Muž v ohni (Man on Fire)

20. 9. 2004 - 14:44 | Téma | red

Muž v ohni (Man on Fire) zdroj: tisková zpráva

Denzel Washington jako neohrožený šutér na cestě za pomstou. V dalších rolích: Christopher Walken, Mickey Rourke, Dakota Fanning. Režie: Tony Scott. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Tony Scott (Pravdivá romance (True Romance) , Spy Game ), adaptuje román A.J. Quinnella (zfilmovaný koncem 80

Tony Scott (Pravdivá romance (True Romance), Spy Game), adaptuje román A.J. Quinnella (zfilmovaný koncem 80.let Elie Chouraquim) Muž v ohni (Man on Fire) jako komiksovou odplatu v realistických kulisách. Hektický střih a textové vzkazy dotvářejí útrpnou podívanou, která přitom zkraje nevypadala špatně. Muž v ohni jsou totiž v podstatě filmy dva.

Vyhořelý agent John Creasy (Washington) se díky pomoci kamaráda Rayburna (Walken) ocitá za volantem limuzíny v bujícím Mexico City. Stará se o bezpečnost malé Pity (Fanning - před kamerou jako ryba ve vodě), dcery Američanky a místního automobilového magnáta.
Muž v ohni Ačkoli je Muž v ohni akčním thrillerem, v prvních padesáti minutách se střílí maximálně ze startovací pistole na stadiónu. Sledujeme poměrně přesvědčivý vývoj vztahu mezi holčičkou, pro kterou je Creasy ohromným dobrodružstvím, a chlapem, který si spíš než jako velký milý medvěd připadá jako nespláchnutý záchod.
Při jízdách městem Scott divákům ukazuje svojí vizi Mexico City - prolezlé kšeftaři a korupcí, skandály a mafií. Nebezpečí, které divák tuší na každém rohu, vytváří silné napětí a kontrastuje s dosud lyrickým a nepatetickým dějem.

Muž v ohni Když už se zdá, že by mohly přijít titulky, Pitu unesou a Creasyho postřelí. Jako kdybychom se ocitli v jiném sále. Creasy se ještě zalyká vlastní krví, a už chrlí klingonská přísloví o pomstách. S biblí v jedné a polním arzenálem ve druhé ruce pak zarputile rozbíjí obří mexickou mafii „Bratrstvo“, která vězí za Pitiným únosem.
To, co se nedaří rozčísnout snaživé novinářce, ani státní správě, se prostě pokusí dokázat jediný americký ex-opilec.

Denzel Washington je sice aranžován jako odhodlaný Ghost Dog Foresta Whitakera, ale nikdy nedosáhne jeho výhružnosti, ani bezbrannosti.
Scott začne tlačit na pilu. Plátno, dosud špikované kratičkými, špionážně roztřesenými záběry, začne vyztužovat textovými vzkazy a útržky dialogů. Díky průhledné zápletce se však obě techniky obrací proti tvůrci a působí jako zástěrné ornamenty zdůrazňující slabotu scénáře.

Muž v ohni Příběh je maximálně šablonovitý a nedůvěryhodný. Scott sice naučil stoického Creasyho lásce k Pitě, ale ani na okamžik mu nepoloží otázku, zda všechno to řádění za to vážně stojí.

Dalším rozčarováním je slabota Creasyho soupeřů. S přibývajícím časem působí víc a víc jako amatéři. Šéfa „Bratrstva“ nechávají autoři v pozadí, ale přitom se jim nedaří zrežírovat zajisté velkolepou moc gangu.
Díky typově jednoznačnému obsazení je navíc možné jakékoli zvraty předvídat na dvě hodiny dopředu.

Oproti špionážní konkurenci typu Bourneův mýtus (The Bourne Supremacy), nebo Collateral je Muž v ohni ohromně řídký, oproti pomstychtivým filmům jako Kill Bill je zas nesnesitelně vážný a s každou přibývající minutou prokazuje, že tentokrát to Scottovi prostě nevyšlo
.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.