John Wick 2 - recenze skvělé akční pecky s Keanu Reevesem

20. 2. 2017 - 13:34 | Recenze | František Fuka

John Wick 2 - recenze skvělé akční pecky s Keanu Reevesem zdroj: Foto: Lionsgate

John Wick se pomstil, získal zpátky své auto, zakopal zbraně pod podlahu (a zabetonoval), a teď by si chtěl v klidu užívat se svým novým bezejmenným psem.

Ale není mu přáno, objevuje se elegantní Ital (Riccardo Scamarcio), kterému kdysi John dal "úpis", využil jeho služeb, a za to je teď povinen udělat to, co po něm Ital chce - zabít jeho sestru. V Římě.

Druhý John Wick obsahuje všechno to dobré, co obsahoval první John Wick. To je samozřejmě dobře. Nemusíte se bát, že by akce byla méně pečlivě připravená nebo humor méně suchý. Nejen John Wick, ale i ostatní jeho přátelé a nepřátelé jsou velmi cool, a pouhým pohledem dokážou říct to, na co je v jiných filmech zapotřebí několik výbuchů. Někdo by mohl říct, že John Wick nic nehraje a prostě se jen pořád tváří zarputile. Ale pokud znáte skutečnou civilní náturu Keanu Reevese (je to hrozně slušný a vstřícný člověk), musí vám být jasné, jak dobře tuhle roli ztvárnil a jak je pro tenhle film důležitý.

Kromě toho se druhému John Wickovi podařilo vylepšit to, co mi v jedničce trochu chybělo: Celý ten tajuplný svět mezinárodních elitních vrahů v tomto druhém filmu získává podstatně větší hloubku. Dozvíme se, že hotel Continental má své pobočky i v jiných zemích. Poznáme další pravidla, která jeho hosté musí dodržovat. Dozvíme se, že světu vládne "alternativní OSN" jménem Nejvyšší rada, kde se sdružují největší zločinecké organizace. A všechno to je dobře vymyšleno a láskyplně ztvárněno. I vedlejší postavy, které se ve filmu jen mihnou - např. potetovaná úřednice, rozesílající objednávky vražd z počítače Commodore VIC 20 (což byl shodou okolností úplně první počítač, který jsem kdy vlastnil).

zdroj: Archiv

Svět John Wicka si vyloženě říká o to, aby v něm vznikla nějaká velká multiplayer hra - ať už počítačová, nebo LARP. Přišel mi výrazně zajímavější, než třeba svět Star Wars prequelů, a chtěl bych se do něj hlouběji ponořit.

Jediné, co bych tomuto filmu vytkl, je mírná "únava materiálu". Hlavního hrdinu již dobře známe z prvního filmu a nikam zásadně dál se jeho postava neposune. Skvělý smrtící balet (ať už střelnými zbraněmi, noži, nebo holýma rukama) také už známe z prvního filmu, a i když se tvůrci snaží jít o trochu dál, není dost dobře kam jít, pokud všechna ta chorografie má zůstat trochu ukotvená v realitě. Což rozhodně je, i když je v akčních scénách mnoho CGI triků (například většina stříkající krve).

Oběma filmům s Johnem Wickem se daří cosi unikátního: Přijít s akční podívanou, která je znatelně dravější a zajímavější než většina ostatních současných filmových akčních podívaných (a že jich je hodně). Daří se jim dát dnešním filmovým fanouškům to, co před 30 lety dal tehdejším fanouškům John Woo. A to je moc dobře.

Hodnocení: 90%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.