Jessica Alba

16. 2. 2008 - 15:17 | Téma | red

Jessica Alba zdroj: tisková zpráva

Pokud by si někdo dal tu práci a rozhodl se prozkoumat, čí plakáty vévodí pokojíkům dnešních teenagerů, Jessica Alba by jistojistě byla v první desítce výsledného pořadí

Jessica Albaová Pokud by si někdo dal tu práci a rozhodl se prozkoumat, čí plakáty vévodí pokojíkům dnešních teenagerů, Jessica Alba by jistojistě byla v první desítce výsledného pořadí. A možná by tento žebříček dokonce opanovala. Exotická kráska s mexickými, francouzskými a dánskými předky se prvně proslavila zásluhou akčního seriálu Čený anděl (2000–2002). Její pověsti hollywoodského sexsymbolu však nejvíce pomohl blonďatý přeliv, který si pořídila kvůli natáčení snímků Fantastická čtyřka a Sin City – město hříchu (oba 2005). Sama přitom s obdobnou nálepkou spíše válčí a všechny nabídky na „hanbaté“ fotky zásadně odmítá.

Jessica Marie Alba (nar. 28. dubna 1981) pochází z jihokalifornské Pomony. Svůj stát reprezentuje opravdu na jedničku – její tělo by jistě bylo ozdobou každé z kalifornských pláží. Slunečného dětství si ale Jessica příliš neužila. Jako vnučka námořního důstojníka a dcera zaměstnance armádního letectva vyrůstala po vojenských základnách. Nelehké mládí navíc „podpořily“ anorexie a obsesivně-kompulsivní porucha. Jednou z mála jejích radostí tak byl sen o herecké kariéře. Začínala reklamami, na Nintendo anebo na obchodní řetězec J. C. Penney. Od třinácti let pak pravidelně hraje v hollywoodských i nezávislých produkcích. Debutovala v komedii Všechno je dovoleno! (1994) a v krátkém sledu zapsala do své filmografie další položky v podobě seriálů Tajuplný svět Alex Mackové (1994) a Nemocnice Chicago Hope (1996) a akčního dramatu Venus Rising (1995).

Jessica Albaová v seriálu Černý anděl Svůj okouzlující úsměv mohla Jessica plně ukázat v dětském seriálu Delfín Filip (1995–1997), kde získala jednu hlavních úloh. A zhruba totéž můžeme říci i o jejím účinkování v proslulém Beverly Hills 90210 (1998) – to je jednoznačným důkazem, že o její kráse se v Hollywoodu zkrátka už tehdy moc dobře vědělo. Jessica nebyla herečkou velkých dramatických rolí (a dodejme, že ani není a asi nikdy nebude – její přednosti jsou jinde). To nedůvěřivcům může dokázat třeba pracovní výkaz pro rok 1999. Nejprve se objevila ve sci-fi komedii P.U.N.K.S. o skupince teenagerů, kteří ukradnou superoblek, poskytující nadlidské schopnosti. Vzápětí si vyzkoušela hlavní ženskou úlohu hororové parodii Ruka zabiják. A nakonec si zahrála jednou z krasotinek, jež se tak rády posmívají titulní hrdince (Drew Barrymoreová) romance Nepolíbená. Následný horor Paranoia (2000) neznamenal o moc víc než úlohu vřískající královny.

Jessica Albaová ve filmu Fantastická čtyřka K průlomové úloze jí dopomohl až James Cameron, jenž právě coby producent připravoval futuristickou sérii Černý anděl (2000–2002). Měla vyprávět o postapokalyptické budoucnosti, kdy se Amerika nachází někde mezi policejním státem a anarchistickým bezvládím. Do tohoto světa proniká několik geneticky vylepšených superbojovníků a superbojovnic. Jedna z nich, titulní hrdinka Max (Alba), se vyhýbá zatčení a zároveň se pokouší rozlousknout, kdo za jejím zrodem vlastně stojí a komu měla posloužit. Čím se blýskla Jessica Alba? Suverénními gymnastickými a karatistickými exhibicemi. A soucitnými pohledy, s nimiž její Max zas a znovu pomáhá bezbranným a utlačovaným. Hereckého vrcholu ale Albaová dosáhla až s historickou romancí Se slovníkem v posteli (2003). Okouzlující domorodkyně Selima, jež poplete hlavu mladému anglickému cestovateli (Hugh Dancy), konečně prokázala, že Jessica je schopna intimnějšího hereckého projevu, zahrnující přesvědčivé ztvárnění velkých vášní i melancholického soužení. Vylepšenou pověst si však neváhala okamžitě pokazit schematickou hudební romancí Honey (2003).

Jessica Albaová ve filmu Do hlubiny Rok 2005 můžeme bez rozpaků prohlásit rokem Jessiky Alby. Blýskla se totiž hned třemi úlohami v divácky vděčných titulech. A navíc definitivně zvolila blonďatý přeliv, jež měl být posledním kamínkem do velepodařené mozaiky, která masově vstoupila do teenagerských snů a srdcí. Od teď Jessica Alba co chvíli hledí na svět z titulních stránek mnohých časopisů – filmových, módních i společenských. Usilovala-li o fankluby, nemohla si role vybrat lépe. Kultovní potenciál dokázal projekt Roberta Rodrigueze Sin City - město hříchu naplnit bezezbytku, vizuálně strhující snímek podle legendárního comicsu Franka Millera měl totiž o reklamu dopředu postaráno. A že oči diváků ulpí na andílkovské striptérce Nancy, to muselo být už dopředu evidentní. Krátce poté se Jessica Alba objevuje i v další comcisové adaptaci Fantastická čtyřka a jako jediná ženská hrdinka tohoto dobrodružství Sue Stormová má o pozornost vystaráno. O úspěšnosti obou snímků svědčí i jejich pokračování: Fantastická čtyřka a Silver Surfer vstupuje do kin dva roky po jedničce, Sin City 2 ještě o rok později. Ale ještě jednou se vraťme k letopočtu 2005: letní akční thriller Do hlubiny sledoval pátrání dvou hledačů pokladů (Paul Walker a Jessica Alba) po kufru plném peněz. Co bylo hlavním lákadlem tohoto snímku, to nejlépe ukazuje obrázek nalevo. Albaová si navíc při natáčení naplno užila své záliby v potápění, věnuje se mu už odmala.

Nově nabytý věhlas s sebou přináší snahu Jessiky Alby uspět rovněž v hlavních úlohách. Tyto pokusy zatím vyzněly rozpačitě, ať už je řeč o komedii The Ten (2007) anebo o romanci Good Luck Chuck (2007). Nebylo ale všem dnům konec – v pokladnách (nikoli u kritiků) nejvíce uspěl psychologizující horor Oko (2008), jehož singapurský originál jsme před několika lety mohli vidět také v tuzemských kinech. Thriller Awake (2007), v němž se Jessica Alba setkala s Haydenem Christensenem, či tragikomedie Bill (2007) se utopily v průměru.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.