Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

20. 1. 2014 - 19:30 | Téma | Karel Drda

Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS zdroj: tisková zpráva

Vynikající Dallas Buyers Club (Klub poslední naděje) nás přiměl zamyslet se nad tím, jak problematika AIDS prostoupila do světa filmu. Nabízíme vám proto přehled těch nejzajímavějších snímků, z nichž některé určitě znáte, u jiných se naopak zarazíte. Budete asi překvapeni, ale není jich mnoho.

Klub poslední naděje je film režiséra Jeana-Marca Valléeho, který vypráví skutečný příběh elektrikáře a průměrného jezdce rodea Rona Woodroofa, kterému v roce 1987 diagnostikovali chorobu AIDS. V druhé polovině osmdesátých let se na lidi s touto smrtelnou nemocí nahlíželo skrz prsty a ani lékařská péče nebyla zrovna na slušné úrovni. Woodroof se nejprve dozví, že mu zbývá přibližně měsíc života a následně, že existuje celá řada v Americe neschválených medikamentů, které mu mohou prodloužit život. Nemá jinou možnost, než začít pašovat tyto léky přes hranice. Film si získává diváky především výborným výkonem Matthewa McConaugheyho. Pokud tedy k dané problematice hledáte to nejlepší z loňského roku, pak volte Klub poslední naděje.

zdroj: Archiv

6.

Bohémové (Rent, 2006)

Rocková opera Rent je novodobá verzí klasické Pucciniho opery Bohéma. Film popisuje příběh skupiny několika umělců protloukajících se v New York East Village na konci 80. let. Filmař Mark, jeho bývalá dívka Maureen, lesbička Joanne, muzikant Roger, jeho nová přítelkyně Mimi, počítačový génius Tom - ti všichni svůj život zasvětili lásce a snaží se nemyslet na to, jak se kolem nich plazí smrtelná choroba AIDS. Úžasná hudba, úžasné herecké výkony.

2005_rent_007 zdroj: tisková zpráva

5.

Kids (1996)

Nejvýraznějším filmem devadesátých let o AIDS (hned po Philadelphii) je určitě temný snímek Kids režiséra Larryho Clarka. Ten popisuje příběh mladíka Tellyho, který je posedlý sexem s mladými dívkami. Mít pannu podle něj totiž znamená jistotu, že se nenakazí žádnou pohlavní chorobou. On sám je však ve své komunitě středoškoláků poflakujících se na ulici tím, kdo roznáší virus AIDS. Film ve své době vzbudil neuvěřitelné kontroverze. Většina souloží je natočena velmi realisticky a film tak v mnoha zemích sbíral zákazy. Jako memento doby je však určený především teenagerům. Dospělí se v něm příliš neobjevují a jsou zde prezentování jako vetřelci. Velmi rychle však bezstarostné sexuálně uvolněné mládí končí.

Kids zdroj: tisková zpráva

4.

Parting Glances (1986)

V roce 1986 natočil režisér Bill Sherwood příběh tří gayů, z nich dva se chystají na dvouletý pobyt v Africe a jejich odjezd brzdí choroba třetího z nich. Velmi citlivě natočený příběh nabízí kromě parádních hereckých výkonů, který dominuje tehdy začínající Steve Buscemi v roli mladého Nicka, který má AIDS. Film ve své době vzbudil celkem překvapivý ohlas. Smrtelná choroba byla v polovině osmdesátých let strašákem, o němž velmi často referovala média a byla přisuzována především homosexuální komunitě, kde se začala šířit asi nejvíce. Snímek toto zažité dogma výrazně posiluje.

2009_john_rabe_005 zdroj: tisková zpráva

3.

Společník na dlouhé trati (Longtime Companion, 1989)

Píše se rok 1981 a o AIDS se toho mnoho neví. Je to choroba, o níž se začíná nenápadně šeptat a její smrtelné pařáty se teprve rozpínají k rozmachu. Svět se změnil 3. března, kdy v New York Times vyšel článek o záhadné chorobě, která si vybírá daň mezi gay komunitou. Mezi homosexuály zavládne opravdová panika. Drama je autentickým příběhem těch, kteří se v této komunitě na začátku osmdesátých let pohybovali. Musíme dodat, že filmu nelze nevěřit. Režisér Norman René v mnoha ohledech vycházel ze svých zkušeností, nakonec i on sám chorobě v roce 1996 podlehl.

tumblr_mk4kt8sn8G1qzsuffo1_1280 zdroj: tisková zpráva

2.

Andělé v Americe (Angels in America, 2003)

Pokud budete hledat to nejlepší, co vzniklo o AIDS pro televizi, pak nesmíte vynechat vynikající seriál Andělé v Americe. Do minisérie se pustil režisér Mike Nichols, který ve svém díle vlmi neotřelým a zajímavým způsobem popsal konec osmdesátých let v New Yorku a šířící se AIDS. V seriálu se objevila celá řada velkých hollywoodských hvězd, z nichž mnozí ztvárnili hned několik postav. Meryl Streep si zahrála například rovnou čtyři. V šesti dílech se prolíná osud šesti postav. Muži milují muže. Roy umírá na AIDS, ale svému okolí tvrdí, že je to rakovina jater, Joe se za svoji orientaci stydí, ale když se vše proval, psychicky tím zlikviduje svoji ženu. Umírá také Prior, který se nakazil, když byl nevěrný svému příteli. Zvláštní směs příběhů však nabízí neuvěřitelnou dávku lidství a i deset let od vzniku je například v USA velmi oblíbeným dílem.

angels_in_america zdroj: tisková zpráva

1.

Philadelphia (Philadelphia, 1993)

Představovat oscarový snímek Jonathana Demmeho asi nemá smysl. Po herce Toma Hankse to znamenalo, že se vymanil definitivně z rolí romantických a nesmělých hrdinů. Za svůj herecký výkon, v němž zvárnil mladého muže, který přijde o práci, protože má AIDS, získal svého prvního Oscara. Hanks v roli Andrewa Becketta podává parádní výkon, neméně zdařile mu sekunduje  Denzel Washington v roli jeho advokáta, který jej brání u soudu. Philadelphia nebyla samozřejmě prvním filmem s danou tématikou, ale šlo zcela jistě vůbec první masově úspěšný snímek. Philadelphii hodně pomohla i titulní skladba Bruce Springesteena a doba vzniku. První polovina devadesátých let znamenala i otevřenější přístup k problematice.

Philadelphia zdroj: tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.