Jurský park - jak šel čas s filmovým pravěkem

12. 6. 2015 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Jurský park - jak šel čas s filmovým pravěkem zdroj: tisková zpráva

Málokdo doufal, že se značka Jurský park ještě dočká tak velkolepého znovuoživení, jaké nyní přichází s filmem Jurský svět. Čtvrtý díl ságy o dinosauřím parku je oprávněně očekávám s velkými nadějemi. Pozitivní vzpomínky na první Jurský park jsou navíc ještě velmi živé a nabízí se proto jednoduchá otázka. Proč se na čtvrtý film čekalo 14 let? 

Jurský park, 1993
Děj: Bohatý miliardář překvapí skupinku dětí a vědců odhalením, že z milionů let staré DNA vytvořil živé, dýchající dinosaury jako z prehistorické éry, aby z nich udělal turistickou atrakci. Jenže život najde cestu k tomu dostat se ohrady a v druhé polovině se dobrodružství mění v boj o holé přežití.
Kniha: První kniha, jíž se film inspirovala, končila vskutku neotřele - napalmovým náletem na celý ostrov olezlý dinosaury. Film byl naštěstí notně mírumilovnější, a tak ve zdejších kulisách může vzniknout i aktuální Jurský svět.
Ohlasy: Pro Spielberga byl Jurský svět učiněným návratem na výsluní. Snímek byl svého času nejvýdělečnějším filmem vůbec a přivedl šílenství po dinosaurech zpátky do popkulturní sféry. Neméně významné byly i revoluční triky, ačkoliv zdaleka nespoléhaly jenom na počítače, ale i animatroniku.
Zajímavost: Název filmu je vlastně hrubě nepřesný. Vzhledem k tomu, že se v parku vyskytují primárně dinosauři jako Velociraptor (75 až 71 milionů let nazpět) nebo T-Rex (68 až 66 milionů let nazpět) z etapy křídy (145 milionů až 66 milionů let nazpět) a nikoliv jury (145 až 201 milionů let nazpět), měl by se správně nazývat Křídový park!

zdroj: Archiv

Ztracený svět: Jurský park, 1997
Děj: Čtyři roky po událostech z ostrova Isla Nublar se ukazuje, že dinosaurům se stále skvěle daří na sesterském ostrově Isla Sorna, kde žijí ve volném prostředí. Právě na zdejší kus země se vypravuje dvojice výprav, jedna s cílem potvory vědecky zkoumat, druhá je odchytit a prodat do Zoo. Úlovek druhé skupinky neřádů však v závěru filmu uteče a sežere několik nebohých obyvatel San Diega.
Kniha: Autor původní knihy původní neplánoval žádné pokračování, k sepsání ho nakonec donutil tlak fanoušků i Stevena Spielberga. Rámcově je zápletka podobná, knižní Ztracený svět ale neobsahuje scény v San Diegu a končí útěkem z druhého ostrova po lakonickém zjištění, že dinosauři sdílení genetickou nemoc, která jim časem bude zřejmě osudnou.
Ohlasy: Druhý film už takovým kultovním zásekem nebyl a připomíná spíše tradiční filmovou dojnou krávu. Fanoušci i kritici se ostatně dodnes přou, jestli je horší druhý nebo třetí díl. Nostalgie přesto zafungovala a snímek celosvětově utržil 618 milionů
Zajímavost: Závěr v San Diegu byl dodán po inspiraci filmovou adaptací Ztraceného světa Sira Arthura Conana Doyla z roku 1925, v níž ulice Londýna pocuchá uniklý Brontosaurus.

zdroj: Archiv

Jurský park 3, 2001
Děj: Doktor Grant se snaží zapomenout na dávný boj o přežití v prvním filmu, je však dvojicí manželů hledajících své dítě unesen na ostrov Isla Sorna a zjišťuje tu, že dinosauři už disponují pokročilou inteligencí a umějí spolu komunikovat. V závěru průměrného, z vody vařícího filmu, v němž prehistorická zvěřena připomíná spíše agresivního Vetřelce, jsou zachráněni jednotkou mariňáků, a divák najednou souzní s doktorem Grantem, protože na po všem to chce na veškeré události rovněž zapomenout.
Kniha: Třetí film žádnou knižní předlohu nemá, ačkoliv jsou některé jeho scény inspirované knižními momentkami z původní knihy. Michael Crichton původně přislíbil spolupráci na scénáři, z té nakonec ovšem zešlo. Film přesto dal vzniknout nové knižní sérii z pera Scotta Ciencina, která rozvíjí filmovou zápletku.
Ohlasy: Třetí film se sice dočkal nejhoršího hodnocení kritiků, jimž povětšinou vadila nezajímavá režie a opakování zápletky, globálně však utržil stále nemalou sumu 368 milionů dolarů. Sestupná tendence však stačila na to, aby zazdila plynulý vznik čtvrtého filmu.
Zajímavost: Film se měl původně podobat teenagerskému hororu, v první verzi scénáře totiž byly hlavní postavy složené z party náctiletých, kteří na ostrově ztroskotají omylem. Spielberg, který film produkoval, celý scénář zavrhl jen 5 týdnů před natáčením, kdy bylo už 18 milionů investováno do předprodukce. Nakonec se scénář psal doslova při průběhu natáčení.

zdroj: Archiv

Jurský svět, 2015
Děj: 22 let po incidentu z Isla Nublar se na ostrov konečně vracíme v plnohodnotném pokračováním působícím jako remake první filmu - Jurský Park konečně funguje, jak má, a baví tisíce návštěvníků. Jenže pak se ukáže, že vědci sestavili další geneticky nadřazený druh dinosaura a zas a znovu dojde na boj o přežití.
Ohlasy: Film na svou premiéru teprve čeká, už nyní se však dočkal například kritiky ze strany vědců. Zatímco první Jurský park byl oceněn za to, že zobrazoval dinosaury věrně dle tehdejší míry vědeckého poznání, za poslední dvě dekády se přišlo na to, že řada dinosaurů měla peří jako ptáci (jejichž předchůdci ostatně jsou), Jurský svět však na tuto skutečnost zcela dlabe.
Zajímavost: Film byl původně plánován už na rok 2004 nebo 2005, dostal se však do klasického pekla zacyklené produkce, v jednu chvíli tak měl být hlavní hrdinou žoldák trénující dinosaury jako dokonalé záchranáře.

zdroj: Archiv

pokud však máte pocit, že vás tvůrci filmové série vodí za nos, pak klikněte sem a podívejte se na velmi zajímavý článek, který odkrývá hustá tajemství dinosauří minulosti. 

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.