Knižní Zmizelá před dvěma lety povýšila detektivku na novou úroveň

30. 9. 2014 - 21:00 | Téma | Ladislav Loukota

Knižní Zmizelá před dvěma lety povýšila detektivku na novou úroveň zdroj: tisková zpráva

Filmové adaptace populárních knih jsou osvědčeným způsobem, jak divákům naservírovat originální zápletku a zároveň mít alespoň trochu jistý výdělek. Drama Zmizelá, které do kin v těchto dnech převede stejnojmenný román spisovatelky Gillian Flynnové, však přeci jen určitou výjimkou z pravidla – na plátně totiž nepředvede další brakovou zápletku, naopak i přes krimi elementy zůstává pevně zakotveno v tradici literatury zobrazující psychologické aspekty běžné reality. 

O chystaném filmu jsme již u nás napsali. Tentokrát se podíváme na zoubek neméně slavné knize.

Stejně jako film i kniha popisuje náhlé zmizení Amy Dunnové v den pátého výročí její svatby s Nickem Dunnem. Nick sám se velmi rychle ocitne hlavním podezřelým – jestli však skutečně spáchal jakýkoliv zločin, a jaký je osud Amy, je však prozatím zastřeno. Oproti očekávání žánrovými kriminálkami otupeného diváka/čtenáře nenásleduje sled honiček a rvaček, zmizení Amy naopak slouží k postupné rozkrývání dysfunkčního manželství, v němž kus sebe objeví takřka snad každý.

Zmizelá zdroj: tisková zpráva

Kniha tak činí skrze deníky obou manželů. Fígl je v tom, že popisy téže událostí se v obou denících diametrálně liší. A to dokonce přesně opačně, než by tušil čtenář očekávající Nickovo odhalení jako vraha. Zatímco Nick tak popisuje depresivní osud rodiny, která se musela stáhnout z kosmopolitního New Yorku po ztrátě Nickova zaměstnání, očima Amy je život s Nickem mnohem barvitější a veselejší. Z jejího pozdějšího zmizení je však evidentní, že sovy nejsou, čím se zdají být.

zdroj: Archiv

Literární fintou známou jako nespolehlivý vypravěč, naposledy rovněž užitou třebas v Temném případu (True Detective), je tak čtenář neustále udržován v pozoru. Je zjevné, že někdo lže, dlouho je však záhadou kdo a proč. Když pak knižní Zmizelá ve své druhé polovině začne na nastolené otázky odpovídat, dostanou deníky a celkové vyprávění zcela dalšího rozměru. Finální zakončení sice zůstává pevně zasazené ve fiktivních konturách zápletek, které se nestávají zrovna každý den, přesto nezapomíná na depresivní a snad až příliš věrnou psychologizaci. Zmizelá je jednoduše knihou, v níž se špatný konec překvapivě dobře mísí s tím dobrým.

Více než žánr

Autorka Zmizelé sama řekla, že chtěla románem především na prvočástice rozebrat fungování dlouhodobých vztahů. I přes veškeré žánrově-kriminalistické elementy tak Zmizelá zůstává především příběhem o rozpadu Nicka a Amy. Kritiky ji v tom daly rychle sympaticky zapravdu – podle recenze New York Times sice Zmizelá "zní jako běžná kriminálka plná tradičních machinací", díky vyprávění dvojicí lhářů je však něčím mnohem více. Gillian Flynn ostatně sama rovněž řekla, že manželství považuje za "ultimativní mystérium", v narážce na anglické pojmenování kriminálního žánru jako "mystery novel". Někteří kritici se tak dokonce nebáli Zmizelou, který je teprve třetí knihou Flynnové, označit za román, který pozvedl kriminální žánr na novou úroveň.

Zmizelá zdroj: tisková zpráva

Obrázek o popularitě knižní předlohy si lze udělat už jen ze skutečnosti, že na poličky knihoven titul přišel teprve v červnu 2012. Velmi rychle se však vyšvihl mezi nejprodávanější tituly své sezóny. Bylo jenom logické, že dalším krokem bylo odkoupení práv na filmovou adaptaci. Ta si spolu s 20th Century Fox pořídila produkční společnost Reese Witherspoonové, herečka nejslavnější pro roli v Pravé blondýně však nakonec film pouze produkuje.

O převedení filmu na plátna se z režijní stoličky postaral David Fincher, který má s "tak trochu jinými detektivkami" zkušenosti z filmů Sedm, Zodiac nebo Muži, kteří nenávidí ženy. Nakonec tak vzhledem k postavám geniálně zní jak jeho volba jako Bena Afflecka, kterému je často tvrzeno, že "neumí hrát", v roli strojeného a nepřesvědčivě mlžícího Nicka, tak i Rosamund Pike jako chladné a neproniknutelné Amy.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.