Na festivalu komedie uspěl snímek Martin a Venuše

17. 6. 2013 - 16:07 | Téma | Michal Burkoň

Na festivalu komedie uspěl snímek Martin a Venuše Jan Budař, Kristýna Boková-Lišková ve filmu Martin a Venuše | zdroj: Bioscop

Hlavní cenu letošního festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu získal od odborné poroty film režiséra Jiřího Chlumského Martin a Venuše. Vítězný snímek dostal ještě další dvě ocenění. Divákům se nejvíc líbila Svatá čtveřice režiséra Jana Hřebejka. ČTK to řekla ředitelka festivalu Ilona Daňková.

"Můj vkus se vkusem poroty shoduje, film Martin a Venuše je krásný," řekla Daňková.

Rozdílné hodnocení diváků a poroty bývá časté. Porota hodnotí odborné kvality filmu, posuzuje scénář, kameru či režii. U diváků rozhoduje, jak se baví. U Hřebejkova snímku se smáli téměř 34,8 procenta času a u jiných filmů to bylo méně.

"Řekla bych, že loňský rok byl trošičku lepší. Jednak bylo víc komedií a možná také kvalitnějších, i když takhle se to říct asi nedá. Doufejme, že příští rok bude úroda lepší," řekla Daňková.

Loni soutěžilo 13 komedií, letos bylo deset veseloher. Cenu za nejlepší scénář si odnesli Benjamin TučekRobert Geisler a Marek Najbrt za snímek Polski film. Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon v televizním filmu Vánoční hvězda obdržela in memoriam Jiřina Jirásková. Nejlepší mužský herecký výkon podle poroty odvedl Marek Taclík ve filmu Martin a Venuše.

Cenu za nejlepší výtvarný počin dostal Martin Šácha za kameru filmu Svatá Čtveřice. Anna Linhartová získala cenu Zdeňka Podskalského za nejvýraznější výkon mladého tvůrce za herecký výkon ve filmu Cesta do lesa. Čestným uznáním ocenila porota herecký výkon Tomáše Pokorného za roli Erika ve filmu Martin a Venuše. Cenu za nejlepší režii dostal Vojtěch Kotek za televizní film Lež má rozbité auto.

Martin a Venuše Jan Budař ve filmu Martin a Venuše | zdroj: Bioscop

Loni triumfovala na festivalu režisérka Alice Nellis, její snímek Perfect Days získal hlavní cenu a další čtyři ocenění. Režisérka si z Nového Města odvezla také cenu za nejlepší scénář a za režii. Ocenění za nejlepší mužský a ženský herecký výkon ve filmu Perfect Days získali Ondřej Sokol a Ivana Chýlková.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.