Julius Caesar

1. 6. 2005 - 16:46 | Téma | red

Julius Caesar zdroj: tisková zpráva

Televizní společnosti čas od času spojí síly a vzepnou se k nákladné a okázalé produkci. Obvykle si vezmou na mušku některou z atraktivních epizod evropských dějin - např

Televizní společnosti čas od času spojí síly a vzepnou se k nákladné a okázalé produkci. Obvykle si vezmou na mušku některou z atraktivních epizod evropských dějin - např. známou Johanku z Arku. Ovšem římský císař Gaius Julius Caesar je postavou divácky neméně přitažlivou, a tak nepřekvapí, že zůstává vděčnou inspirací už po hezkou řádku desetiletí. Důkazem toho je i stejnojmenná, téměř tříhodinová minisérie Uli Edela z roku 2002.

Německý režisér Uli Edel není v oboru začátečníkem. Během své kariéry prošel řadou filmových a televizních projektů - doma i v Americe. Jmenujme třeba minisérii pode legendy o králi Artušovi Mlhy Avalonu, Lynchův Twin Peaks nebo thriller se zpěvačkou Madonnou Tělo jako důkaz. Julia Caesara samozřejmě nelze srovnávat např. se Scottovým Gladiátorem – ať už z vizuálního hlediska nebo co do „hollywoodského“ vyznění příběhu. Přesto však Edelův snímek nevypadá vedle opulentního Gladiátora jako chudý příbuzný. Ve srovnání s ním je – v dobrém slova smyslu – adekvátní. Produkce nechala na Maltě postavit část Starého Říma, a nutno přiznat, že reálné stavby mají i v dnešní době digitálních triků a zelených pozadí něco do sebe. V Bulharsku pak vznikla mohutná Galská pevnost Alesia.

O co se mohl režisér skutečně opřít, byli kvalitní herci: Jeremy Sisto (Grand Canyon, Bílá smršť) v titulní roli, Christopher Walken jako senátor Kato, Valeria Golinová (Žhavé výstřely, Frida) jako Caesarova manželka Kalpurnia či Chris Noth (jenž byl v úloze Pompeia mnohem méně nesnesitelný, než jako pan Božský v Sexu ve městě). Excelentní výkon předvedl britský veterán Richard Harris (Harry Potter, Gladiátor, Cromwell) a je jen škoda, že jeho diktátor Lucius Sulla nevydržel déle, než půl hodiny. Film má solidní smysluplné dialogy - navzdory tomu, že občas sklouznou do pompézního patosu, doprovázeného hřímajícími smyčci (naštěstí chybí „gladiátorská“ kamera, vytrvale kroužící kolem řečnící postavy).

Děj se začíná odvíjet v době, kdy se dvacetiletý Julius Caesar postaví samozvanému diktátoru Sullovi a odmítne se na jeho příkaz rozvést se svou manželkou, jejíž rodina je v Sullově nemilosti. Díky Pompeiovi unikne popravě a prchne do vyhnanství. Po návratu do Říma získá úřad konzula, ale k dosažení většího vlivu potřebuje získat ostruhy v boji, potřebuje legie. Ty mu poskytne právě přítel Pompeius, nyní manžel jeho dcery Julie. Vypraví se tedy do Galie, kde osm měsíců obléhá největší keltskou pevnost Alesii (vskutku působivé scény s osmi stovkami bulharských komparsistů). V Římě mezitím panuje znepokojení z Caesarovy rostoucí vojenské moci. Ten se slovy „Kostky jsou vrženy!“ překračuje říčku Rubikon a vrací se domů jako vítěz. Jmenuje se diktátorem a pronásleduje své největší nepřátele. Lid však trpí hladem, a tak jej cesta do Egypta – obilné sýpky Říma - přivede až ke královně Kleopatře. Několik nespokojených a odbojných senátorů (ano, i Brutus) začne připravovat Caesarovu vraždu.

Film plyne v příkladném učebnicovém tempu. Režisér a scénárista se předpisově vyhýbají nadbytečným a pro děj nepodstatným scénám, takže i přes značnou délku lze celou minisérii zvládnout na jeden zátah. Potěší velkorysá výprava a herecké výkony. Juliu Caesarovi samozřejmě nechybí notná dávka idealizace a historické skutečnosti jsou jí do velké míry přizpůsobeny. Nedívejme se však na něj jako na historický dokument, ale jako na to, čím je především – přiměřeně inteligentní zábavu pro běžného dospělého diváka.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.