Návrat zbloudilého pastýře

13. 12. 2004 - 15:02 | Téma | red

Návrat zbloudilého pastýře zdroj: tisková zpráva

O knězi Prokopovi, který začíná na novém působišti půlnoční mší. V předvánočním čase (neděle 18. prosince, ČT 1, 20.00) zařazuje Česká televize do vysílání dramatický příběh Návrat zbloudilého pastýře

Návrat zbloudilého pastýře V předvánočním čase (neděle 18. prosince, ČT 1, 20.00) zařazuje Česká televize do vysílání dramatický příběh Návrat zbloudilého pastýře. Vypráví o knězi Prokopovi, jenž přichází na nové působiště právě v době očekávané půlnoční mše - jeho předchůdce totiž před nedávnem zesnul. V příhraničním městě však více než duchovní život kvete prostituce, podezřelé obchodování, běžným jevem je zde zneužívání moci. Dovídáme se, že místní kostel během roku zeje prázdnotou a naplní se právě jen při půlnoční. Ostýchavě vyhlížející farář, jenž sám zápolí s pochybnostmi o smyslu svého pastoračního poslání, hořce konstatuje, že v takovém případě to připomíná návštěvu šantánu - také se očekává mírně exotický zážitek. Kněz zvažuje, že by slavnostní mši raději úplně odvolal.

Návrat zbloudilého pastýře Scenárista Martin Klam (nejspíš jde o pseudonym) a režisér Petr Kotek vystavěli docela inspirativní příběh, kde postava faráře zaujímá současně úlohu pozorovatele okolních postav a dění i subjektu dění samotného. Farář Prokop se vyrovnává s vlastní krizí. Vyčítá si, že jako kněz selhal, když mu na předešlém působišti "ovečky" odpadávaly od víry. V několikrát se vracejících (černobíle natočených) retrospektivách se vynořuje farářova rozmluva s opatem, v jehož klášteře našel dočasný azyl a od něhož jen nerad odcházel. Větší plochu ovšem zaujímají Prokopova setkání s různorodými lidmi, které během několika štědrovečerních hodin poznává.

Návrat zbloudilého pastýře Autoři nešetří skepsí, která často hraničí až s karikaturou. Takto postihuje jak místní politickou elitu (samolibý radní i jeho povýšeně se chovající žena, provázená arogantním osobním strážcem), tak na sebe vzájemně žárlící "svíčkové báby", faráře přesvědčující, že právě ta či ona je jedinou opravdovou křesťankou. Prokopovi zkomplikuje život i nenadálý matčin příjezd, při němž jej hodlala překvapit svým novým přítelem.

Největší oporou se Prokopovi stává svérázný kostelník, potýkající se s častými výpadky elektřiny v kostele. Přivádí faráře v údiv svými vylepšeními stařičkého betlému, prozrazuje mu všelijaké důvěrnosti o místních poměrech a dokonce se dočká sólového výstupu, když zhýčkané paničce pana radního vysvětluje, kde by si měla "rezervovat" nejvhodnější místo při půlnoční. Ve zjevných novozákonních paralelách však nejvíce souznění a spoluúčasti nalezne tam, kde bychom to stěží čekali. Totiž u prostitutek, které jej pozvou na skromný večírek, když odchází od matky, a také u zlodějíčka v kostýmu Santa Clause, jenž se schová v kostele. Prokop mu po chvilce váhání dokonce pomůže k útěku. Možná, že právě tyto outsidery přivedl k přehodnocení jejich dosavadní existence.

Návrat zbloudilého pastýře Kameraman Tomáš Kresta zprostředkovává ošuntělost města nejen v pohledech na kostel, ale také na zchátralé budovy s průběžně projíždějící vlaky opodál. Hudbu složil Petr Skoumal, slova písně sepsal Jiří Dědeček. Největší předností filmu jsou dobře odpozorované postavičky, věrohodně napsané i zahrané, i když někdy s nadbytečnou umanutostí vše vysvětlovat verbálně, aby snad nikdo nezůstal na pochybách o charakterech postav.

Musím však uznat, že herecké ztvárnění leccos zachraňuje. Hlavní role se zhostil Vladimír Javorský bez větších potíží, avšak vykreslení postavy faráře shledávám zbytečně submisivní (už jeho věčné popocházení s batohem na zádech a zapouzdřenou kytarou v ruce se míjí s představou o duchovním). Hrdinovy rozpaky a nejistotu Javorský ozřejmuje v plachých pohledech, nesmělých, jakoby omluvných promluvách, v neprůbojných gestech. Prokopovu matku hraje Daniela Kolářová jako stárnoucí ženu, stále lačnou milostných dobrodružství, v nichž marně hledá citovou jistotu. Mezi výrazné osobnosti patří Hrušínského kostelník, nelze pominout ani Stanislava Zindulku coby opata. V epizodce varhanice poznáme Zdenu Hadrbolcovou, opileckého zlodějíčka v kostýmu Santa Clause představuje Otmar Brancuzský, strážce vytvořil Hynek Čermák.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.