Letní filmová škola 2005 skončila

1. 8. 2005 - 9:38 | Téma | red

Letní filmová škola 2005 skončila zdroj: tisková zpráva

Ve dnech 22. 7.–31. 7. 2005 se v Uherském Hradišti uskutečnila 31. Letní filmová škola (a současně 41


Ve dnech 22. 7.–31. 7. 2005 se v Uherském Hradišti uskutečnila 31. Letní filmová škola (a současně 41. letní setkání lektorů a aktivistů hnutí filmových klubů). Promítnuto zde bylo 202 celovečerních filmů a 73 středometrážních a krátkých filmů.


LFŠ 2005 - Jiří Králík čtvrtek 21. 7.
Ještě před oficiálním zahájením programu LFŠ byla zahájena akreditace účastníků i hostů a proběhlo první představení BOUDY–BARAQUE.

pátek 22. 7.
Akreditace filmových nadšenců probíhala od časného rána. Vrcholem dne byl koncert Jiřího Stivína a vernisáž fotografií ZE ZÁKULISÍ LFŠ v Klubu kultury.

sobota 23. 7.
Luca Vigo představila tvorbu svého otce Jeana Viga, tvůrce Atalanty a dalších avantgardních filmů. Úspěšná byla i beseda s režisérem Pavlem Hoblem. Skupina DG 307 hrála živou hudbu k němému filmu Upír Nosferatu.

neděle 24. 7.
V Klubu kultury Naum Kleiman představil osobnost a dílo Sergeje Ejzenštejna. Velký zájem byl o unikátní projekci procesu s Miladou Horákovou. Proběhla diskuse k irskému filmu. Událostí byl koncert Čechomoru v Archeoskanzenu na Modré.

LFŠ 2005 - K. Zanussi pondělí 25. 7.
Andrzej Wajda bohužel do Uherského Hradiště nedorazil, nahradily jej dvě další velké osobnosti polského filmu – Krzysztof Zanussi a Krystyna Janda. Režisérka Shivaun O‘Casey uvedla dokumentární film o svém otci Seanu O‘Caseym. Zahájila série hudebních vystoupení legend irské hudby. Ve Smetanových sadech probíhaly akce pro děti – Večerníček.

úterý 26. 7.
Vrcholem dne byla návštěva a první vystoupení režiséra Fernanda Arrabala. Podvečer pak patřil projekci filmu Bílá labuť Pavla Dostála a následné diskusi. Zcela zaplněn byl i sál na poslední noční projekci filmu Kdyby…, který osobně uvedl producent a nejstarší účastník letošní LFŠ Michale Medwin (nar.1922) a kameraman Miroslav Ondříček. Velký zájem byl o vystoupení Paddy Keenena a Tommy O‘Sullivana na Kolejním nádvoří.

středa 27. 7.
Projekce filmu Pulp fiction za osobní účasti herečky a zpěvačky Bronagh Gallagher přilákala velké množství diváků. Pracovní a konstruktivní byla beseda ke Zlatému fondu Visegradu, na které se řešila především kauza vydání DVD filmu Markéta Lazarová. Se zájmem se setkaly i komponované programy k 100. výročí J. P. Sartra, které uváděl jeho přítel publicista A. J. Liehm. Večer opět patřil irské hudbě – vystoupení INTERFERENCE.

LFŠ 2005 - Klub kultury čtvrtek 28. 7.
Dopoledne patřilo projekci irského filmu Commitments za osobní účasti herců (Glen Hansard, Bronagh Gallagher, Maria Doyle Kennedy). Odpoledne se konala první projekce nového českého filmu Štěstí (režie Bohdan Sláma). V podvečer proběhlo slavnostní předání výročních cen AČFK, které letos převzali režiséři Fernando Arrabal, Andrzej Żuławski, Jan Němec, Waldemar Piątek (ředitel polské Filmoteky Narodowe), Mira Haviarová a Eva Kačerová (za pomoc při organizaci LFŠ). Večer se konal nejlepší koncert letošní LFŠ, na kterém vystoupili Glen Hansard a Bronagh Gallagher.

pátek 29. 7.
Diváci mohli spatřit profily režisérů dokumentárních filmů (Pavel Koutecký, Mišo Suchý a Peter Lennon). Svůj film představila i americká režisérka Tamar Hoffs. Obrovský zájem byl o odpolední hudební doprovod Filipa Topola k němému filmu Čtyři jezdci Apokalypsy, vřele byl přijat i společný koncert českých písničkářů i koncert Psích vojáků. V podvečer v kanceláři kina Hvězda došlo k sestavení otevřeného dopisu premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Významní signatáři upozornili na nebezpečí rychlé a neprodiskutované volby nového ministra kultury. Iniciátorem této aktivity byl režisér Jiří Krejčík.

sobota 30. 7.
Dopoledne patřilo projekci Mechanického pomeranče za osobní účasti režisérky Tamar Hoffs, která v současné době spolupracuje s Malcolmem McDowellem na novém filmu. Jan Kačer uvedl svůj nejoblíbenější film Návrat ztraceného syna a v podvečer pak režisér Mark Donford-May osobně přivezl a uvedl svůj film Carmen z Khayelitse, který tento rok zvítězil na MFF v Berlíně. Projekce byla součástí slavnostního zakončení, na kterém byl přečten otevřený dopis J. Paroubkovi a oznámen termín a hlavní témata LFŠ 2006. V pořadí už 32. ročník LFŠ se uskuteční ve dnech 21.–30. července 2006 v Uherském Hradišti. Hlavními tématy budou: ČLOVĚK A PŘÍRODA, AFRICKÝ FILM, KANADSKÝ FILM. Závěr večera pak patřil premiéře nového českého filmu Stříbrná vůně mrazu a tancovačce ZATRESTBANDU ve Smetanových sadech.

neděle 31.7.
Všichni začínají odjíždět a těší se na příští léto.

Ozvěny 31. LFŠ v kině Aero

Na SPECIÁL LFŠ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.