James McAvoy

23. 6. 2008 - 22:43 | Téma | red

James McAvoy zdroj: tisková zpráva

Skotský mladík naplno využívá svého chlapeckého úsměvu. Stále oblíbenější herec už získal několik hlavních úloh

James McAvoy Skotský mladík naplno využívá svého chlapeckého úsměvu. Stále oblíbenější herec už získal několik hlavních úloh. Byl naivním doktůrkem (drama Poslední skotský král, 2006), vyžilým flamendrem (pohádková Penelope, 2006), seriozním gentlemanem (romance Vášeň a cit, 2007). A také příkladným břídilem, předurčeným k velkým věcem – v comicsovém dobrodružství Wanted (2008).

James Andrew McAvoy se narodil 21. dubna 1979 v Glasgow. Po rozchodu rodičů vyrůstal pod dohledem matčiných rodičů. Jeho vzpomínky na dětství směřují jednak ke glasgowskému Celtiku, jehož je dodnes oddaným fanouškem, jednak na americké popkornové filmy v čele s romancí Eliášův oheň a Návrat do budoucnosti (oba 1985). Zároveň se považuje se za milovníka žánru sci-fi. O vlastní herecké dráze začal uvažovat pod vlivem setkání s hercem a režisérem Davidem Haymanem. Zaujetí bylo zdá se oboustranné: když Hayman připravoval na režii thrilleru The Near Room (1995), obsadil McAvoye do malé roličky. Ta pak mladíkovi dopomohla k přijetí na Royal Scottish Academy of Dance and Music.

James McAvoy ve filmu Poslední skotský král Po studiích odešel McAvoy do Londýna, kde jej živila pekařina – na velkou hereckou kariéru to tehdy nevypadalo. Mladý Skot dokonce zvažoval, že se upíše námořnictvu. Byl to poněkud paradoxně válečný seriál Bratrstvo neohrožených (2001), který jej zbavil chmur a naznačil mu perspektivu v herectví. Objevil se sice jen v menší úložce vojína Jamese Millera, i ta mu ale dopomohla k dalším televizním produkcím; k těm pamětihodným patří britcom o dysfunkční rodince Gallagherových Shameless (2004-05) s McAvoyem jako zlodějíčkem Stevem a zaktualizovaný Macbeth (2005), jehož byl protagonistou.

Za zmínku stojí i několik raných příležitostí u filmu: satira upomínající na rozmařilost meziválečné Anglie Bright Young Things (2003) jej obsadila do úlohy zchudlého šlechtice Simona Balcairna, pečlivě vymetajícího všechny večírky. Blýskl se i v menší roli frajersky posměvačného bratra ústředního hrdiny (Paul Bettany) v romanci Wimbledon (2004). Náročnou úlohu ochrnutého volnomyšlenkáře Roryho mu nabídlo drama Uvnitř tančím (2004).

James McAvoy ve filmu Rory O'Shea Was Here Není bez zajímavosti, že takřka všechny McAvoyovy průlomové úlohy jsou spjaty s Českou republikou. První hlavní roli získal jako charismatický vůdce Leto Atreides v epické sci-fi sérii Děti Duny (2003). Navázal na ni úlohou navýsost protikladnou – byl úsměvným faunem Tumnusem, jehož na cestě za dobrodružstvím potkávají dětští hrdinové filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005). Do Česka se naposledy vrátil v létě 2007, aby tu natočil comicsovou sci-fi Wanted (2008); hlavní role slabošského Wesleyho Gibsona, jenž se musí stát superzabijákem, ho možná posune mezi skutečné hollywoodské hvězdy. Dodejme jen, že už za svých hereckých počátků se v pražském Podolí objevil spolu se štábem německé céčkové vyvraďžovačky Bazén (2001).

James McAvoy ve filmu Penelope Zatím se McAvoy řadí „pouze“ k talentovaným hercům, kterým je předpovídána velká budoucnost. V tuto chvíli má za sebou několik ústředních mužských úloh. Prokázal se dobrým vkusem, s nímž své projekty vybírá. Vsadil totiž na tituly, které bez výjimky převyšují běžnou produkci. S každým ze svých hrdinů mohl ukázat odlišnou část své herecké osobnosti. Upřímné oči jej prozatím předurčují k rolím mladíků, jimž žití znesnadní láska. Někteří podléhají vlastním iluzím, aby byli následně poučeni, jak to na světě chodí. Jiným je dáno objevit své pravé já.

Zaujal zejména rolí mladého lékaře Nicholase Garrigana v dramatu Poslední skotský král (2006) – McAvoyův hrdina zde odjíždí páchat dobro do Ugandy, aby podlehl kouzlu tamního diktátora Idiho Amina (Forest Whitaker) a stal se jeho osobním lékařem. Herec zde Garriganovi propůjčil zpočátku až bezbřehou naivitu, kterou může rozptýlit až životní tragédie.

James McAvoy ve filmu Poslední skotský král Trojici vděčných úloh mu nabídly romance. S komedií Starter for Ten (2006) si McAvoy na Britských ostrovech okamžitě získal přízvisko „nový Hugh Grant“. V tomto retru z osmdesátých let totiž ztělesnil nesmělého studentíka Briana, který se právě rozhlíží po univerzitním světě. To Max z pohádkové romance Penelope (2006) je z jiného těsta: náruživý gambler, jenž má hluboko do kapsy, co se nechá okouzlit před světem ukrývanou dívkou (Christina Ricciová). A protože se nalézáme v pohádce, na Maxe čeká polepšení a za odměnu opravdová láska. Největší hereckou výzvu nabízí romantické drama Vášeň a cit (2007). Fiktivní životopis literátky Jane Austenové (Anne Hathawayová) sice upomíná na obdobně laděného Zamilovaného Shakespeara (1999), z reálných faktů však vychází o poznání více. McAvoyův hrdina, právník Tom Lefroy, je sice potvrzen historiky, rysy „austenovských“ gentlemanů mu ale dodal až herec ve spolupráci se scenáristy.

Na romantickém půdorysu je založeno rovněž dobové drama Pokání (2007). Jeho klíčovou složkou je ale psychologické prokreslení hlavních postav: náctileté Briony (Saoirse Ronanová), která z dívčí žárlivosti falešně obviní syna sloužících Robbieho (McAvoy) ze znásilnění, i její starší sestry Cecilie (Keira Knightleyová), jež je do mladíka zamilovaná.

Změnu do jeho kariéry přináší až výše zmíněné Wanted. Už nyní se o McAvoyovi hovoří jako o budoucím představiteli bilba Pytlíka v připravovaném Hobitovi...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.