Keira Knightleyová

24. 2. 2009 - 8:16 | Téma | red

Keira Knightleyová zdroj: tisková zpráva

Sympatická kráska u filmu začínala vedlejší úlohou v Lucasově snímku Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

Keira Knightleyová Sympatická kráska u filmu začínala vedlejší úlohou v Lucasově snímku Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba. O její raketový vzestup mezi nejobletovanější filmové hvězdy se však postarala až fotbalová komedie Blafuj jako Beckham a dobrodružná podívaná Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly.

Jedna z nejtalentovanějších britských hereček dneška Keira Christina Knightleyová se narodila 26. března 1985 nedaleko Londýna v městečku Teddington. A protože vyrůstala v rodině herce Willa Knightleyho a dramatičky Sharman Macdonaldové, nelze se příliš divit, že si herectví zamilovala od svých prvních krůčků. Již ve třech letech si Keira chtěla na rodičích vyprosit vlastního hereckého agenta. A jako šestiletá ho konečně získala. Od roku 1993 začala Keira působit v televizi a ve filmu. První televizní úloha přišla s dramatem Royal Celebration, u filmu pak debutovala hned o rok později historickou romancí Vesnická aféra. Tvůrci kostýmních dramat si ostatně Knightleyovou evidentně zamilovali – ihned vzápětí se objevila v detektivce ze 30. let Nevinné lži (1995) či v televizním dramatu z konce 19. století Treasure Seekers (1996). V roce 1999 si pak zahrála v minisérii Oliver Twist, adaptující klasický román Charlese Dickense. Ještě v témže roce se pak Keira setkala s jednou z nejneobvyklejších nabídek ve své kariéře. Do vesmírné ságy George Lucase Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba byla obsazena jako dvojnice královny Amidaly (Natalie Portmanová). Vůbec nevadilo, že se na plátně objevila pouze na několik sekund, a navíc ukryta pod silnou vrstvou make-upu – úloha ve Hvězdných válkách se ve filmografii vyjímá vždy…

Keira Knightleyová: Blafuj jako Beckham Posílena zkušeností z natáčení svého prvního velkofilmu získala Keira Knighteyová brzy také svou první, ba dokonce titulní úlohu: stala se Princeznou zlodějů (2001). Komediálně laděný snímek o dceři Robina Hooda Gwyn, která naváže na zbojnickou minulost svého tatínka, však svým tvůrcům mnoho slávy nepřinesl. Vzápětí se Keira představila po boku Thory Birchové (Americká krása) v psychologickém hororu Díra (2001) o čtveřici zbohatlických mladíků uvízlých v podzemním krytu, a získala tak jednu z mála příležitostí zahrát si zápornou úlohu – její blonďatá krasavice Frankie byla hlavně arogantní potvorou manipulující s trojicí společníků. Skutečně průlomovým snímkem v kariéře Keiry Knightleyové se však ukázala až fotbalová komedie Blafuj jako Beckham (2002). Příběh o střetu Východu se Západem kápl do noty dnešnímu mladému publiku a přinesl velký mezinárodní úspěch snímku i Knightleyové samotné. Ta se obratem stala jednou z nejobsazovanějších britských hereček; důkazem může být účinkování v nezávislém dramatu Pure (2002) a jedna z hlavních úloh v televizní minisérii Doktor Živago (2002) se Samem Neillem. Snímkem který definitivně potvrdil její hvězdné postavení v Británii, pak byla romantická komedie Láska nebeská (2003), v níž se Keira neztratila ani mezi celou řadou stálic jako jsou Hugh Grant, Alan Rickman či Liam Neeson.

Keira Knightleyová: Svěrací kazajka Pro americké publikum je však Knightleyová především protagonistkou akčních a dobrodružných snímků. Zásluhu na tom má producent Jerry Bruckheimer, jehož velkofilmy Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003) a Král Artuš (2004) posloužily Keiře jako vstupenka do Hollywoodu. První z nich, příběh mladého kováře Willa Turnera (Orlando Bloom), zlákaného do dobrodružství s kapitánem Jackem Sparrowem (Johnny Depp), disponoval vtipnými dialogy i zdařilými akčními scénami. Také na Knightleyovou coby slušně vychovanou dcerku britského guvernéra na Jamajce nakonec zbylo několik akčních momentů, její doménou však byly pasáže konverzační. A v nich byla jako vždy okouzlující. Mnohem více akce pak Knightleyové předepisoval scénář další historické podívané Král Artuš (2004), v níž si zaválčila coby vůdkyně Piktů v boji s výbojnými Sasy. Průměrně zpracovaný snímek však patří spíše k tomu horšímu z filmografie Keiry Knightleyové.

Keira Knightleyová ve filmu Král Artuš V nejbližší době uvidíme Knightleyovou také ve dvou dalších akčně laděných snímcích. V thrilleru s nadpřirozenými prvky Svěrací kazajka (2005) je partnerkou oscarového herce Adriena Brodyho. V ultradrsném akčním dramatu Domino (2005) režiséra Tonyho Scotta se představuje v titulní úloze Domino Harveyové, která opustila dráhu fotomodelky, aby se mohla stát lovkyní lidí. Vedle toho však nezapomíná ani na úlohy v kostýmních romancích; za úlohu prostořeké Elizabeth Bennetové v adaptaci románu Jane Austenové Pýcha a předsudek (2005) byla dokonce nominována na Zlatý glóbus. Z ostatních snímků rozhodně stojí za zmínku i další díly Pirátů z Karibiku - Truhla mrtvého muže (2006) a Na konci světa (2007) - i přesto, že zde Keira nedostává tolik prostoru jako v jedničce. Velkou dramatickou příležitostí je úloha dívky z lepších kruhů Cecilie, jejíž osudovou lásku k zahradníkovi Robbiemu (James McAvoy) zachycuje drama Pokání (2008). Velkou šancí se zdála být Georgiana Spencerová v životopisu Vévodkyně (2008); pozoruhodný lidský osud ale režisér Dibb i sama herečka formují do austenovsky patetické romance.

Usměvavá blondýnka, která se v posledních letech pravidelně objevuje nejen na předních příčkách žebříčků nejkrásnějších žen světa, ale také největších hereckých talentů Hollywoodu, tak má o práci – a patrně také o úspěch – postaráno na hodně dlouhou dobu dopředu…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.