Mlčení - recenze křesťanského dramatu od režiséra Vlka z Wall Street

8. 2. 2017 - 7:00 | Recenze | František Fuka

Mlčení - recenze křesťanského dramatu od režiséra Vlka z Wall Street zdroj: tisková zpráva

V 17. století se křesťanským misionářům (a křesťanům obecně) v Japonsku příliš nedařilo. Byli různě mučeni, popravováni, a mimo jiné vařeni ve zdejších sirných sopečných pramenech.

Dnes je křesťanů v Japonsku tak málo, že se v těch pramenech místo nich vaří vejce pro štěstí a delší život (1 vejce = plus 7 let).

Ale zpět do 17. století: Dva mladí jezuitští kněží (Andrew Garfield, Adam Driver) se vydávají do Japonska, především proto, aby našli stopu portugalského misionáře (Liam Neeson), který zde před lety buď zmizel, nebo se dokonce zřekl víry (což je značně znepokojivé).

Jak bylo vysvětleno výše, Japonsko je pro kněží nebezpečné, takže se Garfield a Driver do něj vydávají tajně a při svém pátrání se skrývají ve vesnicích, kde (tajně) bují křesťanství. Než ale stačí najít Neesonovu stopu, jsou rozděleni, polapeni a začne maso...

Na scénáři Mlčení pracoval Scorsese asi 25 let, neustále ho piloval, ale nedopiloval ho dostatečně.

zdroj: Bioscop

Film má dvě a tři čtvrtě hodiny, místy se velice vleče, a místy zase děj brutálně skáče, jako kdyby bylo něco zásadního vystřiženo.

První polovina poměrně přesně kopíruje Joffého Misi (správně Misii, ale co naděláme proti Ústřední půjčovně filmů) - misionáři ve velmi nepřátelském exotickém prostředí opatrně získávají duše domorodého obyvatelstva, přičemž jim jde o životy. Je to poměrně naivní, prvoplánovité, a propagandistické, jako kdyby to bylo natočeno v USA za druhé světové války: Nejzlejší Japonec je vyložená karikatura, s krysími zuby a vtipným šišláním.

Anti-Jap5 zdroj: tisková zpráva

To všechno by nemuselo být na závadu (koneckonců, nebylo to na závadu ani u Mise). Je to mistrovsky nasnímáno, hereckým výkonům není co vytknout (kromě několika hodně stereotypních Japonců) a velmi zajímavá je práce se zvukem: Zatímco Joffé měl Morriconeho, Scorsese dává přednost soundtracku, vě kterém je naprosté minimum hudby (téměř nepostřehnutelné), a většinu audia obstarává bzučící hmyz, mořský příboj a vítr. A ticho.

Po více než hodině skrývání, křtění a mučení (fanoušci Umučení Krista a jiného SM si přijdou na své) se ale film překlopí do zcela jiné podoby a začne najednou mít hloubku, která se v první polovině nevyskytovala. Driver zmizí z děje a my sledujeme, jak se Japonci kombinací vynalézavého mučení a psychického deptání snaží Garfielda zlomit, aby se veřejně zřekl své víry a mohl být použit k antikřesťanské propagandě. To zní velmi zajímavě, ale je to natočeno poměrně zmateným způsobem, který je u tvůrce Scorseseho formátu nepříjemným překvapením.

Není jasné, kde se nacházíme, kolik času uplynulo, kdo je kdo a jakým jazykem spolu kdo hovoří. Tedy, ve filmu se mluví pouze anglicky a japonsky, a dočkáme se nejedné narážky na to, že někdo "nezná příliš dobře váš jazyk". Není ale jasné, jaký jazyk (jazyky) má kdy symbolizovat angličtina, a jestli se misionáři před cestou rychle naučili japonsky, nebo jestli chudí japonští rolníci mluví latinsky (obojí mi připadá dost přitažené za vlasy). Není jasné, které zvraty jsou výsledkem promyšlené psychické manipulace, a ke kterým došlo náhodou. Je dokonce možné, že to tak je natočeno záměrně, aby to symbolizovalo, že Garfieldovi už z toho všeho trochu straší ve věži (např. několikrát slyší a vidí Boha / Ježíše). Dočkáme se několika velmi zajímavých dilemat, ale také několika scén, které svou trivialitou celý film shazují (celé uspěchané finále). Místy mi připadalo, že mě film přesvědčuje o tom, jak je křesťanství zrůdné, místy přesně naopak. A vůbec nepomáhá, že druhá polovina je podstatně méně vizuálně zajímavá (odehrává se převážně v jedné kobce a na jednom dvorku).

Ústředním tématem filmu se ukáže být Garfieldovo dilema, spočívající v tom, zda může být plnohodnotným křesťanem, když víru prožívá pouze niterně, ale nahlas ji popírá (neboť jinak by způsobil smrt jiných lidí). To je jistě zajímavá dilema, ale ve Scorseseho filmu je buď rozmělněné tím, že je film příliš dlouhý, nebo zamlžené tím, že je film příliš krátký. Vyberte si.

Jak tak koukám, tato recenze asi vyznívá o něco záporněji, než jsem zamýšlel. Mlčení není špatný film, ale od Scorseseho jsem čekal víc. Ale možná je to tím, že mi jeho filmy připadají tím lepší, čím méně je v nich hlubokých myšlenek.

P.S: Film vznikl na motivy slavné knihy, která byla zfilmována už v roce 1971 (pokud umíte rusky).

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.