Marguerite - recenze výpravného historického filmu

27. 9. 2015 - 10:00 | Recenze | František Fuka

Marguerite - recenze výpravného historického filmu zdroj: tisková zpráva

Francie, 20. léta 20. století. Hraběnka Marguerite Dumontová má honosné sídlo, spoustu peněz a milujícího manžela. Co nemá, to je hudební talent. A to je problém, neboť se domnívá, že je skvělou zpěvačkou a chce se o své pěvecké výkony podělit s celým světem.

Tento francouzský velkofilm film je volně inspirován skutečným příběhem jiné dámy v jiném století na jiném kontinentě. Natáčelo se částečně i u nás, takže to hrdinka dotáhne až ke koncertu v Rudolfinu (viz trailer) a z hlediska výpravy vydá film opravdu slušně - např. šílená výzdoba Margueritina sídla je nezapomenutelná (včetně pštrosa).

Film se naštěstí nesnaží trápit nás dlouhými minutami Margueritina zpěvu (který je, pochopitelně, nesnesitelný), ale snaží se představit nám hlubší sondu do života ženy, která možná nebyla mentálně v pořádku (opravdu neslyšela sama sebe?), ale "myslela to upřímně".

Marguerite zdroj: tisková zpráva

A z toho vyplývají různé více i méně zajímavé podzápletky. Nikdo nechce Margueritě ublížit tím, že jí řekne pravdu, ale současně se jí většina okolí snaží zabránit v tom, aby "představila své umění světu", neboť to značně ztěžuje následnou "damage control". Takže je nutno kamufláž stupňovat víc a víc, až...

Film se povětšinou drží na správné vlně "francouzského humoru s trochou hlubších emocí", ale občas se v něm stanou věci, které dost brutálně vybočí z celkové atmosféry - něco až příliš dramatického, nebo přehnaně vulgární náhodný vtip.

zdroj: Archiv

Hlavním problémem tohoto celkem vydařeného filmu je ale příliš košatý scénář, který působí jako ne úplně vydařená filmová adaptace nějakého románu (což, pokud vím, není pravda). Trvá dost dlouho, než vyjde najevo, že jde především o příběh Marguerite a jejího manžela, protože od začátku sledujeme zcela jiné postavy (mladou zpěvačku a její dva čerstvé kamarády), kteří se později ukáží být pro děj filmu téměř zbyteční. A není to zdaleka jediný případ.

Film má přes dvě hodiny a snaží se ze sebe dělat "velkou událost", přičemž kratší stopáž a větší komornost by mu slušela lépe.

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.