Městem chodí Mikuláš

23. 2. 2009 - 15:55 | Téma | red

Městem chodí Mikuláš zdroj: tisková zpráva

Průhledy do prosté spleti osudů, na lidi, kteří prožívají své drobné i větší bolístky, nabízejí prožitek, který se neumenšuje ani po letech

Průhledy do prosté spleti osudů, na lidi, kteří prožívají své drobné i větší bolístky, nabízejí prožitek, který se neumenšuje ani po letech. Není důležité, že dění se soustředí právě do prostředí jedné omšelé, nepříliš vábně vyhlížející nemocnice. Právě tam žijí ti, kteří pomáhají ostatním, i když by často potřebovali pomoci sami sobě. Scenárista Jan Procházka při psaní scénáře k filmu Městem chodí Mikuláš vycházel z vlastních zkušeností. Prohlubující se zdravotní potíže a dlouhodobá hospitalizace jej přivedly k niterné pokoře, k hlubokému pochopení onoho zvláštního světa bílých plášťů. Prokázal to již ve Směšném pánovi, kde vyportrétoval pacienta zbaveného vůle žít.

Scénáře J. Procházky realizoval především Karel Kachyňa, avšak na úsvitu normalizace již nebylo na něco takového pomyšlení. Procházka, podepsaný pod výsostně politickými látkami jako Ucho, se ocitl mezi osobnostmi komunistickým vedením státu nejproklínanějšími. Režisér vzpomíná, že scénář vznikl kolem roku 1970 a měl se tehdy i točit: „Ale vlivem tehdejšího mocenského klimatu k tomu nedošlo. A problémy, které navozuje, jsou dnes možná aktuálnější než tehdy.“ Musel čekat více než dvě desetiletí, než tuto látku směl převést – zásluhou České televize – do filmové podoby.

Sváteční čas kolem blížících se Vánoc i do provinční nemocnice vnáší povědomí, že bychom se k sobě měli chovat laskavěji. Znesváření protagonisté, sotva následováníhodní, aspoň tehdy si dokáží vyjít vstříc. Autoři je vykreslují ve všemi vadami a neblahými závislostmi. Poznáme strohou, pedantickou vrchní sestru (Eliška Balzerová), věčně zadluženého, opíjejícího se doktora (Josef Abrhám), naivní, beznadějně zamilovanou sestřičku (Alena Mihulová). A také rozjíveného, vyzývavého kluka (Daniel Douda), který vládne dětskému nemocničnímu pokoji. Právě tento neposedný hoch, jenž si nepřipouští nějaké mravní zábrany a nikoli náhodou získal přezdívku „Lže a krade“, si usmyslí, že své malé spolupacienty pobaví v mikulášském převleku. Jenže zákazy i vážné zranění ruky, které utrpěl při přelézání plotu, mu to znemožní.

Procházka neskrývá apelativní dikci, když ukazuje, jak mládencův zamýšlený počin aspoň načas stmelil rozhádané oddělení, naznačil možná východiska. Kachyňa tento příběh obdařil zvláštní protepleností, takříkajíc poezií všedního dne. Vyhýbá se zbytečným okrasám (byť k ornamentálnosti míval v minulosti sklon) a trpělivě buduje rozkolísanou strukturu narušených mezilidských vztahů, naplněných starými, stále ještě neodeznělými výčitkami. Ale neméně působivě ukazuje rozpoložení dětských pacientů, různě řešících psychicky náročnou situaci, v níž se ocitli.

Městem chodí Mikuláš je dílo vypravěčsky zklidnělé, obrazově nevtíravé, podepřené věrohodným hereckým ztvárněním. Vyhýbá se přemrštěnostem jakéhokoli druhu. Zvláště si cením Elišky Balzerové, která výtečně postihla mentalitu stárnoucí ženy, která si po zklamání v lásce jako obrannou hráz kolem sebe vytvořila odtažité, nepřístupné jednání. Neméně strhující je ustavičně provokující výrostek, stresovaný nefungujícím rodinným zázemím. Daniel Douda mu dal mimořádnou bezprostřednost, vyváženě postihl jak sporné povahové rysy a nezvládnutelnost, tak nečekaně přejícné srdce, které se pod touto drsnou slupkou skrývá. Ostatně i Abrhám předvedl působivou studii opilcova ranního vstávání. Všechny hlavní postavy tak stvrzují (byť přece jen v mechanickém rozvržení), že nepřístupným zevnějškem si chrání své různým způsobem zraněné nitro před tlaky vnějšku.

Určující významovou polohou snímku je smířlivost, která prosakuje posmutnělou (před)vánoční atmosférou. Na výsledném vyznění, které nikde neklesá k melodramatické plačtivosti ani citovému vydírání, se nemalou měrou podílí i při vší pošmournosti pastelově něžná kamera Vladimíra Smutného. Zaujme barevným řešením i obrazovými kompozicemi sekundujícími pocitům jednotlivých aktérů, přidat lze i meditativní, jímavou hudbu Pera Hapky. Snímek Městem chodí Mikuláš patří k posledním odezvám plodných šedesátých let. Akcentuje mravní dilemata, stále si udržuje důstojnost zabydlování nezastřeně modelového půdorysu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.