Komorní psychologické drama Útěk míří do českých kin

22. 6. 2010 - 20:00 | Téma | red

Komorní psychologické drama Útěk míří do českých kin zdroj: tisková zpráva

Drogy, láska, smrt a hledání nových začátků jsou středobodem francouzského snímku režiséra Françoise Ozona Útěk. Komorní psychologické drama vypráví příběh těhotné narkomanky, která se po smrti přítele vydá hledat útočiště před bolestnými vzpomínkami do prázdného domu na mořském pobřeží. Bojuje zde s drogovým pokušením a trápí ji obavy z budoucnosti nenarozeného dítěte. Snímek vstoupí 24. června do českých kin.

Mladé milence Mousse (Isabelle Carréová) a Louise (Melvil Poupaud) spojuje kromě původu z vyšších společenských vrstev i závislost na heroinu. Louis se ale jednoho dne předávkuje a Mousse zůstává sama. Navíc zjišťuje, že je v jiném stavu. Rodina mrtvého přítele ale o jeho potomka nemá zájem a dívku vybízí k interrupci. Mousse se proto rozhodne utéct před pokryteckým okolím a usadí se v domě svého známého u moře.

O několik měsíců později se v jejím útočišti objeví bratr Louise Paul (Louis-Ronan Choisy), kterému jeho rodiče nemohou odpustit odlišnou sexuální orientaci. Přes počáteční odstup a nedorozumění se oba postupně sbližují, v čemž jim pomáhá společně sdílený pocit vyděděnosti. Strach z odpovědnosti z výchovy dítěte a vědomí vlastních nedostatků nakonec Mousse přiměje k radikálnímu rozhodnutí ohledně osudu svého dítěte.

Útěk, Isabelle Carré zdroj: tisková zpráva

Třiačtyřicetiletý režiséra a scénárista François Ozon vystudoval filmovou vědu na Sorbonně a absolvoval režii na pařížské filmové škole FEMIS. Natočil několik krátkometrážních snímků, jeho filmovým debutem, kterým si ihned získal uznání, byl Sitcom (1998). Jeho další celovečerní filmy se s úspěchem hrály na mnoha filmových festivalech, včetně festivalu v Karlových Varech. V roce 2002 natočil podle divadelní hry Roberta Thomase film 8 žen s význačnými francouzskými herečkami několika generací, které získaly Stříbrného medvěda za herecký výkon na MFF v Berlíně.

Ozonovy rané krátké filmy vynikají filmařskou inteligencí a provokativními náměty, včetně zpochybňování jednoznačnosti sexuální identity a konfrontace s rodičovskou autoritou. Porušování tabu uplatnil i v celovečerních filmech, v nichž se zabývá ožehavými tématy, jako jsou neformální pohled na sexualitu, anatomie intimních rodinných a jiných mezilidských vztahů. Příznačnými pro Ozonův režijní rukopis jsou ironický humor, motiv tajemství, fascinace rafinovaným ženských světem a pronikavý i citlivý psychologický pohled do nitra hlavních (většinou ženských) postav.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.