Jackie Chan: profil a historie

23. 1. 2008 - 16:03 | Téma | red

Jackie Chan: profil a historie zdroj: tisková zpráva

Profil Jackieho Chana, od kuriózních osudů jeho rodičů po zrod slavné hvězdy. Jackieho Chana znají v Číně jako Shinga Longa. Narodil se jako Kong-Sang Chan. Na přelomu tisíciletí mu ale jeho otec prozradil, že jeho pravé jméno zní Shilong Fang

Jackieho Chana znají v Číně jako Shinga Longa. Narodil se jako Kong-Sang Chan. Na přelomu tisíciletí mu ale jeho otec prozradil, že jeho pravé jméno zní Shilong Fang.

Jackie Chan se narodil v Hong Kongu 7. dubna 1954. Jeho otec, Chi-Long Chan, pracoval pro úřad Spojených států amerických. Svou budoucí ženu Lily potkal pan Chan dávno předtím. V Číně. V době japonské invaze. V čase občanské války. Chanovi byli sezdáni v Hongkongu, kam uprchli z kontinentální Číny poté, co tam zvítězili komunisté a Jackie byl jejich jediným potomkem. Už předtím ale měli oba jedno manželství a několik potomků za sebou.

Rytíři ze Šangaje Chi-Long Chan, pravým jménem Daolong Fang se poprvé stěhoval ve třicátých letech- ekonomická krize ho donutila opustit rodný kraj a vydat se k řece Jang’C. V Anhui poznal svou první ženu, oddáni byli ve Wuhu. Měli dva syny, Shideho a Shishena. Když bylo staršímu synovi 7, paní Fangová onemocněla a v roce 1947 skonala. Pan Fang, který byl agentem tajné služby Čankajškových nacionalistů, se odebral do Šanghaje, kde až do vítězství komunistů v roce 1949 vedl Shandongský gang.

Lily Chenová, původem z Wuhu, se provdala ve 30.letech a porodila dvě dcery- Guilan a Yulan. Při prvním náletu japonské armády zahynul Lilyin manžel. Pohřbily ho trosky vlakového nádraží. Lily bylo 28. Vzepřela se vůli rodičů, kteří ji chtěli prodat dalšímu ženichovi, a spolu s dcerami uprchla. Daolonga Fanga poprvé potkala, když pašovala opium. Fang v té době pracoval jako přístavní kontrolor a nebohou pašeračku lapil. Slitoval se však nad ní a a propustil ji.

PlakV říjnu 1949 slavili komunisté vítězství a Daolong i Lily museli matičku zemi opustit. Styky s podsvětím z nich dělaly „deklasované živly“. A to pan Fang navíc ještě sloužil v nepřítelské kuomingtanské armádě!

Daolong Fang se dostal do Hongkongu, kde si okamžitě změnil jméno na Chi-Long Chan.

Lily dorazila přes Macao brzy poté a záhy se vzali. Své děti však museli oba nechat v rudé Číně.

Když bylo malému Jackiemu 7, zamiloval se do Akademie pekingské opery v Hongkongu, kterou vedl Mistr Ju. V roce 1961 mu u něj otec zařídil desetileté učení. Ve škole našel Jackie své budoucí přátele a spolupracovníky, Samma Hunga a Yuena Biaa. Všichni tři se stali členy souboru „Sedm štístek.“ Hned, jak Jackie odešel na akademii, rodiče odjeli do Austrálie. Jejich zaměstnavatel, americký konzul Greene, totiž dostal místo ambasadora v Canbeře.

Jackie Chan! Po dostudování zakoupil tatík synkovi v Hongkongu byt a Jackie se vydal na dráhu kaskadéra (dvakrát ve filmech s Brucem Leem- Fist Of Fury -1971), Enter The Dragon -1973) a herce bezejmených roliček. Neúspěchy ho vedly k myšlence ostrov opustit a vydat se za rodiči do Austrálie. V Canbeře byla ale práce jenom na stavbách a v restauracích.

Konečně roku 1976, poté co se objevil v Hand Of Death Johna Woo, podepsal Jackie Chan kontrakt na sérii nízkorozpočtových akčních bijáků s nově založenou společností Lo Wei Film Company (Lo Wei se trhl od Golden Harwest). Šlo pochopitelně o bojová umění á la Bruce Lee. Slávu mu ale vynesly dva filmy pořízené mimo tuto společnost, u režiséra Woo-Ping Yuena (choreograf akčních scén u Matrixe a Crouching Tiger Hidden Dragon)- Snake in the Eagle’s Shadow a Drunken Master. Oba vznikly v roce 1978 a od té doby je Jackie v subžánru komedie/ bojová umění hvězdou. V roce 1979 si poprvé stoupnul i za kameru- režíroval tehdy bio The Fearless Hyena. V osmdesátých letech se stal hvězdou v Asii, nicméně přes dlouhotrvající snahu mu úspěch v Americe přinesl až snímek z roku 1994 Rumble in the Bronx.

Mezitím v Austrálii se Jackieho rodiče rozhodli pátrat po svých čínských potomcích. Lilyinu Guilan našli záhy a když Lily onemocněla, dcera emigrovala do Austrálie, aby se o ní starala. Chi-Long Chan nakonec s pomocí čínského velvyslance v Austrálii své syny také vypátral a setkal se s nimi na domácí půdě v roce 1985. Za kulturní revoluce měli oba kvůli otci problémy.

Na konci devadesátých let se Chi-Long Chanovi konečně podařilo uskutečnit setkání celé rodiny v Anhui.

Do zápisů o své rodině tehdy přidal i jméno svého hongkongského syna Jackieho. Znělo Shilong Fang.

V roce 1999 pak Jackie Chan od svého otce poprvé slyšel o tajemstvích vlastního rodu.

DALŠÍ TEXTY:

PO STOPÁCH DRAKA (TRACES OF THE LOST DRAGON: JACKIE CHAN AND HIS LOST FAMILY

RYTÍŘI ZE ŠANGHAJE (SHANGAI KNIGHTS)

THE TUXEDO

KŘIŽOVATKA SMRTI (RUSH HOUR)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.