Let číslo 93 - preview

29. 9. 2008 - 12:55 | Téma | red

Let číslo 93 - preview zdroj: tisková zpráva

Necelých pět let po leteckých teroristických útocích v USA se na plátnech kin objevuje první velké filmové zpracování zářijových událostí - Let číslo 93 (United 93) renomovaného britského režiséra Paula Greengrasse ( Bournův mýtus, Krvavá neděle)

Necelých pět let po leteckých teroristických útocích v USA se na plátnech kin objevuje první velké filmové zpracování zářijových událostí - Let číslo 93 (United 93) renomovaného britského režiséra Paula Greengrasse (Bournův mýtus, Krvavá neděle).

Let číslo 93 Vedle množství dokumentů se zatím téma 9/11 objevilo například v komponovaném pásmu 11'09''01, anebo v britském televizním snímku Antonie Birdové The Hamburg Cell o nechvalně proslulé buňce Al-Kajdy z roku 2004. Až nyní se však k události vrací i americký filmový průmysl. Brzy po Letu číslo 93 bude mít premiéru také World Trade Center Olivera Stonea, popisující dramatické situace z ruin „dvojčat“. Oproti World Trade Center se Greengrassův Let číslo 93 odehrává v oblacích. Jak napovídá titul, snímek vypráví o letu United Airlines číslo 93, který pravidelně spojoval Newark v New Jersey se San Franciscem, aby dále pokračoval do Tokia.

Let číslo 93 SYNOPSE:
Let číslo 93 začíná na letišti v Newarku, kde se letadlo chystá ke startu. Posádka se chystá k dalšímu rutinnímu letu. Probíhají poslední kontroly, tankuje se palivo. Přijíždějí cestující, poslední telefony přátelům a rodinám. Letadlo odlétá a všechno se zdá být normální. Jenže v první třídě sedí čtyři členové Al-Kajdy… 11. září 2001 nabral let číslo 93 kvůli zácpě koridorů více než půlhodinové zpoždění. Když boeing konečně vzlétne, ostatní tři unesené stroje už nalétávají do zvolených cílů. Brzy poté, co se teroristé objevili i na palubě 93, tak piloti i cestující pochopili, co je čeká. Na rozdíl od posádek zbylých letadel se statečně pokusili získat letadlo zpět do svých rukou. Let číslo 93 popisuje průběh osudného letu a jeho skutečných hrdinů takřka v přímém přenosu.

Let číslo 93 INSPIRACE:
Jak řečeno, Let číslo 93 vypráví o 11. září 2001. O letadle, které bylo – podobně jako tři další – uneseno. Jeho piloti a pasažéři se ale na rozdíl od těch ostatních rozhodli jednat a pokusili se teroristy přemoci. Letadlo nakonec nezasáhlo teroristy zamýšlený cíl, havarovalo v blízkosti městečka Shanksville v Pennsylvanii. Z dramatického průběhu letu se zachovalo 30 minut záznamů z kabiny, existují také přepisy telefonních rozhovorů.

UPOUTÁVKA:
Trailer k Let číslo 93 se chvěje napětím. Všichni moc dobře vědí, o čem ten film je, není třeba to nikterak zvlášť zdůrazňovat. Režie si pod jemně plynoucími záběry všímá každodenní rutiny. Všichni vědí, že je rutinou naposledy. Upoutávka působí robustním dojmem, v závěru nevídaně graduje.

Let číslo 93 OBSAZENÍ:
Režisér vybral mezinárodně neznámé herce, kteří nabrali zkušenosti převážně v televizi (hodně se jich objevilo v seriálu Právo a pořádek), nebo v dabingu. Aby se mu při natáčení lépe improvizovalo, rozdal Greengrass hercům profily jejich skutečných protějšků. To šlo i proto, že snímek vznikal s plnou podporou pozůstalých.

TVŮRCI:
Režisér a scénárista Let číslo 93 Paul Greengrass začínal v televizi. Deset let se podílel na dokumentárním seriálu World in Action britské stanice ITV. A dokumentární styl (ručně těkavá kamera a střih, kterým režisér dostává diváka doprostřed akce) i smysl pro ožehavá témata (falklandská válka, severoirský konflikt, nyní 9/11) už Greengrassovi zůstal. Kameraman Barry Ackroyd vytvořil brilantní autorskou dvojici s režisérem Kenem Loachem. Často tlumí kontrasty a zvýrazňuje vlhkost a nečistoty vzduchu. Umí skvěle zprostředkovat autenticitu prostředí. Proto je nynější spolupráce s Greengrassem ideálním řešením.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.