Kobry a užovky - recenze nového filmu s bratry Matějem a Kryštofem Hádkovými

17. 2. 2015 - 20:30 | Recenze | František Fuka

Kobry a užovky - recenze nového filmu s bratry Matějem a Kryštofem Hádkovými zdroj: tisková zpráva

Bratři Hádkové hrají dva bratry, kteří na tom nejsou nejlíp. Užovka (Matěj Hádek) sice nemá holku ani práci, ale ještě jakž takž zůstává člověkem. A možná bude mít dokonce šanci vrhnout se do skoro legálního podnikání! Kobra (Kryštof Hádek) je na tom o poznání hůře. Je téměř non-stop opilý nebo zfetovaný (nebo oboje), krade cokoliv kdekoliv, okrádá i vlastní rodinu a od Užovky si půjčuje, protože "jinak někoho okrade". Logic, motherfucker.

Filmový Okresní přebor pro mě byl téměř svátkem, takže jsem se těšil, co dalšího Jan Prušinovský natočí (do kin toho moc nenatočil, je aktivní především v televizi, kterou nesleduji). A výsledek je poněkud rozpačitý.

Nechci zde příliš spoilerovat, ale celý film je postaven kolem jedné dramatické události a jejího vyšetřování policií. A kolem toho, co kdo na koho při tom vyšetřování práskne. Vše předcházející má směřovat k této události a vše následující se od ní má odvíjet. A scénář není dostatečně dobrý na to, aby to stačilo (i pokud pominu jisté logicko - kriminalistické lapsy).

Kobry zdroj: tisková zpráva

Větší část filmu pozůstává ze scének, které nás znovu a znovu utvrzují v tom, co jsou postavy zač. Tedy se znovu a znovu dozvídáme, že Kobra je nenapravitelný recidivista a zmrd, že Užovka mu znovu a znovu dává "ještě jednu šanci" (vždy zbytečně), že matka miluje jen jednoho z nich, že Užovkův kamarád podnikatel je mrxxx největší, a tak dále... Jsou to ucházející herecké etudy, ale ne o mnoho víc.

Scény, které jsou laděny více do absurdna, nebo dokonce do komediálna, fungují výrazně lépe (libová je například hořce humorná babička obou protagonistů), ale takových scén ve filmu moc není. Přesněji řečeno, některé scény mi připadaly trochu směšné, i když - obávám se - vůbec směšné být neměly.

zdroj: Falcon

Ovšem, jistý si nejsem. Vím, že to zní nanicovatě, ale měl jsem z většiny filmu nanicovatý dojem. Vše se vyvíjelo podle očekávané šablony (respektive nevyvíjelo, jen stagnovalo), a do toho čas od času něco, co mě probudilo z letargie. Ale často jsem si nebyl jistý, jestli to vnímám tak, jak bych to vnímat měl, neboť mi to svou atmosférou nesedlo k okolním scénám. Vybočovala ta scéna záměrně? Nebo se nepovedla? Upřímně, bylo mi to jedno, a těšil jsem se, až zase uvidím babičku...

Mezi českými filmy patří Kobry a užovky k lepšímu průměru, ale nenapadá mě nic lepšího, co bych o nich mohl napsat a na konci jsem byl rád, že už to konečně skončilo. Je mi líto...

Hodnocení: 60 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.