Na Anifilm do Třeboně přijede Pärn a Svěrák

16. 4. 2012 - 13:51 | Téma | red

Na Anifilm do Třeboně přijede Pärn a Svěrák zdroj: tisková zpráva

Na Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm 2012, který se bude konat od 3. do 8. května v Třeboni, přijede legenda estonské animace Priit Pärn a také režisér Jan Svěrák s výtvarníkem Jakubem Dvorským. Americký režisér Bill Plympton pro Anifilm exkluzivně vytvořil pásmo krátkých filmů. Na stránkách festivalu je nová znělka z dílny výtvarníka Martina Sršně s hudbou Jana Muchowa.

Hlavní částí programu Anifilmu jsou tři soutěže. V Mezinárodní soutěži celovečerních animovaných filmů se o hlavní festivalovou cenu utká desítka snímků, které do Třeboně dorazí z celého světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí nejlepší krátké filmy za loňský rok. Se svými filmy budou v Třeboni soutěžit také studenti v Česko-slovenské soutěži studentských animovaných filmů.

Nesoutěžní filmový program připomene tvorbu českých i zahraničních tvůrců světového formátu. "V rámci sekce Fokus se zaměříme na konkrétní témata - především pak žánrovou pestrost, kterou animovaný film nabízí. Nebudou chybět animované trháky z filmové distribuce loňského roku, krátké filmy nominované na Oscara a mnohem víc," řekla ČTK mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

 Pro diváky je letos připravena velká estonská retrospektiva, jež nabídne to nejlepší z animované tvorby pro děti i dospělé.

Bohatý program doplní jednodenní scenáristický workshop s legendou estonské animace Priitem Pärnem. Tento držitel nespočtu festivalových ocenění svými krátkými filmy proslavil estonskou animovanou tvorbu po celém světě.

Zdeněk Miler a jeho Krteček

Světoznámý americký kreslíř a režisér celovečerních i krátkých filmů Bill Plympton za své autorské a často velmi provokativní filmy obdržel řadu festivalových ocenění a dvakrát byl nominovaný na Oscara. Exkluzivně pro Anifilm vytvořil v sekci Pohledy pásmo krátkých animovaných filmů, které byly pro jeho tvorbu osudové, které ho inspirovaly a ovlivnily.

Dětský program nabídne čerstvé novinky i nestárnoucí klasiku a uspokojí nejrůznější věkové skupiny. Pro ty starší je připravena premiérová projekce nového francouzského animovaného 3D seriálu Malý princ, který je podle kritiky zdařilou adaptací nestárnoucí knížky spisovatele Antoine de Saint-Exupéryho.

Součástí programu letošního Anifilmu je také retrospektiva Zdeňka Milera, autora populárního Krtečka.

Třetí ročník Anifilmu, jenž v Třeboni nahradil Anifest, budou provázet výstavy, divadelní představení, koncerty i videomapping a také nová grafika. Loni Anifilm navštívilo na 17.000 diváků, kteří zhlédli na 250 filmů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.