Na hraně zítřka - první pohled na očekávané sci-fi s Tomem Cruisem

20. 5. 2014 - 8:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Na hraně zítřka - první pohled na očekávané sci-fi s Tomem Cruisem zdroj: tisková zpráva

Nedostatek opravdu dobrých sci-fi filmů nás nutí velmi často chodit na úplné bláboly a následně si leccos z takového filmu sám sobě omlouvat. Snad nám trn z paty vytrhne v červnu režisér Doug Liman se svým zbrusu novým snímkem Na hraně zítřka, kde v hlavní roli uvidíme Toma Cruise.

To povzdechnutí z perexu je naprosto pravdivé. Já se před nedávnem byl schopen pohádat u debatu k filmu Prometheus, který jsem hájil do roztrhání těla. Po těch letech čekání jsem si prostě nebyl schopen přiznat, že jsem koukal na film o chlápkovi, co se rozpad v řece a následně sledoval takovou dost amatérskou výpravu idiotů, kteří jeden po druhém zemřou, protože někdo nepřemýšlel nad scénářem. Podobně jsem se cítil u snímku Oblivion. Nechápal jsem, jak se někdo mohl trápit nad zápletkou déle než patnáct minut.

zdroj: YouTube.com

Všechno, co chcete vědět o filmu Prometheus, se dozvíte z tohoto ironického traileru.

Doug Liman přichází s filmem, který mi evokuje letitou komedii Groundhog Day od Harolda Ramise. Tentokrát se však nekoná probouzení ve stejný den za účelem pochopení smyslu života a sbalení jedné celkem fajnové ženské. Cíle jsou mnohem vyšší a důležitější. V blízké budoucnosti totiž lidstvo bojuje s mimozemskou civilizací Mimiků, kteří útočí na Zemi a likvidují vše, co jim přijde do cesty. Tohle definitivní likvidování světa by mohlo s tím vším, co se o filmu píše, připomínat Hvězdnou pěchotu, kdyby tu nebyl Tom Cruise a jeho velká schopnost hýbat s časoprostorem. Malinkatý herec hraje podplukovníka Billa Cage, který je nasazen bez nějakého valného výcviku do bitvy, v níž sice zlikviduje nějakého emzáka, ale současně zemře. To je samo o sobě neobvyklé, když tvůrci pošlou hrdinu po chvíli do kytek, ale on se probudí na začátku toho samého dne a je nucen celou bitvu absolvovat celou znovu.

zdroj: Warner Bros Pictures

Trailer má švih, tempo a fakt to vypadá jako taková zakuklená událost sezóny. Nepředbíhejme však.

A tak to jede pořád dokolečka. Jeho schopnost pramení z toho, že podobnou „technologií“ disponují i mimozemšťani a na Billa ta jejich energie nějak přeskočila. Prochází tak jedním a tím samým dnem pořád dokolečka, aby se zlepšoval a stával se naprosto brutální zbraní v boji proti vetřelcům.

Postupně se také sblíží se svojí spolubojovnicí Ritou (Emily Blunt), která je velmi dobrá v zabíjení. Ta si schopnosti Billa všimne a začne jej trénovat. Nutno říci, že podle traileru jsou její metody někdy hodně drsné, ale na druhou stranu to vypadá, že se tvůrci rozhodli jít sice vyšlapanými cestičkami v příběhu, ale na druhou stranu nabízejí velmi svižné tempo a velmi parádní efekty. Říkat, že film konečně nakrmí všechny příznivce sci-fi dobrou krmí, by bylo značně přehnané, protože vylézt z toho může cokoliv. Doug Liman však tvrdí, že to bude sci-fi říznuté opravdu parádní akcí a jemu to věřím.
V Americe byla filmu přiznána přístupnost od třinácti let, což sice nepopírá slova o akčním trháku, ale současně naznačuje, že ona akce nebude příliš realistická.

Edge-Of-Tomorrow-Movie-3 zdroj: tisková zpráva

Předlouhou k filmu se stala novela All You Need Is Kill japonského spisovatele Hiroshiho Sakurazakiho. Původně se prý i snímek měl jmenovat stejně, ale nakonec producenti zvolili prý více akční tón. Pro českého diváka je jistě potěšující, že lokální distributor zachoval věrný překlad názvu a nešel cestou obvyklých pitomostí jako například Drsný voják.
Bude novinka v kinech úspěšná? Film přišel včetně marketingových nákladů na 175 miliónů dolarů, což je na dnešní dobu u blockbusteru asi očekávatelná suma. Tom Cruise je navíc stále lákavě vypadající hvězdou, byť některé jeho filmy kvalitou šly trochu dolů, stále patří mezi solidní jistoty. Druhou sázkou na jistotu je jméno režiséra. Doug Liman je solidním hollywoodským rutinérem, který však umí natočit úspěšný komerční film. Popularity se dočkaly snímky jako Agent bez minulosti, Mr. & Mrs. Smith, ale také politické drama Fair Game.

hr_Edge_of_Tomorrow_6 zdroj: tisková zpráva

Pokud se podíváte na trailery, tak z nich vyčtete, že… No vlastně z nich nezjistíte nic, protože americké trailery jsou sestříhány vždycky velkými profesionály, takže dopředu hodnotit kvalitu filmu je holý nesmysl. Jisté však je, že knižní předloha novinky slavila velké úspěchy a o zfilmování se se mluvilo opravdu hodně dlouho.

Zda to nakonec bude "laciné sci-fi za hodně peněz", nebo parádní nářez, to se ukáže až 5. června, kdy snímek dorazí do kin.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Na hraně zítřka 2 má připravený scénář a čeká až bude mít Tom Cruise čas

Na hraně zítřka 2 má připravený scénář a čeká až bude mít Tom Cruise čas

18. 10. 2019 | Novinky | Adam Homola

Na hraně zítřka z roku 2014 bylo moc fajn, pokračování si zaslouží a pokud se nestane něco nepředvídatelného, také se ho dočkáme.
Na hraně zítřka 2 nakonec přece jen bude

Na hraně zítřka 2 nakonec přece jen bude

5. 3. 2019 | Novinky | Redakce Dokina.cz

O pokračování akčního sci-fi Na hraně zítřka se mluví dlouhé roky a nyní se zdá, že se ho přece jen dočkáme. Na scénáři již začal pracovat Matthew Robinson, který úzce spolupracuje s režisérem Dougem Limanem a hlavními herci.
Všechno nejhorší 2 a kouzlo časových smyček

Všechno nejhorší 2 a kouzlo časových smyček

4. 3. 2019 | Téma | Václav Rybář

Cestování časem může nejednomu divákovi pěkně zamotat hlavu
Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

12. 10. 2015 | Téma | Šárka Novotná

Krásky v nesnázích pasivně čekající na pomoc? Ani náhodou! Tyhle holky se o sebe umí postarat samy. A ještě si omotat miliony fanoušků kolem prstů jako bonus k tomu. Připomeňte si ty nejdrsnější hrdinky filmového světa.
Tipy na víkendovou návštěvu kina - pojďte na zlou vílu Maleficent i na akční trháky

Tipy na víkendovou návštěvu kina - pojďte na zlou vílu Maleficent i na akční trháky

20. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Přestože měsíc červen nebyl zrovna bohatý na novinky, v kinech lze stále najít dost filmů, které stojí za vidění a neměly by vám uniknout. Přinášíme vám tedy přehlídku těch nejzajímavějších novinek i již odcházejících hitů, které si můžete tento víkend naložit v některém z českých kin. Na Dokina.cz si navíc můžete najít i to svoje malé regionální kino, protože u nás najdete opravdu každý kinosál v České republice.
Nejlepší military sci-fi - Predátor, Vetřelci a další

Nejlepší military sci-fi - Predátor, Vetřelci a další

7. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Tom Cruise se už poněkolikáté za poslední roky vydal vstříc žánru sci-fi, tentokrát však oproti loňskému Nevědomí namísto tklivé záhady vstoupí do nepříliš početného subžánru military sci-fi. Byť je tenhle kříženec války a vědecké fantastiky velmi populární v literatuře i mezi videohrami, v kinematografie najdeme kvalitních zástupců výrazně méně. 
Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

6. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Nicole Kidman, Charlize Theron i "ta holka, co hrála v Posledním vládci větru" – tahle skupinka se v červnu popere o přízeň diváků. S přelomem poloviny roku začnou letní trháky atakovat všechny naše smysly, přesto se paradoxně vybrané červnové dámy svou variabilitou drží zkrátka. Najdeme mezi nimi jenom hrst představitelek blockbusterů, a v podstatě žádnou "sázku na jistotu
Na hraně zítřka - recenze vydařeného sci-fi s Tomem Cruisem

Na hraně zítřka - recenze vydařeného sci-fi s Tomem Cruisem

3. 6. 2014 | Recenze | František Fuka

Blízká budoucnost. Lidstvo bojuje s invazí hmyzoidních mimozemšťanů, kteří prozatím okupují Evropu, ale už si brousí zuby na Anglii a pak hurá přes moře. Tom Cruise je Cage, vojenský zpravodaj Americké armády, který má v Británii připravovat reklamní kampaň, ale díky brutálnímu zdejšímu generálovi (Brendan Gleeson) je proti své vůli poslán na frontu, do velké invaze. Kde během několika minut zemře.
Červnové filmy – akční sci-fi, fekální komedie i populární animák

Červnové filmy – akční sci-fi, fekální komedie i populární animák

2. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Do kin míří v červnu o poznání méně novinek, což je možná dáno prostě jen tím, že začíná nejteplejší období v roce a lidé raději tráví čas mimo města a filmová studia s tím dopředu počítají. Nebojte se, rozhodně narazíte i na dobré a zajímavé filmy. Pár tipů na šestý měsíc v roce nám rozhodně nedělalo problém sestavit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.