Intermission

28. 5. 2007 - 12:06 | Téma | red

Intermission zdroj: tisková zpráva

Režijní debut Johna Crowleyho je zajímavý zeména díky silnému hereckému obsazení, které je v silném kontrastu s formou malého, nebo chcete-li nezávislého filmu

Režijní debut Johna Crowleyho je zajímavý zeména díky silnému hereckému obsazení, které je v silném kontrastu s formou malého, nebo chcete-li nezávislého filmu.

Intermission Intermission je mozaikou několika příběhů, které se na těsné ploše menšího města neodbytně proplétají a ovlivňují. Dominový efekt situací, které vedou k thrillerovému vyvrcholení, však není Crowleyho prioritou. Režie dává přednost komediálnímu aspektu a potěší drobnými démanty – viz řidiči městských autobusů, kteří během šichty zastaví své vozy a od volantu jen tak poklábosí.
Už volbou prostředí staví Crowley na tradici ostrovní sociální kinematografie. Proto nepřekvapí, že hrdiny Intermission jsou skladníci ze supermarketu, autobusák, zlodějíček, detektiv.

Intermission právě uzavřený mladý skladník John (Cillian Murphy) se před nedávnem rozešel s Deirdre (Kelly Macdonaldová), a poněkud jej rozhodilo, že Deirdre si okamžitě narazila bankovního úředníka. Ten se kvůli dívce rozešel po 14 letech s manželkou, která se z toho pak snaží vzpamatovat na diskotéce pro starší, kde sbalí Johnova kamaráda… Mezitím detektiv Jerry Lynch svérázně deklaruje pifku na zloděje Lehiffa (Colin Farrell), když mu pomočí nohy. Lehiff plánuje přepadení banky. V tom mu pomůže Mick (Brian F. O'Byrne), propuštěný řidič autobusu a John. Celá akce totiž tkví v tom, že Deirdre bude vzata do zajetí a bankovní úředník pod nátlakem donese peníze. A mezitím ještě Deirdrina sestra Sally (Shirley Hendersonová) prochází složitým vývojem od nenávisti všech mužů (jeden jí provedl nepěknou věc, a nemyslím tu, která vás napadne jako první) k touze. A to se už o Jerrym a jeho životě chystá televizní dokument…

Intermission Figur je zkrátka dost a divák o ně má zájem především díky dobrému obsazení. Světově nejznámější je určitě Colin Farrell. Pozornost i zde strhává svým živelným projevem, jaký známe z Telefonní budky, Daredevila, či Testu. Ačkoli je Farrell jako Lehiff přesný, postava vyžaduje právě jen „to samé“ živelné nasazení a nic jiného. Složitější výkon dává Cillian Murphy, známý z 28 dní poté a Návratu do Cold Mountain. Jeho John si totiž uvědomuje svojí chybu a chce Deirdre zpátky. Crowley myslím mohl obětovat některé z podružnějších dějů (autobusák, filmař) a hlouběji prozkoumat stav Johnovy duše okolo okamžiku, kdy souhlasí s přepadem Deirdre.


Intermission Kelly Macdonaldová (Trainspotting, Gosford Park) je jako Deirdre bezchybná a také by zasloužila víc prostoru. Starý harcovník Colm Meany (Mike Blueberry, Star Trek Hluboký vesmír 9) odvádí skvělou práci jako detektiv Jerry a Shirley Henderson (Wilbur se chce zabít, Nonstop párty zase svým charismatem nadmíru zviditelňuje Sally.

Světla jsou realistická, kamera většinou ruční. Obé odpovídá zvyklostem většiny (britských) nezávislých filmů. Je však třeba připomenout, že v případě Intermission rozhodně nejde o z nouze ctnost – všechny dramatické sekvence jsou nasnímané brilantně, s perfektní orientací v prostoru.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.