Návrat blbýho a blbějšího - recenze pokračování jedné slavné komedie

5. 12. 2014 - 22:30 | Recenze | František Fuka

Návrat blbýho a blbějšího - recenze pokračování jedné slavné komedie zdroj: tisková zpráva

Přímé pokračování Blbého a blbějšího (které zcela ignoruje divný prequel) se k našim hrdinům vrací po 20 letech a vydává se s nimi na nový road trip. Harry totiž zjistí, že má dvacetiletou dceru a vydává se za ní. A Lloyd ho samozřejmě doprovází...

Film natočili stejní bratři Farrellyovi, jako první díl, a se stejnými hlavními představiteli. Dřív to nešlo, protože Farrelyovi točili spíše lacinější filmy a Carrey byl drahý.

Teď je situace jiná. Carrey na stará kolena už není superhvězda (tudíž je lacinější) a v posledních měsících to vypadá, že není mentálně úplně v pořádku, takže ho do mainstreamových filmů už moc neobsazují. A Jeff Daniels nebyl superhvězda nikdy.

Jedna skorosuperhvězda se ale ve filmu objeví: Bill Murray. Ovšem je ve filmu celkem minutu, řekne 10 slov a má oblečený skafandr, takže mu není vidět do obličeje a nemůžeme ho poznat...

Návrat blbýho zdroj: tisková zpráva

A to je jedna z mnoha, mnoha, mnoha divných věcí na tomto filmu.

Protože jste netrpěliví a koukáte na to číslo "40%" musím nejdříve vysvětli, že Návrat blbýho a blbějšího (distributor bohužel nevyslyšel můj návrh českého názvu "Blbý a blbější dvje") rozhodně není dobrá komedie.

Je v něm asi 5 až 10 vtipů, které jsou tak šílené, nečekané a občas skvěle vypointované, že jsem se od srdce zasmál. Ale opravdu to není více jak 10 vtipů za celý film.

Většina filmu je spíše divná, a místy dokonce nechtěně smutná.

Návrat blbýho zdroj: tisková zpráva

Když jsem viděl ty dva skorostaříky, vrásčité a sešlé, kteří jsou mentálně na úrovni pětiletého dítěte, místy mi jich bylo líto, což téměř jistě nebyl záměr tvůrců. A totéž platí o jejich představitelích: Dva herci, za zenitem své kariéry, kteří se snaží natočit "zaručený komerční hit". Snaží, ale není to úspěšná snaha.

Film je velice laciný, což se projevuje i na některých jeho čistě technických aspektech. Dlouho jsem například neviděl tak špatný střih - v několika scénách dojde k tomu, že postavy (především vedlejší) jsou na začátku záběru nehybné a rozhýbou se až na pokyn režiséra (který samozřejmě neslyšíme, ale přesto výsledek působí velmi amatérsky).

Bratři Farrelyovi, kteří v posledních letech zkoušeli různé bizarní komediální experimenty, se zdají být v nějakém jiném vesmíru a vypadá to, že už úplně zapomněli, jak se točí komedie. Jejich humor (který místy funguje, viz výše) je většinu času nedostatečně vtipný a občas tak bizarní, že jsem zcela vypadával z filmového zážitku a horečně přemýšlel, jak na takovou scénu přišli a proč si proboha mysleli, že bude vtipná.

zdroj: Falcon

Takže, abych shrnul těch "40 procent": Návrat blbýho a blbějšího není dobrá komedie. Ale je to tak strašně zvláštní film, že jsem se při něm nenudil a hodně jsem přemýšlel. Neodvážím se říct, jestli jsou bratři Farrellyovi na stará kolena tak strašně neschopní, nebo jestli záměrně ukazují Hollywoodu vztyčený prostředníček a říkají "tohle je budoucnost humoru". Nevím. Ale těch 90 minut v kině jsem nelitoval.

Kdyby mi někdo tvrdil, že to natočil David Lynch jako velmi specifickou artfilmovou poctu prvnímu Blbému a blbějšímu, bez problémů bych tomu uvěřil.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

28. 12. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec roku je zejména v médiích přehlídkou všelijakých žebříčků a Top 10 čehokoliv. Americký filmový portál The Hollywood Reporter zveřejnil docela zajímavý přehled nejsledovanějších trailerů v roce 2014. Většinu filmových novinek lze v přehledu celkem snadno uhádnout. Na druhou stranu některá umístění překvapují. Hned na první místo se probojovala ukázka s chystaného snímku 50 odstínů šedi. No napadlo by vás to? 
Všechny (ne)úspěšné comebacky Jima Carreyho

Všechny (ne)úspěšné comebacky Jima Carreyho

10. 12. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Jim Carrey se vrátil do kin v pokračování Blbého a blbějšího. Hvězda devadesátých let se poslední roky snaží o velký návrat, ale ten se stále nedaří. Prakticky jakákoliv role z více než poslední dekády byla srovnávána s jeho předešlými fenomenálními úspěchy filmů Maska (1994), Blbý a blbější (rovněž 1994), Ace Ventura: Zvířecí detektiv (rovněž 1994!) nebo Lhář, lhář (1997). Proč se tedy Jimovi stále nedaří návrat do reflektorů? A odešel z nich vůbec někdy? 
Prosincové herečky - řada drsných slečen

Prosincové herečky - řada drsných slečen

6. 12. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Ačkoliv konec roku vybízí spíše k volnějším, odpočinkovějším látkám, osud tomu chtěl, že do kin zamíří především paleta silných ženských hrdinek. Ať už budete sledovat silné drama Dva dny, jedna noc nebo finále Hobita, připravte se na nával estrogenu v pozici moci. 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.