Mike Blueberry (Blueberry)

26. 2. 2004 - 5:46 | Téma | red

Mike Blueberry (Blueberry) zdroj: tisková zpráva

Vincent Cassel brání začarované indiánské zlato před Michaelem Madsenem v psychedelickém westernu Jana Kounena (Dobermann). Francouzská adaptace slavného komiksového hrdiny, pro něhož byl předobrazem J.-P. Belmondo. +Fotogalerie .

Jan Kounen kdysi vzbudil ohlas svižným městským thrillerem Dobermann (1997). Minulý týden měl ve Francii premiéru jeho nejnovější a velmi očekávaný western Blueberry, velkorozpočtová (35m €) adaptace slavné komiksové figury Jeana-Michela Charliera (texty) a Jeana Girauda (malba) s vychrtlým Vincentem Casselem v hlavní roli. Za zmínku stojí, že když v roce 1963 komiks začínal, Giraud hrdinu kreslil podle herce Jeana-Paula Belmonda. Komiksový Blueberry je chlapík vlastním jménem Mike Steve Donovan, syn bohatého plantážníka. Za války Jihu proti Severu se přidá na stranu Severu a přijme jméno Mike Blueberry. Po válce slouží ve Fort Navajo, podniká dobrodružství a spřátelí se s Jimmym McLurem (ve filmu jej hraje Colm Meaney). Později je ale neprávem nařčen z loupeže půl miliónu dolarů a prchá do divočiny. Když po letech konečně dokáže svou nevinu, vrací se jako bohatý muž.

Mike Blueberry Kounenův Blueberry čerpá inspiraci ze série Prositův důl a jejích dvou kusů La mine d’Allemagne perdu a Le spectre aux balles d’or.
Odehrává se roku 1868 v příhraničním městečku Palomitu, kde byl Blueberry zvolen šerifem.
Příběh se točí okolo tajemného indiánského zlatého pokladu, na který si dělá zálusk jistý von Luckner alias Prosit (= něm. na zdraví).
Hlavním filmovým zlotřilcem je ale dobrodruh Wallace Bount (Michael Madsen), se kterým má Mike Blueberry nevyřízené účty ještě z mládí, když se střetli v místním bordelu a odnesla to jedna děvečka.
Mike Blueberry A zatímco Mr.Bount spíší k hoře plné zlatých ingotů, Blueberry se spolčuje se svým šamanským „bratrem“ Runim a plavými kroky šelmy vyráží po stopách pokladolovcových. A to ještě neví, že sovy nejsou tím, čím… však víte.

Blueberry ale není ledasjaký western, neboť režisér se do něj pokusil promítnout indiánské šamanství, což je žánrová dvojkombinace momentálně v kursu - naposledy v The Missing. Zatímco u Howardova snímku však šlo o western s pouhými prvky šamanismu, v Kounenově filmu hraje mystika, halucinace a učení dona Juana tak důležitou roli, že se filmu přezdívá Tanec s duchy. Někteří kritici referují, že Kounen bio v efektech utopil, ať už jsou jakkoli nádherné. A to prý jsou. Kamera: Tetsuo Nagata.

Vincentu Casselovi (Zvrácený, Shrek, Purpurové řeky) to na plakátech moc sluší, má ale rozhodně blíž k vizáži Clinta Eastwooda v Leoneho špagetách, než k výrazu Bébelově.
Madsen si po Billovi dává dalšího velkého zloducha. Nutný objekt lásky hraje Juliette Lewis (Co žere Gilberta Grapea, Cold Creek Manor).

Recenze snímku jsou doposud značně rozporuplné, a to by nemuselo vadit. U nás bude Kounenův psychedelický western k vidění od 25.8. jako Mike Blueberry.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.