Jupiter vychází - recenze asi nejméně očekávaného sci-fi všech dob

6. 2. 2015 - 20:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Jupiter vychází - recenze asi nejméně očekávaného sci-fi všech dob zdroj: tisková zpráva

Bratrům Wachowským, nebo chcete-li raději použít již výraz sourozencům, už asi nic nepomůže. S definitivní platností si dovolujeme tvrdit, že ti dva nadobro zešíleli, že první Matrix byla vlastně jen jedna velká náhoda a jejich nejnovější počin Jupiter vychází je jedno velké bombastické nic.

Jestli ještě někdo věřil, že ohlášený Jupiter vychází bude pro dvojici filmařů velkým návratem mezi komerčně úspěšné tvůrce, šeredně se pletl. Dvojice filmařů se pohroužila ve dvou pokračováních Matrixu a svých dalších dílech do svých niter a rozhodla se promlouvat ke všem o všem. Výsledkem jsou pak poněkud zmatená, poselstvími prolezlá díla, kterým však chybí alespoň solidní příběh. Vše se dohání pompézními efekty.

zdroj: Foto: Warner Bros

Technicky vychytaný škvár Speed Racer pak z celé té plejády propadáků vyznívá ještě v jejich prospěch. Vzpomeňte si však na Atlas na mraků a zkuste jej někomu odvyprávět. To je ten film, jak Tom Hanks v běhu století balí Halle Berry a nakonec se (ne)potkají?

No a vidíte, na snímek Saturn vychází zase ti dva peníze dostali. Pokusili se zde vytvořit zbrusu nové vesmírné univerzum, kterému vévodí ukrajinská uklízečka Mila Kunis a Channing Tatum (není to majitel té sítě s oblečením, ale herec). Každou minutu při sledování Jupiteru cítíte, co to má jako říkat a ukazovat, co vlastně Wachowští, chtějí, aby si divák myslel a co cítil. Čím více se na to soustředíte, tím více vás na konci bude bolet hlava. Já z kina odcházel s regulérní migrénou.

Zápletka je naprosto triviální. Její lacinost pak doplňují vizuální efekty a taková jako trochu jiná atmoféra. Myslím, že se používá výraz temná. Zároveň se film snaží oslovit i mladší publikum tím, že zápletka je dost přemýšlivá. "Chceme inteligentní diváky." Jasně, takže herci mezi sebou blekotají naprosté nesmysly, baví se v takovém nepříjemném oparu blížící se degenerace mozku. V osmnácti jsme chodili všichni (z Prahy) na Sedmičku a tam zlití po levném pivu za randálu elektroniky debatovali asi podobně.

Jupiter-Ascending-first-wallpapers-11 zdroj: tisková zpráva

Ale jsou zde lidé, co jim to žerou a budou spiklenecky říkat: " Oni moc dobře vědí, co natočili," a spiklenecky na sebe vždycky mrknou.

Mila Kunis je prosím vás uklízečka a jmenuje se Jupiter. Správnější překlad filmu by tedy měl znít něco jako Jupyterýna přichází. To je první zádrhel, se kterým jsem se nesmířil celou tu dobu v kině. Prostě je to o tom, jak Jupiterýna jde do nemocnice na zákrok s vagínou a z doktorů se vyklubou její vrazi. Objeví se však Tatum (dodatečně vygooglováno, že se zde jmenuje Caine Wise). vypadá jako mix hodného upíra a elfa, který dívku zachrání. Dotyčná je totiž budoucí vládkyní Země, nebo vesmíru. Nebo nějaké galaxie. Proti ní pak stojí vládcové jiných částí vesmíru a chtějí jí zabít. Běhá se, létá se, hodně se také padá. A mluví. Hraje v tom též Sean Bean. To jsem zjistil až na konci, byť mi žena tvrdila, že tam byl celou dobu. Chvílemi jsem usínal a v ději se ztrácel.

Wachowští hodně koukali poslední roky na Dunu (asi) a řekli si, že natočí něco podobného a bude to zase kult.

jupiter_ascending zdroj: tisková zpráva

Nebude. Jupiter vychází je jen hodně špatný scénář mixnutý megalomanstvím dvojice tvůrců, která (snad) naposledy vydyndala z někoho prachy na film.

Lze se na to dívat. Efekty jsou v pohodě a jak to všechno bouchá, sám sebe jsem se ptal, proč tu ženskou nakonec nešel zachránit Riddick. Do tohoto škváru by se hodil víc a trochu by jej odlehčil vtipnými hláškami.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.