Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Opět ve stresu? Najděte jeho příčinu!

Opět ve stresu? Najděte jeho příčinu!
zdroj: tisková zpráva

V dnešním uspěchaném světě se jen velmi těžko lze úplně vyhnout stresu. Můžeme se ale pokusit snížit negativní účinky, které stres představuje pro naše srdce.

Stresovou reakci, kterou všichni z běžného života známe, vyvolávají podněty, takzvané stresory. Když je jich přemíra, tělo se brání. A oprávněně. Vždyť z permanentního napětí mohou vznikat nemoci, jako je vysoký krevní tlak, nebo potíže se srdcem. I proto je dobré stresory rozpoznat a vědět, jak se jim vyhnout. Neumíte relaxovat? Zkuste to! Relaxace je důležitá obzvláště tehdy, pokud již onemocněním srdce trpíte. Není to přitom jenom sezení s opřenými zády, ale aktivní proces, který se musíte trochu naučit.
Podle odborných stránek www.kardiochirurgie.cz existuje spousta relaxačních technik, které si se stresem poradí: Hluboké dýchání. Představte si, že přímo pod úrovní pupku máte bod, do kterého budete dýchat. S každým pomalým nádechem a dlouhým výdechem se budete cítit více relaxovaní. Hluboká svalová relaxace. Soustřeďte své myšlenky na sebe a své dýchání. Několikrát se pomalu nadechněte, vydechněte a přitom si v duchu prohlédněte celé své tělo a uvědomujte oblasti těla, kde cítíte napětí nebo křeče. Nechte toto napětí rozplynout. Hlavou otočte pomalu doprava i doleva a uvolněte ramena tak, že je předsunete dopředu a dozadu. Relaxujte při hudbě. Zkombinujte relaxační cvičení s oblíbenou hudbou. Vyberte si takovou, která vám pozvedne náladu, nebo tu která je uklidňující. Některým lidem můžou pomoci speciálně vytvořené zvukové nahrávky, které kombinují hudbu s instrukcemi k relaxaci.
Příprava na další den (bez stresu) Jakmile najdete relaxační metodu, která vám bude ušitá na míru, neváhejte a praktikujte ji denně nejméně 30 minut. Budete tak ideálně připraveni zvládat další náročné úkoly během dne.
Pravidla zvládání stresu: Snažte najít stresor, který je největší příčinou vašeho napětí. Vyvarujte se potíží a podráždění, jak jen to je možné. Pokud vás například rozčílí dopravní zácpa, zvolte pro příště jinou trasu, zkuste jet městskou hromadnou dopravou nebo se s někým svezte. Pracujte v jednom okamžiku pouze na jedné věci. Dejte si přestávku ve chvíli, kdy se nahromadí příliš mnoho věcí, které se zdají být nezvladatelné.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma