Michael Gambon

18. 10. 2007 - 23:13 | Téma | red

Michael Gambon zdroj: tisková zpráva

Respektovaný filmový a televizní herec. Tvář tohoto uznávaného britského herce je známa i mladším generacím, a to hlavně díky roli profesora Brumbála ve filmech o Harrym Potterovi

Michael Gambon Tvář tohoto uznávaného britského herce je známa i mladším generacím, a to hlavně díky roli profesora Brumbála ve filmech o Harrym Potterovi. Nicméně Michael Gambon má za sebou už desítky filmů, televizních inscenací, o divadelních představeních ani nemluvě. Právě na divadle nejen začínal, ale také se proslavil.

Michael Gambon se narodil 19. prosince 1940 v irském Dublinu a když mu bylo pět let, jeho rodina se usídlila na londýnském předměstí, kde se nabízelo mnohem více pracovních příležitostí. Původně se Michael vyučil strojníkem a měl v plánu jít v otcových šlépějích. Sedm let pracoval jako nástrojář v jedné firmě v Crayfordu, odkud si odnesl fascinaci vším technickým. Dodnes sbírá starožitné věci, hlavně pušky a hodiny. K hraní se dostal úplnou náhodou. Jednoho dne se procházel kolem divadla v Shaftsbury a všiml si otevřených dveří. Nedalo mu to, a tak nahlédl dovnitř, kde právě probíhala zkouška. Ten jediný pohled mu stačil k tomu, aby se přidal k divadelnímu souboru Unity Theatre a u divadla už zůstal. A to je asi tak vše, co o jeho životě víme. Samozřejmě máme k dispozici výpis her a filmů, ve kterých se objevil, ale o soukromí Michaela Gambona se toho všeobecně ví velmi málo. Novinářům odmítá cokoliv sdělit, navíc je proslulý tím, že si hodně vymýšlí. A vzhledem k faktu, že je opravdu dobrý herec, jeho historkám často posluchači uvěří.

Michael Gambon jako Maigret Jeho kariéra začala v roce 1962, kdy se poprvé objevil na jevišti. Bylo to v dublinském divadle Gate Theatre ve hře Othello. O rok později si ho Laurence Olivier vybral jako jednoho ze zakládajících členů svého souboru National Theatre Company. Dále působil také v souborech Birmingham Repertory Company, Royal National Theatre nebo například v Royal Shakespeare Company. Na newyorské Broadwayi Gambon debutoval až v roce 1997 ve hře Skylight. Od poloviny šedesátých let začal účinkovat i v televizi. Málokdo dnes asi ví, že byl dokonce kandidátem na roli Jamese Bonda jako nástupce Seana Conneryho. To bylo v letech sedmdesátých, kdy platil v britské televizi za hvězdu. Tehdy se proslavil hlavně jako představitel Oscara Wildea ve snímku BBC Zakázaná vášeň. Televizním divákům se téměř o dvě dekády později vryl do paměti titulní úlohou v seriálu Maigret (1992-1994). Ještě předtím podal Gambon skvělý a nezapomenutelný výkon v kontroverzním filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec (1989). Na počátku devadesátých let se také začal objevovat ve velkých produkcích po boku hollywoodských herců: s Robinem Williamsem a Joan Cusackovou účinkoval v komedii Hračky (1992), ve filmové adaptaci románu Mary Reilly (1996) si zahrál s Julií Robertsovou. Nabídnuta mu byla rovněž další role po boku mladé krásné ženy, tentokrát Elizabeth Hurleyové, v biblickém příběhu Bible – Starý zákon: Samson a Dalila. Poté se vrátil na Britské ostrovy, kde se další dva roky věnoval tamním produkcím.

Michael Gambon Hollywood si ho ale ke konci devadesátých let vyžádal zpět. Z této doby si ho už asi budou pamatovat i čeští diváci. Nejprve hrál v roce 1998 v historickém snímku Plunkett & Macleane, rok nato v dramatu Insider: muž, který věděl příliš mnoho a vedle Johnnyho Deppa v hororové Ospalé díře. Následovaly tři role v naprosto rozličných filmech. Jedním z nich byl úspěšný Gosford Park (2001), kde se spolu s ním na plátně objevily takové herecké osobnosti jako jsou Maggie Smithová, Emily Watsonová nebo Kristin Scott Thomasová. Snímek Charlotte Gray, kde hlavní roli hrála Cate Blanchettová, nezachránil ani on svým výborným hereckým výkonem. Gambonovo působení v obhroublé komedii Ali G (2002) si dokáže vysvětlit málokdo. Komerčním neúspěchem byl i western Krajina střelců (2003). V roce 2004 ale Michaela Gambona čekaly role, za které sklidil převážně kladnou kritiku. Objevil se po boku Al Pacina a Meryl Streepové v minisérii Andělé v Americe, zahrál si ve sci-fi Svět zítřka a poté přišla nabídka, která se jen tak neodmítá. I když Gambon zprvu váhal, nakonec se rozhodl převzít po zesnulém Richardu Harrisovi roli ředitele ve škole čar a kouzel v Bradavicích ve snímcích Harry Potter a vězeň z Azkabanu a Harry Potter a Ohnivý pohár a dotřetice též v Harrym Potterovi a Fénixově řádu. Říká se, že ho k tomu přemluvila jeho rodina, hlavně vnoučata, která jsou prý velkými fanoušky Harryho Pottera. Nikdo ale neví, jestli to není jedna z dalších historek, kterými je tak vyhlášený. Stejně jako tím, jak moc holduje cigaretám a alkoholu.

Michael Gambon jako Brumbál Sir Michael Gambon (tento titul mu královna Alžběta II. udělila v roce 1998) je držitelem mnoha významných ocenění jako například Řád britského impéria (1992) nebo Cena Laurence Oliviera (1985), na kterou byl později ještě několikrát nominován. Celkem čtyřikrát obdržel cenu britské akademie BAFTA: za role v muzikálovém seriálu Zpívající detektiv (1986), v televizní minisérii Wives and Daughters (1999), v historickém dramatu Longitude (2000) a konečně v televizním seriálu Perfect Strangers (2001). Výčet ocenění, převážně za divadelní role, je opravdu dlouhý. Poslední dobou vídají diváci Michaela Gambona více na plátně než na divadelním jevišti. Jen v roce 2004 natočil tři pozoruhodné filmy, které letos přišly do českých kin: komedii Život pod vodou, tragikomedii Božská Julie a gangsterku Po krk v extázi. Samozřejmě ho pravidelně vídáváme v roli profesora Brumbála v příbězích o Harrym Potterovi. Vzhledem k tomu, že se jedná o heptalogii, nemusí se Michael Gambon obávat o nedostatek práce. Představil se též v hororu Satan přichází (2006). Mnohé rysy s oblíbeným Brumbálem sdílí profesor literatury a špion Fredericks v historickém dramatu Kauza CIA (2006). Namluvil komentář k filmu Tajemství oceánu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.