Invaze barbarů (Les invasions barbares)

23. 1. 2004 - 3:51 | Téma | red

Invaze barbarů (Les invasions barbares) zdroj: tisková zpráva

Febiofest 2004: Hořká komedie Denyse Arcanda o kapitalistickém synkovi, který svému socialistickému otci zprodukuje mejdan života. Nejlepší kanadský film roku. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Pozdvižení v Cannes, cena za scénář Denyse Arcanda a herecký výkon Marie-Josée Croze tamtéž

Pozdvižení v Cannes, cena za scénář Denyse Arcanda a herecký výkon Marie-Josée Croze tamtéž. Na MFF Toronto cena za nejlepší kanadský film roku. Obdivné reakce. Divácký úspěch. To všechno předchází Arcandovu hořkou komedii Invaze barbarů (Les invasions barbares), volné pokračování snímku Konec amerického impéria (Le Déclin de l'empire américain).

Rémy býval univerzitním profesorem, bonvivánem a zarytým socialistou. To poslední mu zbylo. Rémymu (Rémy Girard) je přes padesát a umírá na rakovinu v přeplněné montrealské nemocnici. Zdá se, že se zdravotnictvím nemáme problémy jenom my. Naštěstí má Rémy přímo božského syna Sébastiena (Stéphane Rousseau), který dělá byznys v Londýně. Velký byznys. Do rodné země přiletí se snoubenkou a s kufrem Invaze barbarů peněz a okamžitě začne otcovi zlepšovat situaci. V nemocnici mu nechá v opuštěném patře zrekonstruovat pokoj vozí jej na speciální testy do USA, zavolá jeho jednoduše roztypizované přátele i žáky a nakonec zajistí i heroin (zajde na policii a normálně se zeptá na dealery) potřebný na tišení bolesti. Jednoduše postaví tatíkovi mejdan života. V pokoji se vedou salónní konverzace o vyhlazování jihoamerických indiánů, chuti onoho vína a těchto ňader. Během nemocničního pikniku horuje Rémy za humanismus, protiamerikanismus a socialismus, nicméně syn ho přesvědčuje o nesporných výhodách kapitalismu. Odsud může pocházet Arcandův název filmu- vpád cizího stylu, vpád přátel i širší rodiny. Vpád nemoci.

Invaze barbarů Mezitím se Sébastien sbližuje s Nathalie (zmiňovaná a opravdu výjimečná Croze), se kterou v mládí pekl, ale pak začal vydělávat a ona fetovat. No, aspoň mu může pro tatíka H nejen shánět, ale taky ho aplikovat.
Když má nadejít den D + hodina H (ha!), jede se na chatu k jezeru Memphremagog - viz Konec amerického impéria. Jede se tam s dostatečnou zásobou hulení, heroinu i slz.

Sakra!!! S tímhle na mě fakt nechoďte. Invaze barbarů jsou klasickou frankofonní intelektuální záležitostí, jakýmsi ilustrovaným románem. Scénář je plný filozofujících dialogů, obraz vypadá jak z lepší televizní hry. Herci se soustředí na své etudy, které jsou sice propracovány do detailu, ale dohromady to nesedí.
Invaze barbarů Pár vtipů tu je, to ano, a navíc to chvílemi vypadá na absurdní komédii, vždycky je ale nablízku nějaký sentimentální růžový momentíček, kapesníček. Jestli v absurdní komedii můžu pochopit, že někdo se dojde na drogy zeptat na policii, pak v melodramatu, kde hrdinové zůstávají při věci, to jde podstatně hůř. Synovo sebevědomí a lehkost, s jakou všechno produkuje, je přinejmenším podezřelá.
Závěrečné defilé je pak jednou z těch scén, při jejichž shlížení si přejete, aby i kinosály byly vybaveny sáčky na zvracení.

Denys Arcand, druhdy ve své vlasti zakazovaný filmař, ve svém posledním díle sice nepostrádá poselství, vyjadřuje jej však příliš pateticky a doslovně. Nepochybně má smysl pro čerstvý humor, přebíjí ho ale zoufalým sentimentem a třeskutým soucitem se svými figurami.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.