Král romantické komedie Richard Curtis

12. 11. 2013 - 19:15 | Téma | Ladislav Loukota

Král romantické komedie Richard Curtis zdroj: tisková zpráva

Je pouze málo filmařů, kteří se pohybují stále v jednom žánru a přitom si vytrvale zachovávají vysoký standard. Richard Curtis mezi ně však patří. Potvrzují to kladné ohlasy na snímek Lásky čas, jeho nejnovější romantickou komedii říznutou mírnou porcí sci-fi. Patříte-li mezi fanoušky jeho předešlých děl, inteligentní romance vůbec či třeba alespoň ďolíčkové bohyně Rachel McAdams, nenechte si Lásky čas ujít – Curtis totiž hrozí koncem své kariéry.

Novozélanďan Richard Curtis získal ostruhy jako spoluautor megaliticky slavného Mr. Beana, zároveň se však jako scénárista podepsal i pod těmi nejoceňovanějšími romantickými komediemi 90. let – v čele s kultovními jmény jako je Notting Hill a Čtyři svatby a jeden pohřeb. Z dalších děl spolupracoval i na obou dílech Deníku Bridget Jonesové či Bestiánu. Curtis je tak odpovědný za renomé britských romanťáren vašeho mládí, ale i všeobecnou známost chlapeckého kukuče Hugha Granta.

Zlom v jeho již tak úspěšně kariéře ovšem přišel s rokem 2003, kdy se rozhodl krom psaní scénářů věnovat i režii. Výsledek debutanta vyrazil dech všem. Řeč je samozřejmě o snímku, který je označován jako jedna z nejlepších romantických komedií vůbec – o Lásce nebeské. Film, jenž zlomí i ty nejcyničtější jedince, rychle získal kultovní status a patří mezi populární „vánoční filmy“ i daleko za britskými hranicemi.

Curtis neusnul na vavřínech a o čtyři roky později uvedl snímek Piráti na vlnách o rebelských rozhlasových moderátorech z období 60. let. Ten se oproti mustru předešlých filmů mírně vyjímal politickými přesahy, romantické téma se však přesto dalo krájet. A podobně je na tom i aktuální počin Lásky čas (v originále About Time, čili v prvním významu co jako "Už bylo na čase"), který zaběhnutou zápletku o hledání „té pravé lásky“ ozvláštňuje kapkou sci-fi.

AboutTimePremiere-crop zdroj: tisková zpráva
Možnost napravit cokoliv

Lásky čas je už třetí spoluprací Curtise s Billem Nighym, který si tentokrát střihl roli otce hlavního hrdiny Tima,  ztělesněného Domhallem Gleesonem (popisovaného jako zrdkoidní verze Hugha Granta). Ačkoliv Curtis původně zvažoval obsadit Zooey Deschanel, kvůli její zaneprázdněnosti nakonec sáhl po jiné známé tváři – hrdinovu vyvolenou tak ztělesní již zmíněná Rachel McAdams známá z Sherlocka Holmese či jiné romantické limonády jménem Zápisník jedné lásky. Jak je zvykem, Curtis krom režie sepisoval i scénář.

Oproti jiným romanťárnám, v nichž si ostatně už zahrála většina štábu, se Lásky čas odlišuje ve využití vědeckofantastických motivů. Rodina hlavního panáčka totiž dědí schopnost mírného cestování časem – nemohou sice ovlivnit historii světa, události svých vlastních vzpomínek však ano. Není pro ně problém vrátit se k události vzdálené roky, třeba neuskutečněné první puse, realizovat ji jinak a pak mrkat na výsledek. Lásky čas se tak věnuje popisu jednoho vztahu se všemi jeho momenty, které Tim postupně skrze svou schopnost upravuje do lepších a přívětivějších verzí. Po čase mu však hrabání se v historii nastaví řadu dilemat – ne vždy totiž jedna nevinná změna v osidle času pozmění vše k lepšímu...

Curtis tak umně pracuje s nostalgií po počátcích vztahu, a zároveň i s přirozenou lidskou touhou napravit své minulé chyby. Dle ohlasů to funguje i do třetice, i přes skoro desetiletý odstup od Lásky nebeské. Je ostatně na čase – Curtis se nedávno vyjádřil v tom smyslu, že Lásky čas bude jeho režisérskou derniérou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.