Herec Donald Sutherland slaví 75. narozeniny

17. 7. 2010 - 10:25 | Téma | red

Herec Donald Sutherland slaví 75. narozeniny zdroj: tisková zpráva

Vytáhlá postava a ostře řezaná tvář s vypouklýma očima předurčily herce Donalda Sutherlanda spíše pro role padouchů. Za více než 45 let své kariéry si však tento kanadský rodák vyzkoušel i role zcela odlišné - vedle sadistického nacisty či chladnokrevného zabijáka byl také citlivým otcem, vtipným chirurgem nebo zamilovaným profesorem.

Narodil se v roce 1935 v kanadském městě St. John v New Brunswicku v konzervativní rodině farmáře. Od dětství měl umělecké sklony, když mu bylo čtrnáct, angažovala ho místní rozhlasová stanice jako diskžokeje.

Začal studovat stavební inženýrství v Torontu, účinkování ve studentské inscenaci Shakespearovy Bouře však změnilo jeho další život. Zjistil, že jej herectví přitahuje ze všeho nejvíc, a navzdory přání rodičů odjel v roce 1959 studovat herectví do Velké Británie. "Naši to se mnou neměli jednoduché. Vždycky jsem si nakonec udělal, co jsem chtěl," vzpomínal.
Po dvouletém studiu objížděl jako člen divadelního souboru provinční scény a získával zkušenosti, které později zúročil na jevištích londýnských divadel. Na filmovém plátně se objevoval zpočátku nejčastěji v epizodních rolích hororových snímků nevalné úrovně, svůj hereckých potenciál ale naznačil ve slavném válečném thrilleru Tucet špinavců (1967).

MASH, Elliott Gould, Donald Sutherland

Rok předtím se již jednou rozvedený Sutherland oženil s dcerou kanadského politika Shirley Douglas a před Vánocemi se jim narodila dvojčata - dcera Rachel a syn Kiefer.
Mezinárodní věhlas přinesla Sutherlandovi až satirická černá groteska MASH (1970) režiséra Roberta Altmana, v níž si zahrál ústřední roli chirurga Hawkeyho Pierce, systematicky narušujícího vojenskou disciplínu v polní nemocnici na korejské frontě. Sám Sutherland se v té době intenzivně angažoval v kampani proti válce ve Vietnamu, v čemž ho podporovala i jeho tehdejší družka, herečka Jane Fonda.

V dalších letech se Sutherlandovi podařilo přesvědčit režiséry, že není jen vhodným prototypem záporáků a padouchů, ale že umí zahrát i komediální roli a dokonce může být i sympatickým kladným hrdinou. Prokázal to například ve filmu Klute z roku 1971, kde byla jeho partnerkou Jane Fonda v úloze prostitutky, která pomáhá soukromému detektivovi hledat zmizelého vědce. V roce 1975 natočil velmi úspěšný film Den kobylek a o rok později byl dokonce legendárním milovníkem ve filmu Casanova Federica Felliniho.

Z poslední doby byly úspěšné například filmy JFK (1991), Vesmírní kovbojové (2000) herce a režiséra Clinta Eastwooda, oscarový snímek Návrat do Cold Mountain (2003) či filmové zpracování románu Jane Austen Pýcha a předsudek (2005).

Pýcha a předsudek zdroj: tisková zpráva

Ve své bohaté filmografii se sice Sutherland nevyhnul občasným šlápnutím vedle, daří se mu ale zachovávat určitou úroveň filmů - často se objevuje v thrillerech, nepohrdne ani televizním seriálem, a když je příležitost, vrací se i na divadelní prkna.

Donald Sutherland je potřetí ženatý, se současnou manželkou Francine má tři syny. Syn Kiefer z druhého manželství se vydal v otcových stopách, a to nejen v herecké sféře. Také on proslul divokými večírky a zálibou v ženách. Jednu chvíli to dokonce vypadalo, že Kieferova kariéra padne za oběť jeho nedisciplinovanému životu, naštěstí se však dokázal znovu vrátit a televizní seriál 24 hodin mu přinesl nečekanou popularitu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.