Karel Roden

3. 7. 2009 - 8:10 | Téma | red

Karel Roden zdroj: tisková zpráva

Uhrančivou tvář Karla Rodena nelze přehlédnout. Karel Roden zasedl v hlavní porotě 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Karel Roden zasedl v hlavní porotě 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Horečnatě uhrančivou tvář Karla Rodena nelze přehlédnout.

Karel Roden Karel Roden (narozen 1962) patří mezi nejvýraznější herecké osobnosti své generace, i když v poslední době svůj talent marní v podružných amerických thrillerech. Ve svých dvaceti letech - když ještě studoval DAMU - na sebe rázem upozornil v inscenaci Kvůli mě přestane, kde ztvárnil mladíka propadajícího alkoholu - jeho milá ovšem propadala naivní iluzi, že velká láska mu pomůže vrátit se na správnou cestu. Tento Adamcův snímek spadá do volného cyklu Tak se ptám, do něhož zasáhl i Roden, když hrál i v dalším příběhu nazvaném Záruka. Televizních pořadů s Rodenovou účastí tehdy vzniklo vícero: krimiseriál Malý pitaval z velkého města, veselé čarodějné sci-fi o ohnivých ženách, pohádka Kmotři z blat, psychologická dramata Nejdelší návrat, Večerní svítání...

Jeho doménou se stali složitě strukturované postavy rozporných hrdinů, někdy opisující složitý vývojový oblouk od podřízeného chování k aroganci. Takové příležitosti mu poskytla Irena Pavlásková ve filmech Čas sluhů a Corpus delicti, které odrážejí i překotné společenské změny. Ovšem se stejnou spolehlivostí se vyrovnal i s úlohami komediálně laděnými, ať již to bylo v cyklu veselých historek o "básnících" nebo v taškařici z vojenského prostředí Copak je to za vojáka. Po čase Rodena Pavlásková znovu "objevuje", když jej obsazuje coby šarmantního Alexe do svého snímku Bestiář.

Karel Roden: 15 minut Roden ovšem tíhnul k psychologickým dramatům, ke stále expresivnějším portrétům lidí, kteří se nezastaví ani přes psychickým, ani fyzickým nátlakem. Výtečně ztvárňuje hrdiny jakoby uvízlé v bezvýchodné pasti partnerských či manželských vztahů, věrohodně postihuje napětí, které se hromadí v jejich nitru, než jako hrozivá nálož exploduje. Na jeho vzezření jsou nejpřitažlivější oči, které často až uhrančivě vyzařují z křečovitě sevřené tváře, zaujme široké rozpětí hlasového nasazení, od brilantních ironických výpadů až k primitivnímu hulákání. Jistě že základem je dobrá scenáristická předloha a cílené režijní vedení, ovšem Roden se ukazuje být hereckou hmotou nesmírně tvárnou. Dokáže totiž věrohodně ustát i postavy navenek téměř nehnuté, jejichž vnitřní napětí, zaváhání či nejistotu zprostředkovává změnou v držení těla, nepatrným gestem či pohledem, drobnou poznámkou. Takového jsme jej mohli spatřit v komorních dramatech Hrad z písku, Praha očima..., Oběti a vrazi, Paralelní světy, Sen, Noční hovory s matkou, Tajnosti, Holka Ferrari Dino.

Karel Roden: Oběti a vrazi Se stejnou jistotou ovšem vytváří i postavy zbavené jakéhokoli vnitřního chvění, postavy svým ustrojením monolitní, neproměnné ve svém chování. Zejména jeho studie bezohledných, násilnických povah, jakkoli je můžeme vnímat výrazově přemrštěné, fascinují přesností své kresby. Zatímco v Králi Ubu pojednal kapitána Obrubu ještě s okázalým řečněním, v Kuřeti melancholiku se již setkáváme s doslovným zhmotněním ničemnosti. Rovněž umrlý milenec z Kytice ohromuje svou monotónně stupňovanou žadonivostí, i když zde je předurčen záhrobním původem.

Karel Roden: Hellboy Na rozdíl od Marka Vašuta, jenž v zahraniční kariéře selhal, se Roden prosadil. Jsou to sice role vedlejší, vesměs záporné, ale pozornost si zjednávají. Poprvé na sebe upozornil rolí vraždícího psychopata v 15 minutách, což ještě byl špičkový thriller, ale poté již následují druhořadé historky sice výpravné a klipově dynamické, ale námětově i vypravěčsky zcela prostoduché. Stěží lze nějak oceňovat bezmála operetního nacistu v Neprůstřelném mnichu nebo proradného rádce upírů v hororu Blade II. V druhém ze jmenovaných titulů se ocitl pod taktovkou mexického režiséra Guillerma del Tora, jenž si jej zřejmě natolik oblíbil, že jej obsadil i do svého dalšího hororu Hellboy. I tady se prezentuje jako ukázkový ničema, tentokrát jako věčně mladý ruský mystik Rasputin, napomáhající vypustit pekelné démony.

Téměř současně jsme jej mohli spatřit i v českém filmu Vaterland - Lovecký deník. Roden zde snad poprvé razantně mění vnější vzhled: jeho vůdčímu typu mezi dědici zaostalého panství nejprve vévodí zlověstný plnovous, avšak ani oholení nakonec nepřispěje k většímu zvěrohodnění. Další herecká dráha Karla Rodena tak zůstává opět otevřená.


Karel Roden byl k vidění též v britsko-české krimikomedii Sklapni a zastřel mě, v níž se ujal role řidiče, jenž má za úplatu zavraždit čerstvě ovdovělého turistu Colina. Jeho nemotorný Pavel však ve svém úkolu stále a znovu selhává. Velkou hereckou příležitost svěřil Rodenovi režisér Juraj Jakubisko ve své evropské koprodukci Bathory; herec zde zosobňuje slovenského šlechtice Juraje Turza. Jako jedna z hvězd českého filmu je Karel Roden na konci nultých let přímo zavalen hereckými nabídkami. Objevuje se například ve středověké detektivce Jménem krále v úloze královského sudího Oldřicha z Chlumu.

Další velkou úlohu Rodenovi nabídl psychologický snímek Hlídač č. 47. Jeho hrdinou je fyzicky i psychicky zlomený muž, který pod zdrsnělou slupkou válečného veterána ukrývá touhy po porozumění. Roden byl za svůj výon oceněn Českým lvem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.