Japonské střetávání se Západem

19. 2. 2004 - 10:23 | Téma | red

Japonské střetávání se Západem zdroj: tisková zpráva

Japonské střetávání se Západem Japonsko zažilo bouřlivé doby, když se otevíralo nebo naopak uzavíralo cizině (zvláště evropské, případně americké)

Japonské střetávání se Západem

Japonsko zažilo bouřlivé doby, když se otevíralo nebo naopak uzavíralo cizině (zvláště evropské, případně americké). Po dočasném pronikání křesťanských misionářů v 16. století dochází k příkré změně postojů, Japonsko se zcela izolovalo od vnějšího světa, doslova se zavrtalo jakoby do ulity. Teprve v druhé půli 19. století v nástupem éry Meidži (to nebylo jméno císaře, jak naznačuje Poslední samuraj) Japonsko opět navazuje kontakty se Západem, snaží se modernizovat společnost a zejména vojenskou sféru. Dosud všemocná kasta samurajů, lpějící na starých pořádcích, rázem přichází o své výsady i moc. Z dosud feudálního státu se záhy stává mocná militaristická říše, jak napovídají již vítězné válečné konflikty podniknuté začátkem 20. století.

RaJak se tyto změny, vpád cizorodé kultury i mravů, odrážejí ve filmovém zpracování? Nahlédneme jak do japonské tvorby, tak do zahraničních pohledů, zkoumajících postavení i rozpoložení zpravidla nepříliš zasvěceného cizince v této zemi. Až do porážky Japonska ve druhé světové válce samozřejmě převládalo nacionalistické opěvování národních tradic, teprve poté nastupuje ohmatávání styčných ploch mezi různými světy. Důležitá je osobnost Akiry Kurosawy: již ve svém slavném snímku Rašomon (1951) se dotýká relativity lidského poznání, když se několikerá svědectví o témže zločinu výrazně rozcházejí. Ostatně není divu: autor předlohy Rjúnosuke Agutagawa byl znalcem evropské literatury a tvořil pod jejím vlivem, jakkoli se vybíral látky z domácího prostředí (povídku Rašomon neboli Brána Rašo uveřejnil již v roce 1915).

Krvavý trůn Kurosawa ovšem prokázal, že leckteré lidské vášně i nevděčnost jsou celosvětově platné. Využil Shakespearovy hry Macbeth a Král Lear, aby poukázal na jejich univerzální platnost. Tak vznikly filmy Krvavý trůn (1957) a Ran (1985). Jejich dějiště přenesl do středověkého Japonska, aniž vyznění varovných příběhů doznalo jakýchkoli změn. S nemenším zdarem však Kurosawa adaptoval i ruské předlohy, rovněž přesazené do japonského prostředí, Dostojevského Idiota a Gorkého Na dně. Do japonské kinematografie však pronikaly i západní umělecké vlivy, např. neorealismus (viz např. Jamamurovi Lovci krabů, 1953) či přejímání formálních podnětů francouzské nové vlny (v raných filmech Nagisy Ošimy nebo Susumu Haniho). A vliv hollywoodských klišé zejména v zábavných dílech se odráží podnes.

Sayonara Evropské a americké filmaře ovšem přitahovalo tajuplné Japonsko rovněž odedávna. Již nacistickém Německu vznikla tklivá vyprávěnka Statečná malá Micuko (1937), která hlídačům rasové čistoty notně zamotala hlavu. Japonce přece jen považovali - navzdory proklamované spolupráci - za mírně méněcenné. Po válce se do Japonska několikrát vypravili Američané, aby tam obnovovali demokracii. Z děl, s nimiž jsme se mohli seznámit aspoň na televizních obrazovkách, stojí zapozornost Čajovna U srpnového měsíce (1956) a Sayonara (1957), oba filmy s hereckou účastí Marlona Branda. V prvním z nich dokonce ztělesnil lišáckého japonského tlumočníka. Dále připomínám alespoň legendární "nemocniční" komedii MASH (1969), jejíž podnikaví doktoři se v zemi vycházejícího slunce - bohužel jen v jedné epizodě - naopak zabydlí zcela spontánně, využívajíce veškerých nabízených slastí.

Shogun Válečný konflikt se prolnul do řady výpovědí, avšak zvláštní pozornost zasluhují ty, které se zabývají nutností spolu vycházet, když se obě znepřátelené strany ocitnou v témže ohrožení. Dočasné soužití dosavadních nepřátel řeší například John Boorman v dramatu Peklo v Pacifiku (1968), který poskytl model pro další podobně laděné průhledy. Tady jednu z rolí vytvořila japonská hvězda Toširo Mifune, která se pak uplatnila i v dobrodružném televizním seriálu-filmu Zajatec japonských ostrovů (Shogun, 1980), situovaném do středověkého Japonska a líčícím trnité osudy evropského námořníka, jenž v zajetí prochází výrazným vnitřním přerodem (do jisté míry tedy předznamenává téma i Posledního samuraje). Totéž schéma však uplatňovali i samotní Japonci - např. Šinodův snímek Ticho (1971), natočený podle Endoova románu (v češtině vyšel pod názvem Mlčení), zachycuje kruté mučení dopadeného misionáře, nuceného, aby se zřekl křesťanství.

Krvavé slunce Pokud pomineme komerční hlouposti (sem patří i Youngův snímek Rudé slunce z roku 1971, kde se ctihodný samuraj ocitá na Divokém západě), zbývá upozornit na dva zajímavé filmy, vztahující se k současnému Japonsku. Jak se tam cítí lidé z Evropy či Ameriky, zaznamenaly hned dva filmy: jednak francouzská tragikomedie Strach a chvění, jednak americké jemně melancholické zamyšlení nad rozdílností národních mentalit v posmutnělé americké komedii Ztraceno v překladu.

A nakonec dvě gangsterky inspirované japonskou kulturou, zvláště samurajským kodexem cti. Obě díla se ke svému vzoru hlásí už svými názvy: mám na mysli jednak francouzský snímek Samuraj (1967) s Alainem Delonem, jednak americkou Jarmuschovu variaci Ghost Dog - Cesta samuraje (1999). Zatímco v samotném Japonsku býval mnohdy tento kodex odsuzován jako něco přežilého a ve svých důsledcích nelidského (viz Kobajašiho filmy Harakiri a Vzpoura), zde je naopak veleben jako zdroj vyrovnanosti a klidného čelení úderům osudu.

P.S.
Zwickovu velkopodívanou Poslední samuraj nezaměňujme s Ošimovým samurajským dramatem Gohatto, ve videopůjčovnách přezvaným rovněž na Posledního samuraje.

ČLÁNKY O FILMU

Oscary 2005: výprava a dekorace

Oscary 2005: výprava a dekorace

29. 8. 2008 | Téma | red

Nejlepší masky

Nejlepší masky

3. 7. 2008 | Téma | red

Nejlepší herci ve vedlejších rolích

Nejlepší herci ve vedlejších rolích

3. 7. 2008 | Téma | red

Nominace v kategorii NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI Muži - vítězem se stal Tim Robins
Oscary 2004: scénář

Oscary 2004: scénář

3. 7. 2008 | Téma | red

Nejlepší původní scénář: Charlie Kaufman, Michel Gondrya Pierre Bismuth za Věčný svit neposkvrněné mysli Nominace: Za scénář filmu Letec byl nominován John Logan
Ken Watanabe

Ken Watanabe

10. 3. 2007 | Téma | red

Populární japonský herec dosáhl mezinárodního věhlasu díky historickému snímku Poslední samuraj (2003)
Kdo je kdo ve filmu Batman začíná - Protivníci

Kdo je kdo ve filmu Batman začíná - Protivníci

11. 7. 2005 | Téma | red

Charismatický Francouz Henri Ducard je pravou rukou ekoteroristy Rā's al Ghūla. Právě Ducard nabídne Wayneovi členství v Rā's al Ghūlově Lize stínů, která bojuje proti zločinu a prohnilé společnosti
Král Artuš

Král Artuš

26. 7. 2004 | Téma | red

Legenda o udatném keltském králi Artušovi a jeho dvanácti rytířích zasedajících kolem kulatého stolu se téměř v každé dekádě dočkala filmového zpracování
Japonští samurajové

Japonští samurajové

4. 4. 2004 | Téma | red

Japonská samurajská tradice a filmy pro ostatní svět Japonsko zažilo bouřlivé doby, když se otevíralo nebo naopak uzavíralo cizině (zvláště evropské, případně americké)
Soumrak samuraje (Tasogare Seibei/ The Twilight Samurai)

Soumrak samuraje (Tasogare Seibei/ The Twilight Samurai)

21. 2. 2004 | Téma | red

Poslední samuraj: Japonský kandidát na Oscara, neglorifikující pohled na konec doby samuraje od mistra Yoji Yamady s Hiroyukim Sanadou a Minem Tanakou v hlavních rolích. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK (vydáno již 19.2.2003.) Yoji Yamada, nestor japonské kinematografie, ve svém prvním historickém snímku Tasogare Seibei (The Twilight Samurai) vypráví příběh samuraje tak, jak nebývá zvykem
Poslední samuraj (The Last Samurai)

Poslední samuraj (The Last Samurai)

20. 2. 2004 | Téma | red

Historický velkofilm o americkém vojákovi, který přijede do Japonska bojovat se samuraji, aneb jak Tom Cruise a Edward Zwick znásilnili co se dalo, a ještě je to nuda k uzoufání. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Obrácení bijce indiánů, aneb historický velkofilm o tom, jak Američan naučí Japonce ctít jejich vlastní kulturu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.