Kill Bill 2 (Kill Bill Vol. 2)

23. 4. 2004 - 14:40 | Téma | red

Kill Bill 2 (Kill Bill Vol. 2) zdroj: tisková zpráva

Krvavá Nevěsta ( Uma Thurman) v druhé části Tarantinovy stylové jízdy konečně doputuje k Billovi ( David Carradine). Posun od efektní vizuality k dialogům koresponduje s přechodem od chladnokrevnosti k sentimentalitě: může být krvák krásný? Napsal: VOJTĚCH RYNDA. + 3 fotogalerie. Ať to vezmete odkudkoliv, jedno se Quentinu Tarantinovi musí nechat: nikdy neudělal to, co se od něj čeká

Ať to vezmete odkudkoliv, jedno se Quentinu Tarantinovi musí nechat: nikdy neudělal to, co se od něj čeká. Vždycky překvapí, a to od "kariérní" makroúrovně ladění celých filmů až po mikrorovinu point jednotlivých scén. Kdo jiný než on by po divokém Pulp Fiction natočil melancholickou Jackie Brown, kdo jiný by scénu střetnutí dvou vražedkyň zalomil těhotenským testem... A tak vlastně zpětně není divu, že Kill Bill po ultrakrvavé první části (nechci říct dílu, protože ten film pořád beru jako nedílný celek) změnil barvu. Dá se říct, že je to posun od rudé k růžové a že tohle spektrum dojímá jako už dlouho žádný film. Čímž jsme zase u toho: kdo by od Kill Billa, potažmo od Tarantina, čekal doják?

Kill Bill 2- Fotogalerie "Volume 2" začíná černobílou jízdou v kabrioletu, kterou Tarantino použil jako trailer. "Nevěsta" v podání Umy Thurman zhruba obeznámí diváka s tím, co se dělo, a dá tušit, co se dít bude. Pro těch pár, co to nevědí - dělo se to, že Nevěsta sekla se zabíjením v partě vedené Billem, shodou okolností svým milencem, od kterého navíc utekla za normálním životem. Před svatebním oltářem ji však Bill se svými "podřízenými" dostihl, a těsně poté, co mu řekla, že nese pod srdcem jeho dítě, ji střelil do hlavy. Nevěsta strávila následující nepříliš zábavné čtyři roky v kómatu; když se z něj probrala, neztrácela čas a začala své bývalé kolegy jednoho po druhém likvidovat. Do druhé části si nechala jednookou Elle Driver (Daryl Hannah), pochlastávajícího kovboje Budda (Michael Madsen) a hlavně jeho staršího brášku Billa (David Carradine). Kromě toho se taky konečně vysvětlí, jak to tehdy bylo s tou svatbou, od koho se Nevěsta naučila tak zatraceně dobře zabíjet a co se vlastně stalo mezi ní a Billem.

Kill Bill 2 Vypadá to, že tu je hodně co vyprávět, ale skutečného děje v "dvojce" najdete ještě míň než v první části. To ale kupodivu nemění nic na tom, že Tarantino pořád zůstává tím výsostným vypravěčem jako dřív. Jeho filmy stojí na situacích, nikoliv na vývoji: celí Gauneři se odehrají víceméně v jednotě místa a času, Pulp Fiction je kolekcí zábavných figurek, které žádné vnitřní zvraty nemají v popisu práce (Julesova "proměna" je jen jedním z vydařených vtipů), a i v Jackie Brown jsou charakterové karty jasně rozdané. Tarantinovo vypravěčství v Kill Billovi tedy spočívá v tom, jak nám prostřednictvím různých sekvencí osvětlí jednotlivé charaktery a jakou mezi nimi předvede interakci.

Kill Bill 2 Jinými slovy - Kill Bill 2 je ohňostroj dialogů. Snad s výjimkou několika momentů toho svatebního masakru, prefinálního "rodinného" setkání a Nevěstina houdiniovského úniku z hrobu celá druhá část spočívá v tom, že spolu tlachají dva lidé. Sem tam se to sice zvrhne v bitku, ale o krvavých jatkách první části nemůže být řeč: smrti na plátně tady spočítáte možná na prstech jedné ruky. Zklamání? Jak pro koho: ti, co na první části obdivovali nezaměnitelný styl jeho tvůrce a jeho neopakovatelnou souhru s herečkou, najdou i tady dost materiálu pro kochání. Ono totiž úplně stačí, aby David Carradine nebo Uma Thurman vyslovili "five point palm exploding heart technique" a jste doma. Kombinace kýče, pocty kýči, laskavé ironizace kýče a přístupu "kýč? kde?" diváka odnáší do úplně jiného světa, kde se zabijáci dojímají monology o děvčátcích a jejich akvarijních rybkách a kde forma generuje takových odkazů do bezedných sítí popkultury, že žádný obsah snad ani není potřeba.

Kill Bill 2 Posun od spektakulární vizuality první části k dialogům, reflektovaný i v soundtracku (přibylo zpívaných kousků), samozřejmě neznamená, že by Kill Bill 2 byl nějakou zfilmovanou rozhlasovou hrou - na to je Tarantino pořád ještě víc výjimečný filmař než skvělý scenárista. Namátkou... Setkání Nevěsty s Billem (jehož tvář si tu konečně poprvé pořádně prohlédneme) před kaplí disponuje samovolným, a přitom až nesnesitelným napětím. Černobíle pojatý masakr tamtéž, z kterého neuvidíme ani kapku krve, elipticky opíší velký detail a postupné zvuky střelby, vzdáleného štěkotu a zvonu. Barevné auto v černobílé džungli je nenápadnější a o to lepší vizuální vtípek než všechny ty bojující siluety z minula. Drastický výcvik u mistra Pai Meie po nejrůznějším ponižování vygraduje zápolením s čínskými hůlkami. Tarantinovo chameleonské skákání mezi styly, ať už je to western jak vystřižený ze 40. let (úvod), brakové kung fu z let sedmdesátých (výcvik) nebo telenovela (závěr), není třeba připomínat. A Nevěstino pohřbívání zaživa patří svou obrazovou úsporností mezi nejhrůznější filmové momenty vůbec, přičemž v nich kulminuje veškerý Tarantinův latentní sadismus, s jakým svou milovanou postavu nechává po (celkem) čtyři hodiny procházet takovým utrpením.

Tarantinovo filmařské mistrovství se tu však v největší míře projeví na jeho režisérské práci s herci. Podobně jako jeho předchozí filmy vyvolává i Kill Bill 2 pocit, že ať už Tarantino dostane pod ruku kohokoliv, vytáhne z něj výkon přímo hvězdný. Daryl Hannah má coby ocelově chladná Elle Driver nakročeno k tolik potřebné resuscitaci své herecké dráhy, legenda béčkových kung fu filmů David Carradine tu působí jako charakterní herec zvíci Laurence Oliviera a Michael Madsen budí dojem, že by byl konečně schopný utáhnout i hlavní roli. A dokonce i neznámá jména jako Michael Parks (jedinečný bordeltáta Esteban Vihaio) zažívají pod Tarantinovým vedením chvíle možná nezapomenutelné a určitě neuvěřitelné.

Tarantino-režisér nicméně tak trochu zápasí s Tarantinem-scenáristou, a jsou to právě ty momenty, v nichž ten druhý vyhrává nad tím prvním, kdy Kill Bill 2 pokulhává. Výměny jako "Budeš hodnej?" - "Nikdy jsem nebyl hodnej. Ale budu se snažit bejt milej." sice budí zaslouženou pozornost, ale časem jich je trochu moc: začne být evidentní, že Tarantino si sám sebe pořádně užívá a že víc než pro koho jiného točí ten film pro sebe. Druhá část tak místy poněkud ztěžkne a ztratí šmrnc, ale to lze brát jako nezbytnou daň za Tarantinovou tvůrčí velkorysost, s jakou všem včetně sebe dopřeje svého okázalého stylu plné kýble. Čím blíž k závěru, tím míň se pospíchá...

A všechna hlušší místa nakonec přebijí dvě věci. Zaprvé Budd Michaela Madsena: vycepovaný zabiják a přitom loser, jediný, kdo na Nevěstu vyzraje, jediná postava s hloubkou a s tajemstvím, postava, která si zaslouží samostatný film. Proč takové eso skončilo v traileru na kraji pouště, proč na sebe nechává řvát šéfa ve striptýzu, kterého by dokázal umlčet za půl vteřiny? Michael Madsen to ví, ale nedá to znát. A zadruhé je tu ten nádherný, v nejlepším slova smyslu dojímavý závěr, který z Kill Billa dělá nejkrvavější lovestory všech dob. Ani tady nelze mluvit o nějaké psychologii - Nevěsta je podaná jako taky jenom obyčejná ženská, což vypadá revolučně, ale neslučuje se to se zbytkem filmu ani s jeho koncem - ale ta něha, to kouzlo všeho, co mohlo být, je reálné.

Takže: může být krvák krásný? Může; a Tarantino dokazuje, že ve svém žonglování s žánry ještě neřekl zdaleka poslední slovo.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.