Jiří Menzel se vrací s komedií Donšajni. Spraví si reputaci?

30. 9. 2013 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Jiří Menzel se vrací s komedií Donšajni. Spraví si reputaci? zdroj: tisková zpráva

Jiří Menzel je filmařem, který si ještě během 60. let připsal jedno z mála českých (československých) vítězství na prestižních cenách Americké filmové akademie alias Oscarech. Nyní se vrací se svým nejnovějším počinem, jež nese jméno Donšajni a slibuje divákům "prostopášnou komedii o vášni k životu, hudbě a k ženám". Menzelův talent sice po Sametové revoluci mírně uvadl, ohlasy na Donšajni však prozatím mluví o fenomenálním úspěchu.

O co jde: Donšajni vypráví o maloměstském uvedení Mozartovy opery Dona Giovanniho. Má se jednak o „lehnou komedii“, která by údajně v rukou jiného režiséra působila jako tragédie.

V hlavních rolích se představí Libuše Šafránková jako amatérská zpěvačka Markéta, dále pak Jan Hartl jako režisér regionálního významu a notorický svůdce svých pěvkyň, a ve finále také Martin Huba v roli operního pěvce Jakuba, který úspěšně procestoval Ameriku a nyní se vrací domů ve snaze vypomoct představení v místě, kde začínal. Ve vedlejších rolích se rovněž objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta, Emma Smetana, Eva Josefíková a ve své poslední roli i Jiřina Jirásková, která zemřela počátkem tohoto roku. Menzel se krom režie ujal i tvorby scénáře.

Donšajni si již 27. srpna odbyli svou světovou premiéru na festivalu v Montrealu a následně při turné po Spojených státech. Montreal přitom již v minulosti ocenil Menzelovy předešlé filmy, přičemž Donšajni zde byli uvedeni v prestižním bloku World Greats ("Světoví nejlepší"), Menzel navíc předsedal zdejší porotě. Do Česka tak film paradoxně dorazí až jako do "poslední štace".

04 zdroj: tisková zpráva

Proč se možná máme bát: Donšajni u mnohých vyvolávají obavy o Menzelovu pověst. Faktem totiž je, že navzdory někdejším úspěchům Menzel svými posledními tituly příliš nepřesvědčil.

Jeho dlouho očekávaný opus Obsluhoval jsem anglického krále (2006) překvapil spíše nemalou dávkou amatérismu, totéž platilo i pro jeho předešlé větší dílo Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993).

Bylo to trochu bolavé pokračování kariéry režiséra, který naši kinematografii dal kritiky i diváky milované snímky jako Vesničko má středisková, Slavnosti sněženek či oscarové Ostře sledované vlaky. V čem má tedy šanci napravit svou reputaci skrze Donšajni?

Donsajni zdroj: tisková zpráva

Proč to možná vyjde: "Dobrý film by měl skončit svatbou," sdělil v srpnu Menzel v rozhovoru pro Montreal Gazette k příležitosti festivalové premiéry Donšajni, v angličtině známého pod více vypovídajícím jménem Don Juans.

Autor rozhovoru, přítomný promítání, si pochvaloval, že Menzel dodržel svá slova, leč "s typickým suchým menzelovským zvratem. Nejde o zakončení, které byste očekávali." Kritika dále zmiňuje, že snímek je sympatickou "ódou na něžné svůdníky i ženy, které jim propadnou". Po úspěšné montrealské premiéře následně došlo na dvojici zcela vyprodaných repríz, jednání o distribuci v Kanadě, Itálii a Řecku a dokonce i přihlášení filmu na prestižní ocenění Zlatých glóbů. Zahraniční ohlasy proto vlévají krev do žil.

Menzel se v Montrealu nechal slyšet, že Donšajni zřejmě nebudou jeho posledním filmem. Jde-li o pozitivní či spíše negativní informaci, budeme moct posoudit po české čtvrteční premiéře Donšajni na vlastní kůži.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.