Jupiter vychází - vrátí se Wachowští na vrchol, nebo nastane definitivní konec?

5. 2. 2015 - 21:30 | Téma | Ladislav Loukota

Jupiter vychází - vrátí se Wachowští na vrchol, nebo nastane definitivní konec? zdroj: tisková zpráva

Sourozenci Wachowští se to světa kinematografie navždy zapsali svým revolučním filmem Matrix (1999), který na více než celou další dekádu proměnil podobu filmových triků i filmové akce jako takové. O to paradoxnější je jejich spíše neúspěšná kariéra po konci trilogie Matrix. Zlomí své prokletí s nynějším filmem Jupiter vychází, nebo půjde jenom o další dílek skládačky jejich konce? 

Na první pohled se může zdát, že mluvit v případě sourozenců Wachowských o poklesu kvality, je zveličování situace. Po dokončení trilogie Matrix (1999-2003) ostatně přišli jenom s vysoce stylizovaným Speed Racerem (2008), všeobecně oblíbeným ač lehce překombinovaným Atlasem mraků (2012) a nyní konečně i vesmírnou operou Jupiter vychází, o jejímž osudu stále není rozhodnuto. Krom toho sepsali scénář pro komiksovou adaptaci V jako Vendeta, která se pro zpopularizování masky Guye Fawkse stala artiklem globální popkultury i politiky. I přes špatné finanční výsledky jsou však zmíněné tituly alespoň úspěchem u náročnějších diváků.

jupiter02 zdroj: tisková zpráva

Přesto jsou nejčastěji titulováni nálepkou "tvůrci Matrixu" i 16 let po jeho vydání a producenti jejich filmům stále více přestávají věřit. Speed Racer navzdory 120 milionovému rozpočtu v kinech utržil jen miliónů 43 (dalších 50 v zahraničí), zřejmě mnohem Atlas mraků pak dokonce jen 27 miliónů (zahraniční promítání pak sice vyneslo 103 dalších milionů, z něho se filmařům ale tradičně vrací jen pár desítek procent). A to celé navzdory obsazení populárního Toma Hankse a baterie dalších slavných herců. Důvod? Filmům Wachowského zkrátka masový divák už nerozumí.

Je to o to paradoxní, že jejich příběhy jsou často poměrně jednoduché, skoro až banální. Wachowšti je zahušťují vyprávěním více linií (Cloud Atlas) či se je snaží překřičet bohatší audiovizuální režií (Speed Racer), popřípadě pozoruhodným světem (Matrix), u diváků se to však s výjimkou posledního jmenovaného opakovaně setkává s neúspěchem. Ironií osudu přitom má dnešní éra svědčit "chytrým blockbusterům", jak je zpopularizoval třeba Christopher Nolan (Dokonalý trik, trilogie Temný rytíř), který se navíc podobně jako Wachowští obejde bez silnějšího humoru.

Jupiter-Ascending-first-wallpapers-11 zdroj: tisková zpráva

Jenže i kampaň k Jupiter vychází však doprovází odér nedůvěry vlastního studia, které týden před vydáním filmu vydalo skoro tříminutový trailer, detailně popisující všechny postavy a zápletku. Jakoby se snažilo na poslední chvíli vysvětlit, že Jupiter vychází není tak divný, jako ty minulé dva filmy.

Příliš mnoho žánrů

Ačkoliv se vyhnuli podobně neblahému osudu a strmému sestupu kvality, spíše než s Nolanem lze Wachowské lépe srovnat s M. Night Shaymalanem, který rovněž nejlépe zaskóroval svým de facto debutem Šestý smysl. Uspět tak mohutně svým prvním filmem vždycky přináší značné riziko přestřelení v pokračování – možnost říct si po kasovním i kritickém úspěchu o libovolně velké zdroje následné dílo nápadně často degraduje. Wachowští sice nevyplodili nic tak fatálně zlého jako Shyamalan se svým Stalo se nebo Posledním vládcem větru, už jejich pokračování Matrixu však zlomily vaz celé komunitě, která vznikla po prvním filmu. Mezi lety 1999 až 2003 bobtnala kolem Wachowského kyber vesmíru velká množina fanoušků, která hrozila přerůst do něčeho podobně perzistentního jako fanoušci Hvězdných válek nebo Star Treku. Dnes však po Matrixu nikdo ani neštěkne a mohou za to právě obskurní druhý a třetí díl.

zdroj: Foto: Warner Bros

Taktéž přístup obou tvůrci není nesrovnatelný a vychází z kombinování již daných a veskrze známých žánrů. Shyamalan adoruje klasické horory Brita Alfreda Hitchcocka a rozšiřuje o závěrečné zvraty podobné spíše televizním seriálům jako je americký Twilight Zone (u nás známější jeho kopie Krajní meze). Wachowští podobně kombinují a pozvedávají formy japonské anime přesazené do západního kontextu. Matrix, Speed Racer, ale i futuristická část Atlasu mraků a snad i Jupiter vychází, varují motivy známé z japonských kreslených sci-fi se západními herci a žánrovými mechanismy. Mix napoprvé zafungoval, napodruhé už méně, a v dalších variacích se stal klišé, kterému neholduje ani na Západě, ani v Asii.

zdroj: YouTube.com

Naproti tomu Nolanovy filmy zůstávají věrné západní kinematografii, jejím žánrům a snad i proto jsou mnohem úspěšnější – leze je vysvětlit snáze způsobem „Batman jako kriminálka“ nebo „Batman jako revoluce“, nikoliv sáhodlouze zamotaným popisem atakujícím šest dějových linií. Opět nutno podotknout, že Wachowští minimálně prokázali vyšší tvůrčí schopnosti než Shyamalan. Jejich úspěch s Matrixem a relativní neúspěch s dalšími filmy však jednoduše pramení z toho, že se napoprvé se svým žánrovým mixem trefili do vkusu maxima diváků, proces však opakovali i nadále s daleko minoritnějšími výsledky. Důvody jejich prvotního úspěchu zavdaly příčinám jejich následného neúspěchu, nebo minimálně poklesu globální slávy.

Situace je o to obskurnější, že nový film Jupiter vychází jasně čerpá z klasických klišé vesmírné opery, která v minulých letech naservírovala kasovní trháky jako je Star Trek a letos přinese i nové Hvězdné války. I tak však první ohlasy mluví o tom, že spíše než s comebackem budou diváci konfrontování s nemalou nudou.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

12. 10. 2015 | Téma | Šárka Novotná

Krásky v nesnázích pasivně čekající na pomoc? Ani náhodou! Tyhle holky se o sebe umí postarat samy. A ještě si omotat miliony fanoušků kolem prstů jako bonus k tomu. Připomeňte si ty nejdrsnější hrdinky filmového světa.
Pět nejlepších filmů Keanu Reevese

Pět nejlepších filmů Keanu Reevese

14. 10. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

John Wick je zabijákem na odpočinku, kterému partička zlodějíčku vykrade dům a zabije psa. Wick se vydává na vražednou misi, která může dopadnout všelijak. Johna Wicka totiž hraje Keanu Reeves. Pro tohoto dobrého a známého herce může stejnojmenný film znamenat jen dvě věci. Buď to bude definitivní pád mezi béčkovou komunitu, nebo půjde o solidní žánrový návrat. Film dorazí do kin až za týden, pojďme si dát nášup těch nejlepších Reevesových snímků.
Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

26. 3. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Hodné, zlé či komické – i takové jsou myslící stroje filmu. Kinematografie umělé inteligence miluje minimálně tak intenzivně jako upíry nebo mafiány, důkazem je ostatně přehlídka fiktivních digitálních entit, které za svou stoletou historii vyplodila. K premiéře filmu Ona, v níž se hipsterský Joaquim Phoenix zamiluje do operačního systému s hlasem Scarlett Johansson, jsme připomněli desítku největších mohykánů z jedniček a nul. 
Do amerického filmového archivu přibyl Drsný Harry a Matrix

Do amerického filmového archivu přibyl Drsný Harry a Matrix

24. 12. 2012 | Téma | Michal Burkoň

Policejní drama Clinta Eastwooda Drsný Harry, sci-fi klasika Matrix a nadčasová romantická komedie Snídaně u Tiffanyho jsou mezi 25 filmy, které byly přidány do amerického Národního filmového registru. Informovala o tom agentura AFP.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.