšnějším kolegům. Důkazem za všechny budiž jeho hlavní role ve filmu Ve jménu krále 2, ještě o řád horšího pokračování výše zmíněného Stathamova černého puntíku. Zajímalo by nás, jestli si o Bollovi nešťastná dvojice obou herců na place Expendables někdy popovídala.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.